Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş kimdir kaç yaşında ve nereli?

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş kimdir kaç yaşında ve nereli?

Koronavirüse (Kovid-19) karşı kelle paçanın bağışıklığı güçlendirdiği iddialarını yalanlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Firdevs Aktaş’ın açıklaması gündem oldu. Peki Prof. Dr. Firdevs Aktaş kimdir, kaç yaşında ve nerelidir? İşte detaylar…

Bursa’da doğan Prof. Dr. Firdevs Aktaş, dünyanın ve Türkiye’nin başına bela olan koronavirüs (Corona virüs) salgınından korunmak için hijyenin önemine dikkat çekti. İşte Prof. Dr. Firdevs Aktaş’ın hayat hikâyesi…

FİRDEVS AKTAŞ KİMDİR?

1952 yılında Bursa’da dünyaya gelen Firdevs Aktaş, 1988 yılında çalışmaya başladığı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 1997’den emekli olduğu yıla kadar Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yapmıştır. Aynı zamanda Prof. Dr. Aktaş, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği üyeliğine devam etmektedir. 10 Mart 2020 yılından itibaren Firdevs Aktaş, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeliğine başlamıştır.

KORONAVİRÜS’TEN NASIL KORUNURUZ?

Koronavirüs salgınına karşı nasıl korunmak gerektiği ile ilgili bilgiler veren Aktaş, Canan Karatay’ın ‘Kelle paça ve sarımsak gibi gıdaları tüketin’ sözünü yanıtladı ve kelle paça çorbasının bağışıklığı güçlendirmeyeceğini vurguladı.

Virüsten korunmak için el hijyenin son derece önemli olduğunu vurguluyan Prof. Dr. Firdevs Aktaş, Ellerin kirli veya virüslü olduğunda çevreyi kirletebileceğini bu da başka kimselerin buralara temas yolu ile hastalanabileceğini ifade etti. Özellikle kirli ellerle burna, ağza, göze dokunmanın son derece tehlikeli olduğunu, sık sık elleri sabun ve su ile en az 20 saniye boyunca yıkamak gerektiğini vurguluyor.

Hastalık bulunan kişilerin öksürmesi veya hapşırması yolu ile çevreye damlacıklar saçılabilir. Solunum yolu ve temas yolu tedbirleri ile virüsten korunulabileneceği ifade ediyor. Aynı zamanda bu süreçte yakın temastan özellikle sarılma ve öpüşmekten uzak durmak gerektiğini sosyal mesafenin her durumda korunması gerektiğini ifade ediyor.

Hasta olmayan kişilerin maske takmasının doğru olmadığını, maskenin amacı kişinin saçacağı damlacıkların önüne geçmektir. Hasta olmayan kişilerin mantık dışı olduğunu söylüyor.

Kolonya stoklamanın da doğru olmadığını ifade eden Aktaş, su ve sabunun yeterli olduğunu ancak su ve sabuna ulaşılmayacağı noktalarda dezenfektan olan kolonya taşımanın ve kullanmanın doğru olduğunu belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN