10 kişiden 6'sı hayatını kaybediyor! İşte koronavirüsteki ölümlerin ana sebebi

10 kişiden 6'sı hayatını kaybediyor! İşte koronavirüsteki ölümlerin ana sebebi

Türkiye'de 10 kişiden 6'sının 'sepsis' nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Doç. Dr. Gülseren Elay, özellikle koronavirüs hastalarında ana ölüm nedeninin yine 'sepsiz' olduğunu kaydetti.

Türk Yoğun Bakım Derneği’nin ve Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesinin iş birliğiyle sepsisin tanı ve tedavisine ilişkin farkındalık eğitimi verildi.

GAÜN Hastanesinin oditoryumunda gerçekleşen eğitimde, dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olan sepsisin tanısı ve tedavisi ile ilgili güncel bilgilere değinildi.

'KORONAVİRÜSTEKİ ÖLÜMLERİN SEBEBİ SEPSİS'

Eğitimin konuşmacısı GAÜN Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Gülseren Elay, “Bu toplantıyı yapmamızın amacı farkındalığı artırmak ve hastaların bize daha erken başvurmasını sağlamaktır" diyerek şu sözleri kaydetti:

"Sepsis hayvansal ve bitkisel organik maddelerin bakteriler tarafından yıkılmasıdır. Özellikle Kovid-19’da ölüm nedeni sepsistir. Viral sepsis nedeniyle kovidli hastalarımızı kaybediyoruz. Sepsisin bilinmesiyle birlikte hızlı bir tedavi söz konusu olabilir. Sepsisli hastaların yüzde 50’sinde ömür boyu değişiklikler oluyor. Uyku güçlüğü, yorgunluk, kas güçsüzlüğü, hafıza zayıflığı, endişe hissi hastada kalabiliyor. Verilere göre sepsisin görülme sıklığı oldukça yüksek. Yılda 20 milyona yakın kişide sepsis vakası saptanıyor.

aw417917-01-copy.jpg
Doç. Dr. Gülseren Elay

'TÜRKİYE'DE 10 KİŞİDEN 6'SI ÖLÜYOR'

Dünya’da en sık karşılaşılan hastalığın sepsis olduğunu görüyoruz. Türkiye’de sepsis sebebiyle ölümün yüzde 62 olduğunu görüyoruz. Sepsis sebebiyle dünyada 10 kişiden 4’ü ölürken, Türkiye’de 10 kişiden 6’sını kaybediyoruz. Sepsis önlenebilmektedir. Amacımız ise bunu önlemektir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN