DSÖ'den yeni 'Omicron varyantı' açıklaması: Küresel risk çok yüksek

DSÖ'den yeni 'Omicron varyantı' açıklaması: Küresel risk çok yüksek

Dünya Sağlık Örgütü, dünyayı alarma geçiren koronavirüsün yeni varyantı 'Omicron'a ilişkin yeni bir belge yayınladı. Dünya ülkeleri için bir dizi eylem planı sunan DSÖ, Omicron varyantı için küresel risk 'çok yüksek' değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) koronavirüsün ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen ve birçok ülkenin seyahat yasağı kararı almasına neden olan yeni varyantı Omicron ile ilgili olarak 194 üye ülkeye teknik bilgilendirme yazısı gönderdi.

'KÜRESEL RİSK ÇOK YÜKSEK'

Omicron'un küresel çapta yayılması ihtimalinin ve varyantla ilgili küresel riskin çok yüksek olduğunun altını çizen DSÖ yetkilileri, varyantın özelliklerine bağlı olarak ileride büyük vaka artışları yaşanabileceği, bunun da ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Omicron varyantında daha önce görülmediği kadar spike protein mutasyonu görüldüğünü vurgulayan DSÖ yetkilileri, bunlardan bazılarının pandeminin gidişatına olası etkileri açısından endişe verici olduğunu belirtti. Spike protein mutasyonu, virüsün insan hücresine girmesini sağlayan dıştaki dikensi kısmında mutasyon olması anlamına geliyor.

Üye ülkeleri ilk Omicron vakalarını bildirmeye çağıran DSÖ yüksek risk grubundakileri aşılamanın hızla artırılması gerektiğinin de altını çizdi.

'HENÜZ OMICRON'A BAĞLI ÖLÜM YOK'

Bugüne kadar Omicron varyantı kaynaklı ölüm bildirilmediğini belirten DSÖ, aşılananlar arasında da vaka sayısının artmasını beklediklerini ama bunun küçük ve öngörülebilir bir oranda gerçekleşeceği öngörüsünü paylaştı.

Öte yandan seyahat kısıtlamaları ve sınırların kapatılmasını yanlış bulduğunu bir kez daha dile getiren yetkililer, ülkelerden bu konuda riske dayalı bir yaklaşım benimsemelerini istedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN