Dünya inanmakta zorluk çekiyor: Kuzey Kore'de koronavirüs salgını bitti

Dünya inanmakta zorluk çekiyor: Kuzey Kore'de koronavirüs salgını bitti

Kuzey Kore, ülkede görülen ilk Kovid-19 vakalarının doğrulanmasından bu yana hastalanan herkesin iyileştiğini duyurdu. Verilen rakamlar, ülkenin dünyadaki en düşük Kovid kaynaklı ölüm oranına sahip olduğuna işaret etse de uzmanlar, dünyanın 'en kötü' sağlık sistemine sahip Kuzey Kore'nin verdiği bu ölüm oranına inanmakta güçlük çekiyor. Bu oran, sağlık sistemi gelişmiş ve nüfusu yüksek oranda aşılanmış Güney Kore'deki ölüm oranından 60 kat daha az.

Pyongyang güdümündeki Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), ülkede yedi gün boyunca hiç yüksek ateşli vaka bildirmedi. Kuzey Kore, test ekipmanı eksikliği nedeniyle Kovid hastaları yerine yüksek ateşli vakaları dikkate alıyor.

Ülke, mayıs ayında ilk defa Kovid salgını ilan etmişti ve o zamandan beri ateşli geçen vakalar ve ölümler bildirildi. Ancak birçok uzman, verilerle ilgili, özellikle de ölüm sayısı konusunda şüphelere sahip.

KCNA'nın cuma günü bildirdiğine göre, Kuzey Kore'de "geçtiğimiz hafta boyunca ateşli bir vaka bildirilmedi ve ülke genelinde tedavi görenlerin tümü iyileşti".

Haberde, Kuzey Kore'nin salgında "denge" aşamasına girdiği, ancak "devletin salgın karşıtı politikalarının yürütülmesinde mükemmelliği sürdürme çabalarını iki katına çıkaracağı" ifadeleri yer aldı.

Güney Kore'deki ölüm oranı Kuzey Kore'ye göre 60 kat fazla

Pyongyang yönetimi, ülkede kaç kişinin Kovid testinin pozitif çıktığını doğrulamadı. Ancak devlet medyası, Nisan ayının sonundan bu yana yaklaşık 4,77 milyon ateşli hastanın tamamen iyileştiğini ve 74 kişinin öldüğünü bildirdi. Bu sayı, dünyadaki en düşük ölüm oranına, yüzde 0,002'ye tekabül ediyor.

BBC'de yer alan habere göre, birçok uzman bu istatistiklere inanmakta güçlük çekiyor. Uzmanlar, Kuzey Kore'nin dünyanın en kötü sağlık sistemlerinden birine sahip olduğunu ve ülkede Kovid-19 tedavi ilaçlarının ve aşılarının bulunmadığını söylüyor.

Tam 60 kat fazla

Buna karşılık, gelişmiş bir sağlık sistemine ve yüksek oranda aşılanmış bir nüfusa sahip olan Güney Kore'de resmi verilere göre bildirilen Kovid ölüm oranı yüzde 0,12. Güney Kore'deki ölüm oranı, Kuzey Kore tarafından bildirilen oranın tam 60 katı.

Reuters'e konuşan Hanyang Üniversitesi'nin tıp fakültesinde profesör olan Shin Young-Jeon, Kuzey Kore'deki ölüm sayısının neredeyse imkânsız olduğunu ve ölü sayısının 50 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Güney Kore'nin Kuzey Kore ilişkilerinden sorumlu Birleşme Bakanı Kwon Young-se, bu hafta verilerde "güvenilirlik sorunları" olduğunu, ancak Kovid salgınının kuzey tarafında "kısmen kontrol altında" göründüğünü söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN