Düşmeyen vakaların nedeni üçüncü doza ayak direyenler

Düşmeyen vakaların nedeni üçüncü doza ayak direyenler

3’ncü doz aşılamada istenilen seviyeye ulaşılamadığını söyleyen Prof. Dr. Alper Şener “Bazı insanlarda ‘2’nci doz aşıyı oldum, 3’üncü dozu olmama gerek yok’ gibi bir algı var. 2 aydır vaka sayıları yüksek, stabil durumda. Bir sıçrama da yok, istenilen düzeye düşme de yok. Bir durumdan buna baktığımızda, ‘kötünün iyisi’ de diyebiliriz. Günlük vaka sayılarının düşmesini, sıfıra inmesini istiyoruz ancak günde 200 vatandaşımız ölüyor” dedi.

EDA SANĞU

Kovid salgınında Türkiye’de ve dünyada gelinen son durumu değerlendiren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Yüksek vaka sayılarıyla Avrupa’da aslında Almanya ve Avusturya çok dikkat çekiyor. Türkiye’de baktığımızda aslında 2 aydır vaka sayıları yüksek, stabil durumda. Bir sıçrama da yok, istenilen düzeye düşme de yok. Bir durumdan buna baktığımızda, ‘kötünün iyisi’ de diyebiliriz. Günlük vaka sayılarının düşmesini, sıfıra inmesini istiyoruz ancak günde 200 vatandaşımız ölüyor” dedi. Avrupa ülkeleri ile Türkiye’yi de kıyaslan bilgiler paylaşan Prof. Dr. Şener, “Avrupa’yla kıyaslayacak olursak bizim toplam nüfusa göre aşılama oranımız yüzde 60’larda. Almanya ve Avusturya’da da bu oran daha yüksek olmasına rağmen onlardaki vaka sayılarında ciddi bir sıçrama var. Bunun temel nedeni 3’üncü doza geç başlamış olmaları” diye konuştu.

‘AŞI OLMAYANLARIN SIKINTISINI BİRLİKTE ÇEKİYORUZ’

Türkiye’nin 3’üncü doza birçok ülkeye göre daha erken başladığını belirten Prof. Dr. Şener, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir diğer taraftan da baktığımızda yüksek stabil seyreden vaka oranlarının aşağı düşmemesindeki sebep de aşılama oranlarını yukarı çıkaramamızdan kaynaklanıyor. Sağlık Bakanlığı ve bilim uzmanlarının çağrılarına rağmen 3’üncü doz istenilen seviyede değil. Bazı insanlarda ‘2’nci doz aşıyı oldum, 3’üncü dozu olmama gerek yok’ gibi bir algı var. Bunun yanında ‘Aşıya gerek yok’ diyen bazı kişiler de var. Bu hastalığın ağır ve ölümcül seyredilmediğine yönelik fikirleri olanlar da var. Bu durumun sıkıntısını hep beraber çekiyoruz. Bu bize, günlük 20- 30 bin arası vaka ile günlük 200 vatandaşımızın ölümü şekilde yansıyor.”

YERLİ AŞI YIL SONUNDA KULLANILACAK

Yerli aşı Turkovac’ın yıl sonunda kullanılmaya başlanması planlanıyor. Türkiye’nin birçok ilinde gönüllüler üzerinde denen yerli aşıya ilişkin son bilgileri paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yerli Kovid inaktif aşımız Turkovac bugün itibarıyla acil kullanım onayına müracaat etmiştir. Yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini ümit ediyoruz” dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Koca, “Milletimiz için önemli bir müjdeyi vermek isterim. Yerli Covid-19 inaktif aşımız Turkovac bugün itibarıyla acil kullanım onayına müracaat etmiştir. Yıl bitmeden yaygın kullanıma gireceğini ümit ediyoruz. Hücreden aşıya kadar her aşaması ülkemizde ve ülkemiz bilim insanlarınca geliştirilen milli aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm dünyaya hayırlı, uğurlu olmasını dilerim” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN