Omicron'u ilk tespit eden doktor semptomları anlattı

Omicron'u ilk tespit eden doktor semptomları anlattı

Güney Afrika'da görülen ve birçok ülkenin yeni koronavirüs tedbirleri almasına yol açan Omicron varyantını ilk tespit eden Güney Afrikalı doktor Angelique Coetzee hastalardaki semptomları anlattı.

Koronavirüsün yeni varyantı Omicron'a karşı ülkeler önlem almaya çalışırken Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni varyantı tespit eden Güney Afrika Tıp Birliği (SAMA) Başkanı Angelique Coetzee gözlemlediği semptomları anlattı.

Coetzee, Pretoria'daki kliniğinde 'tuhaf' semptomlar gösteren hastalarda fark ettiğini anlattı. Daily Telegraph'a konuşan Coetzee, "Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalara kıyasla çok farklı ve hafifti" dedi ve aşısız ve yaşlılarda tehlikeli olabileceğine işaret etti.

Dört kişilik bir ailenin aşırı yorgunluk ve bazı semptomlar gösterdiğini ve yapılan koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine aşı danışma kurulunu 18 Kasım'da uyardığını söyleyen Coetzee, bugüne kadar 24 hasta tespit ettiklerini belirtti. Hastaların büyük çoğunluğu ise genç erkekler.

'TAT VE KOKU KAYBI YOK'

Coetzee, hastaların yaklaşık yarısının aşısız olduğunu ve varyanta yakalananların hiçbirinin tat veya koku duygusunu kaybetmediğini anlatarak, "Varyant, kas ağrıları ve bir-iki gün iyi hissetmeme gibi semptomlarla, hafif bir hastalık belirtisi gösteriyor. Şu ana dek enfekte olanların tat veya koku duyularını kaybetmediklerini saptadık. Hafif bir öksürük olabiliyor. Öne çıkan semptomlar yok. Enfekte olanların bazıları evde tedavi görüyor" dedi.

nintchdbpict000696311012.jpg

'ALTI YAŞINDAKİ ÇOCUĞUN NABZI ÇOK YÜKSEKTİ'

Güney Afrikalı doktor, Omicron'a yakalanan altı yaşındaki bir kız çocuğunun durumunu da 'çok ilginç bir vaka' olarak anlattı. "Ateşi vardı ve nabzı çok yüksekti" diyen Coetzee, "Ama iki gün sonra çok daha iyiydi" diye konuştu.

Coetzee, bugüne dek ilgilendiği Omicron vakalarının hepsinin sağlıklı kişiler olduğunu belirterek, özellikle diyabet ve kalp hastası gibi kişiler başta olmak üzere, yaşlılar ve aşısızlar için endişelendiğini belirtti. Coetzee, "Şu an endişelenmemiz gereken, yaşlıların ve aşısızların yeni varyanta yakalanması. Aşılı olmayanlar arasında ağır hastalık görebiliriz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN