Uzmanlardan test sayısı uyarısı: Yeni dalgalara habersiz yakalanabiliriz

Uzmanlardan test sayısı uyarısı: Yeni dalgalara habersiz yakalanabiliriz

Dünya genelinde düşen Kovid-19 testi sayısı, bilim insanlarının salgının gidişatını izlemesini zorlaştırdı. Test sayısının yüzde 70 ila 90 oranında düştüğünü belirten uzmanlar, tehlikeli varyantların ve yeni dalgaların tespit edilebilmesi için "test yapma kapasitesinin güçlendirilmesi" gerektiğini savunuyor.

KARAR

Duke Üniversitesi Küresel Sağlık Gelişimi Merkezi'nden Dr. Krishna Udayakumar, "Yeni dalgaların ortaya çıkışını veya ani dalgalanmaları görmek (ve önlem almak) için test yapma kapasitesini güçlendirmemiz gerekiyor" dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından derlenen verilere göre, ABD'de rapor edilen günlük vakalar son iki hafta içinde yüzde 40'tan fazla artarak 73 bin 633'e ulaştı. Ancak, test sayısının azalması, testlerin evde yapılması ve bunların sağlık departmanlarına bildirilmemesi; salgının gidişatını anlamak açısından, uzmanlar tarafından büyük bir eksiklik olarak değerlendiriliyor.

Washington Üniversitesi'nden bir modelleme grubu, ABD'deki vakaların yalnızca yüzde 13'ünün yetkililere bildirildiğini tahmin ediyor. Bu oran, her gün yarım milyondan fazla yeni vakanın kayıtlara geçmediği anlamına geliyor.

'TEST SAYISININ AZALMASIYLA GÖZÜMÜZE PERDE İNDİ'

Dr. Udayakumar, testlerdeki düşüşün küresel olduğunu, ancak bu düşüşün özellikle gelişmekte olan ülkelerde görüldüğünü söyledi. Cenevre merkezli uluslararası halk sağlığı örgütü FIND'e göre, yüksek gelirli ülkelerde bin kişi başına düşen test sayısı, düşük gelirli ülkelerden yaklaşık 96 kat daha fazla.

Uzmanlar, test sayısındaki düşüşü Kovid bunalımının ve ilk Omicron dalgasından sonra durgunlaşan vaka sayısının tetiklediğini düşünüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün geçtiğimiz günlerde yaptığı bir basın brifinginde FIND'in CEO'su Dr. Bill Rodriguez, Kovid testi sayısının azalmasıyla "gözümüze perde indiğini" söyledi.

Test etme, genom dizileme ve vaka artışlarının araştırılması yeni varyantların keşfedilmesini sağlayabilir. New York sağlık yetkilileri, eyaletin vaka sayısının ortalamanın üstünde olan bölgesinde araştırma yaparak "süper bulaşıcı" BA.2.12.1 varyantını keşfetti. Associated Press'e konuşan Dr. Rodriguez, bundan sonra ortaya çıkacak varyantların bu kadar kolay tespit edilemeyeceğini söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN