Yaşam süresi beklentisine Kovid darbesi

Yaşam süresi beklentisine Kovid darbesi

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanların ortalama ömür beklentisi 2020 yılında, bir önceki seneye göre 6 ay düştü. Bu düşüş İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülen en büyük azalmaya işaret ediyor. Yaşam beklentisindeki en büyük düşüş ise 2.2 yılla Amerikalı erkekler arasında oldu.

KARAR DIŞ HABERLER

Yaklaşık iki yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisi, toplumun tahmini yaşam süresi beklentilerini de düşürüyor.

Oxford’daki Leverhulme Nüfus Bilimi Merkezi’ndeki bilim insanları tarafından yürütülen araştırma, dünyayı etkisi altına alan pandeminin insanların ortalama ömür beklentisini de düşürdüğünü ortaya koydu. 29 ülkede yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, 27 ülke vatandaşlarının ortalama yaşam beklentileri geriledi.

2019 yılındaki araştırma ile kıyaslandığında, 29 ülkeden 22’sinde ortalama yaşam beklentisinin 6 aydan fazla kısaldığı görüldü. Yaşam beklentisinin en fazla düştüğü ülke ise ABD oldu. Şimdiye kadar Kovid kaynaklı 5 milyona yakın ölümün görüldüğü ülkede, Amerikalı erkeklerin ortalama yaşam beklentisi 2.2 yıl geriledi, onları Litvanyalı erkekler (1,7 yıl) izledi. Ortalama yaşam beklentisindeki gerileme ABD’de ağırlıklı olarak çalışma çağındakiler ve 60 yaşın altındakilerden kaynaklanırken, Avrupa’da 60 yaş üstü insanlar öne çıktı.

Öte yandan araştırmaya göre erkeklerdeki ortalama ömür beklentisindeki düşüş kadınlardan daha fazla oldu. 15 ülkedeki erkekler ortalama ömrün 1 yıldan daha fazla düşeceğini beklerken, bu sayı kadınlarda 11 ülkede kaldı. Araştırmaya göre, yaşam beklentisi kayıpları orta ve doğu Avrupa’da doğu bloğunun dağılması sırasında kaydedilenleri aştı.

Araştırmanın yardımcı yazarlarından Dr José Manuel Aburto, yaşam beklentisi kayıplarının ölçeğinin, incelenen bu ülkelerin çoğunda keskin düşüş sergilediğini ve 22’sinin 2020’de altı aydan daha büyük kayıplar yaşadığını söyledi. Başka bir yardımcı yazar olan Dr Ridhi Kashyap, “Pandeminin küresel olarak etkilerini daha iyi anlamak için düşük ve orta gelirli ülkeler de dahil olmak üzere ülkelerden daha fazla ayrıştırılmış verinin yayınlanmasını ve erişilebilir olmasını acilen talep ediyoruz.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN