Yaz bitmeden eksik dozu almak şart

Yaz bitmeden eksik dozu almak şart

Son verilere göre Kovid’den hayatını kaybedenlerinin günlük ortalamasının 40’a çıktığını söyleyen Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz “Özellikle okulların açılacağı, kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirilecek sonbahar-kış aylarında Kovid yayılımı artış gösterebilir. Bu nedenle hatırlatma dozu aşılarının bu mevsimden önce olunmalı” diye konuştu.

Kovid vaka sayılarının günlük 50 binin üzerine çıkmasıyla birlikte ölüm oranlarında da meydana gelen iki kat artışın ardından uzmanlar sonbahara işaret ederek, hatırlatma dozunun önemine değiniyor. Sağlık Bakanlığı’nın 25 Temmuz-1 Ağustos verilerinde haftalık vaka sayısının 406 bin 322 olduğuna dikkati çeken Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, “Günlük vaka sayısı 50 binin üzerinde gerçekleşti. Ne yazık ki Kovid nedeniyle vefat eden vatandaşların sayısında da artış görüldü” dedi. Doç. Dr. Kayıpmaz, vaka artışının ardında özellikle Kurban Bayramı’nda yaşanan sosyal hareketlik olduğunu vurgulayarak, hastalığın yayılımının önlenmesi için vatandaşlara toplu taşıma araçları, asansörler, sağlık kuruluşları gibi kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanılmalarını önerdi.

Doç. Dr. Kayıpmaz, Kovid’e karşı en önemli koruyucunun aşı olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: “Üç aşı seçeneğimiz var, biri de ülkemizde geliştirilen TURKOVAC. Hatırlatma dozu zamanı gelmiş veya hiç aşı olmamış kişilerin mutlaka aşılarını olmasını öneriyoruz. Özellikle 50 yaş üstü bireyler, bağışıklık sistemi, kalp, akciğer hastalığı olan veya kanser tedavisi gören kişilerde hatırlatma doz aşılarının ihmal edilmemesi gerekiyor.” Vaka sayılarının iki yılı aşan salgın süresince dalgalı şekilde ilerlediğini anımsatan Doç. Dr. Kayıpmaz, “Özellikle okulların açılacağı, kapalı mekanlarda daha çok vakit geçirilecek sonbahar-kış aylarında Kovid-19’un yayılımı da artış gösterebilir. Bu nedenle hatırlatma dozu aşılarının bu mevsimden önce olunmasında büyük fayda var” diye konuştu.

kar10-rdokkor.jpg

Belirtisi olan PCR testi yaptırmalı

Doç. Dr. Kayıpmaz, belirti gösteren kişilerin PCR testi yaptırması ve kendilerini izole etmesinin önemine vurgu yaparak, Kovid-19’un uzun dönemli etkilerine de şu ifadelerle dikkati çekti: “Hastalığı geçiren kişiler 7 gün sonra test yaptırmadan sosyal yaşama dönebilse de virüsün saçılımının 14 gün süreyle devam etme riski bulunuyor. Bu nedenle kişiler günlük yaşantısına, işe dönse bile çevrelerindeki kişileri korumak açısından bir süre daha maske takmaya özen göstermeli.”

'Vefat sayısında günlük ortalama 40 kişi'

Doç. Dr. Kayıpmaz, açıklamalarında uzmanların birçoğunun vakalardaki artışın ardından dile getirdiği, Kovid-19 nedeniyle yoğun bakıma yatırılan, vefat eden kişilerin büyük bölümünün yaşı ileri, ek hastalığı bulunan bireyler olduğunu da doğruladı. Hastalığı ayakta atlatan kişiler açısından da bazı belirtilerin özellikle 2-3 gün süresince çok yıpratıcı olabileceğini dile getiren Kayıpmaz, “Son verilere göre, günde ortalama 40 kişi Kovid-19 nedeniyle vefat ediyor. Bu hastalığı aşıyla önleyip, önlemlerle önüne geçebileceğimizi unutmamalıyız. Bireysel tedbirler sadece kendimizi değil risk grubundaki yakınlarımızı korumak açısından da çok önemli” değerlendirmesinde bulundu. Hastanelerdeki pandemi kurullarının, Kovid-19 için ayrılan yatak sayılarını ihtiyaca göre artırıp azaltabildiğini aktaran Kayıpmaz, Ankara Şehir Hastanesinin Kovid-19 kaynaklı poliklinik başvurularında bu hafta, bir önceki haftaya göre bir miktar düşüş yaşandığını da sözlerine ekledi. Öte yandan, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan önceki günkü açıklamalarında çocuk Kovid servislerinin yeniden açılmaya başlandığını duyurmuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN