Koronavirüs’e karşı 'app’le mücadele

Koronavirüs’e karşı 'app’le mücadele

Koronavirüsün ortaya çıkmasından itibaren birçok Asya ülkesinde artık günlük hayatın bir parçası haline gelen uygulamalar (app) Avrupa ülkelerinde kullanılmıyor. Uygulamaların Güney Kore, Tayvan ve Singapur’da başarı şekilde kullanılması Avrupa’da da bu yöndeki talepleri arttırdı. Ancak siyaset, bürokrasi ve bilim çevreleri istese de Almanya'daki gibi 'veri koruyucular'ın güçlü itirazları var.

Almanya Sağlık Bakanı Jens Sphan da bu applerin kullanılmasını istiyor. Ancak Almanya’da verilerin gizliliği ilkesi bu tür kullanımları güçleştiriyor. Hükümetin salgınla ilgili çıkardığı son yasada bu türden veri kullanımı ilgili tasarı, verileri koruma kuruluşlarının eleştirileri üzerine yasadan çıkarılmıştı.

Alman hükümeti de virüs bulaşanların takibi adına böyle bir appin sağlık dairelerinin yükünü büyük oranda hafifleteceği görüşünde. Federal Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer böyle bir uygulamanın temel kriterinin gönüllülük esası olması gerektiğini söyledi.

NASIL İŞLİYOR?

Buna göre anti-korona App’i gönüllük esasına göre telefona indirilecek. Kullanıcının koronavirüs testi pozitif çıkması durumunda, geçen iki hafta içinde kontak halinde bulunduğu kişiere otomatik olarak bilgi gidecek. Bu, appin bireyin günlük hareketlerini takip etme özelliği sayesinde mümkün olacak. Bu mesajı da ancak bu appi telefonuna indirmiş olanlar alabilecek.

Uygulamalardaki Tracking özelliği kullanıcıların günlük hareketliliğini, kontak halinde olduğu kişileri tespit edilebiliyor. Tracking, paket takibi online reklam vs gibi amaçlar için zaten kullanılıyor. Dijitalleşmeden sorumlu Bakan Dorothee Baer de virüsün yayılmasını engellemek için Traking app’i kullanmanın mantıklı olacağını söyledi.

HERKES İSTİYOR AMA...

Almanya’da aslında bir çok siyasetçi, sivil toplum örgütü ve kanaat önderi böylesi bir uygulamanın kullanılmasına taraftar. Ancak verilerin gizliliği ilkesi adına veri koruyucuların bu konuda çekinceleri bulunuyor. Verilerin korunmasındaki yüksek standartlar Almanya’nın dijital dönüşümde dünya sıralamasında üst sıralarda bulunmamasının da en önemli nedeni olarak biliniyor.

SİNGAPUR KAYNAK KODLARINI HERKESE AÇTI

Almanya ya da herhangi bir ülkede bu app'in kullanılması halinde, yazılımın baştan yapılmasına gerek yok. Singapur bu yazılımı kendi ülkelerinde uygulamak isteyenler için kaynak kodlarını herkesin kullanımına açmış durumda.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN