Koronavirüste oruç tutulur mu? Nihat Hatipoğlu açıkladı

Koronavirüste oruç tutulur mu? Nihat Hatipoğlu açıkladı

Nihat Hatipoğlu, doktorların orucun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylediğini hatırlatarak vatandaşların akıllarındaki birçok soruya cevap verdi. Peki Koronavirüste oruç tutulur mu? Nihat Hatipoğlu açıkladı…

Ramazan ayının koronavirüs (corona virüs) salgının yayılma dönemine denk gelmesi akıllarda birçok soru işareti yarattı. Uzmanların bitişine dair net bir açıklama yapamadığı Covid-19 Ramazan ayında devam ederse ne olacak? Koronavirüste oruç tutulur mu? İşte detaylar…

KORONAVİRÜSTE (COVID-19) ORUÇ TUTULUR MU?

Konuya dair açıklama yapan Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, insanların oruç konusunda kendi kararlarını kendisi vermesi gerektiğinin altını çizerek, doktorların orucun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söylediğini, bu nedenle koronavirüse rağmen oruç tutmakta bir sakınca olmayacağını ifade etti.

Hatipoğlu ayrıca, kronik hastalığı bulunanlar ile aç kalması sakıncalı olanların, sürekli ilaç kullanması gerekli olanların ve bağışıklığı zayıf olanların doktorlarının tavsiyelerine uyması gerektiğini söyledi.

ORUÇ TUTAMAYANLAR NE YAPACAK?

İnsanların Ramazan ayında bir süre kendilerini dinlemesi gerektiğini belirten Hatipoğlu, sağlıklı insanların sıkıntı yaşamaları durumunda, orucu bırakabileceğini söyledi. Oruç tutmayanların ne yapması gerektiğini de anlatan Hatipoğlu, oruç tutmayanların ibadetlerini kazaya bırakabileceğini, sene içindeki 11 ayda kazaya kalan oruçlarını tamamlayabileceklerini, hiç tutamayacak olanların da fitre vermesi gerektiğini belirtti. Ünlü ilahiyatçı, gün başına fitre tutarının henüz açıklanmadığını ama 25 TL olduğunu dile getirerek, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bunu yakın zamanda açıklayacağını, bu tutarın bir insanın günlük yeme içme ihtiyacına tekabül ettiğini söyledi.

İSLAM'DA KARANTİNA VAR MIDIR?

Nihat Hatipoğlu, İslam dininde daha önce uygulanan karantina uygulamalarından örnek vererek “İslam’da karantina var mıdır?” sorusunu da cevapladı.

İslam halifesi Hz Ömer'in hayatından örnek veren Hatipoğlu, Hz. Ömer’in Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (SAV) ölümünden 3-4 yıl sonra Şam'ı halife olarak kontrole gittiğini, o sıralar burada veba salgını olduğunu, Hz. Ömer’in bu nedenle şehre girmeyip geri döndüğünü anlattı. Bunun üzerine diğer Sahabelerden bazılarının “Ey Allah'ın halifesi, sen Allah'ın kaderinden mi kaçıyorsun” diye sorduğunu nakleden Hatipoğlu, Hz. Ömer’in bunun üzerine “Ben Allah'ın kaderinden yine Allah'ın kaderine sığınıyorum” cevabını verdiğini belirtti. Tedbiri alıp takdirin Allah’a bırakılması gerektiği düsturunu hatırlatan Hatipoğlu, Hz. Muhammed’in (SAV) de bulaşıcı hastalığın olduğu yere girilmemesi konusunda ikazlarda bulunduğunu, bunun da İslam'da karantina kavramının var olduğuna işaret ettiğini söyledi.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN?

Ramazan ayı bul yıl (2020) 24 Nisan’da başlayıp, 23 Mayıs’ta sona erecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN