Koroya neden kilit vuruldu ‘Türk’ neden kalktı?

Koroya neden kilit vuruldu ‘Türk’ neden kalktı?

Kültür Bakanlığı’nın, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun kapatılmasını ve korolardan ‘Türk’ isminin çıkarılmasını içeren düzenlemesine tepki yağdı. Güzel Sanatlar Müdürü Murat Salim Tokaç “İstişarelerden sonuç çıkmıyor” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

KARAR’ın haberi ses getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzik korolarından ‘Türk’ isminin çıkarılması kamuoyunda tepki topladı. Öte yandan alınan kararların ardından İstanbul’da koro şeflerine  bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Güzel Sanatlar Müdürü Murat Salim Tokaç’ın kendisine yöneltilen “Neden bizimle istişare etmediniz?” sorusuna “İstişarelerden bir sonuç çıkmıyor” cevabını verdiği ileri sürüldü. 

Taşra teşkilatlarındaki müzik topluluklarında isim, yer ve birleştirme gibi değişikliklere imza atan Kültür ve Turizm Bakanlığının korolardan ‘Türk’ isminin çıkarması kamuoyunda tepkiye neden oldu. CHP eski İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş  korolardan Türk ibaresini çıkarılmasını eleştirerek “Birleştirme adı altında yapılan uygulamada, Halk Dansları Topluluğu’nun da Ankara’dan İstanbul’a taşınmasına karar verildi. Bir gelenek daha yok ediliyor” yorumunu yaptı.

İBB İyi Parti Grup Başkan Vekili da İbrahim Özkan da “Türk olamamak! Devlet madalyalarından Atatürk kabartmasının çıkartılması ve Andımız’ın yasaklanmasının ardından tepki çekecek yeni bir karara imza atıldı. Bakanlığın onayıyla müzik korosu topluluklarından ‘Türk’ ismi kaldırıldı” dedi.

Kararın gözden geçirilmesini isteyen neyzen Süleyman Erguner de “Ülkemizdeki üniversitelere bağlı  birçok ‘Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ var, ülkemizin ilk ve tek Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi var, Türk Müziği dernek ve cemiyetleri var, resmi ve özel Türk müziği icra ve eğitim  yapan birçok kuruluş var. Bu konularla ilgilenen müzik tarihçilerimiz, müzikologlar var, onların ve bu resmi-sivil müzik eğitim-icra kuruluşlarının bu uygulama hakkındaki görüşlerini çok merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

karar-tiyatro.jpg

ELAZIĞ’DAKİ KADIN SES SANATÇILARI NE OLACAK? 

Öte yandan KARAR’ın edindiği yeni bilgiye göre, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç’ın Cuma günü İstanbul’da değişikliklere yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında hararetli anlar yaşandı. Toplantıya katılan koro şefleri ve müdürleri, alınan kararların öncesinde tartışılmadan onaya sunulmasına tepki gösterdi.

Tokaç’ın tepkilere karşılık “Bu istişarelerden bir sonuç çıkmıyor” dediği öne sürüldü. Toplantıda Sivas, Mersin, Samsun gibi şehirlerdeki korolarda neden bir değişikliğe gidilmediğini sorgulayan katılımcılar, Elazığ’daki topluluğun adının ‘Kürsübaşı Müzik Topluluğu olarak değişmesinin yanlış bir karar olduğunu söyledi. Elazığ’da yaygın olan geleneğin Harput müziği olduğunu belirten katılımcılar, Kürsübaşı geleneğinde ayrıca kadın sesi olmadığını hatırlatarak, koroda bulunan kadın seslerin ne olacağını sordu.

Katılımcılar Diyarbakır’daki topluluğun adının Medeniyetler Korosu olarak değişmesini de sorgulayarak, bölgenin müzik medeniyetinde Ermenice, Zazaca ve Kürtçe müziğin de söz konusu olduğunu fakat mevcut koroda bu müziklerin gırtlaklarına uygun sanatçılar bulunmadığını hatırlattı.

Tokaç’ın eleştirilerin ardından “Bunları yazılı olarak belirtin’ dediği belirtilen toplantıda bütün sorular cevapsız kaldı. Değişikliklerde dikkat çeken bir diğer detay da Ahmet Özhan’ın emekli olduğu İstanbul Tarihi Türk Müziği ve Tokaç’ın kurucusu olduğu İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama topluluklarında hiçbir değişikliğe gidilmemesi oldu.   

NE OLMUŞTU? 

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün bağlı bulunduğu Bakanlıktan talebi doğrultusunda yapılacak değişiklikler kapsamında, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü bünyesine alınarak kapatılacak. Ankara’da bulunan Devlet Halk Dansları Topluluğu Müdürlüğü, Bakanlığın doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak İstanbul’a taşınacak. Taşra düzenlemeleri kapsamında Şanlıurfa’daki Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun ismi Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Topluluğu, Elazığ’daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun ismi Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu, Diyarbakır’daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun ismi Diyarbakır Medeniyetler Müziği Korosu, Edirne’deki Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun ismi ise Rumeli Müzikleri Topluluğu olacak. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN