18-25 aralığındaki gençlere 'müzekart GNS' dağıtılacak: Z kuşağı haydi müzeye

18-25 aralığındaki gençlere 'müzekart GNS' dağıtılacak: Z kuşağı haydi müzeye

Eğitim-öğretim yılı başında yetersiz yurt nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu “18-25 yaş aralığındaki tüm gençlere, müze ve ören yerlerine tamamen ücretsiz girebilecekleri bir 'Müzekart GNS' hediye ediyoruz” dedi. Muhalefetten “Neden gençler sadece kimlik kartlarıyla müze ve ören yerlerine giremiyor” tepkisi geldi.

Türkiye'nin tüm şehirlerinden gençlerin kültür, sanat, spor, seyahat faaliyetlerine erişiminde fırsat eşitliği sağlamak ve gençlerin sosyalleşmelerini desteklemek amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Genç Ne Sever' platformunun tanıtım toplantısına katılan Bakan Kasapoğlu, konuşma yaptı.

Türkiye'nin, Avrupa'nın en kalabalık, en dinamik ve en genç nüfusuna sahip ülkesi olduğunu belirten Kasapoğlu "Genç nüfusumuz tek başına, dünyadaki 208 ülkenin 143'ünün genel nüfusundan fazla bir sayıya tekabül ediyor. Sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da gençlerimiz apayrı bir seviyede. Çalışkanlıklarıyla, üretkenlikleriyle, cesaretleriyle, ferasetleriyle, dünyayı anlama ve anlamlandırma biçimleriyle gençlerimiz, başka ülkelerdeki akranlarına örnek oluyor, onlara yol gösteriyorlar" ifadelerini kullandı.

"DÜNYANIN EN BÜYÜK ÖĞRENCİ YURDU ALTYAPISINI İNŞA ETTİK"

Bakan Kasapoğlu, son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye'yi öğrenci yurdu bakımından dünyanın en iyi altyapısına sahip ülkesi haline getirdiklerini söyledi.

Öğrenci yurdu sayısının her geçen gün arttığını aktaran Kasapoğlu "Dünyanın en büyük öğrenci yurdu altyapısını inşa ettik. 81 il, 251 ilçede hizmet veren 800'e yakın öğrenci yurdumuzdan yılda 750 bin öğrenci istifade ediyor. Yurt sayımıza, yatak kapasitemize her geçen gün yeni yatırımlar ekleniyor. Yine dünyanın devlet eliyle verilen en kapsamlı burs ve öğrenim desteği kredisini hayata geçirdik. Eğitimde fırsat eşitliğini sağladık. Doğup büyüdüğü şehir hangisi olursa olsun, sosyo-ekonomik imkanları hangi düzeyde olursa olsun, arzu eden herkese üniversite kapılarını ardına kadar açtık. Gençlerin karar alma mekanizmalarında etkin olarak yer almasını, fikirlerinin ve düşüncelerinin politika yaklaşımlarına, kurumların işleyişine ve tüm konulara direkt olarak etki etmesini temin ettik. Sosyal, kültürel, sanatsal, eğitsel ve sportif olarak gençlerimizin gelişimi için adeta bir seferberlik yürüttük" ifadelerini kullandı.

'20 ARAŞTIRMAYLA 'GENÇ NE SEVER?' DİYE ARAİTIRMA YAPTIK'

Sürdürülebilir hizmet, verimli çalışma prensibiyle yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktaran Bakan Kasapoğlu, "Gece gündüz 'Gençler için daha başka ne yapabiliriz, onlara hangi alanlarda daha fazla destek olabiliriz.' diye gayret içerisindeyiz" dedi.

Gençlerin süreçlere dahil edilmesi ve onların ihtiyaç ile taleplerinin doğru belirlenmesi için yol haritası belirlediklerini anlatan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, "Son 1 yılda 1,3 milyon gencimizin görüşüne başvurarak 20 farklı araştırma yaptık. Gerek araştırmalarda, gerek yüz yüze görüşmelerimizde genç arkadaşlarımıza 'Genç Ne Sever?' diye sorduk. Bugün bir arada olmamıza vesile olan bu projeyi meydana getirirken de 'Genç Ne Sever?' sorusuna verilen cevapları ön plana aldık. 'Genç Ne Sever' ismi, gençlerin sevdiği her şeyi gençlere hediye eden bir marka olma mottosuyla hayata geçti" değerlendirmesinde bulundu.

MÜZELERİ ÜCRETSİZ HALE GETİRİYORUZ

Bakan Kasapoğlu, 18-25 yaş aralığındaki gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri 'Müzekart GNS' vereceklerini söyledi.
Kartların 'gencnesever.com' internet sitesinden alınabileceğini dile getiren Kasapoğlu "Sayın Cumhurbaşkanı'mız yaz dönemi seyahat seven genç arkadaşlarımız için muhteşem bir haber vermişti. Gençlerimiz, 15 Temmuz-1 Eylül'de 81 ilde seçilen yurtlarımızda ücretsiz konaklama imkanına kavuşmuştu. Bu çalışmanın; genç seyyahlar için, ülkemizi gezmek isteyen, kültürel zenginliğimizi tecrübe etmek isteyen gençlerimiz için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Gençlerimizin yoğun bir şekilde bu fırsatı değerlendireceğine inanıyorum. Şimdi başka bir sürprizimiz var. Yaz dönemi için yurtlarımızı ücretsiz olarak açtık, şimdi de müzeleri ücretsiz hale getiriyoruz. 18-25 yaş aralığındaki tüm gençlere, müze ve ören yerlerine tamamen ücretsiz girebilecekleri bir Müzekart GNS hediye ediyoruz. Gençler yola çıkacak, konaklamalarını 81 ilimizdeki yurtlarda yapacaklar ve bu seyahatlerinde bakanlığımızın misafiri olarak, Galata Kulesi, Göreme Açık Hava Müzesi, Resim Heykel müzesi, Pamukkale Travertenleri, Zeugma Müzesi gibi 300'den fazla müzeyi ziyaret edecekler" ifadelerini kullandı.

"GENÇLER NEDEN SADECE KİMLİK KARTLARINI GÖSTEREREK GİREMİYOR"

Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 18-25 yaş arası gençlere müze ve ören yerlerini ücretsiz gezmeleri için vereceği Müzekart GNS ile ilgili ihale yapılıp yapılmadığını, yapıldıysa hangi firmaya verildiği TBMM’ye taşındı. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu'na, gençlerin sadece kimlik kartlarını göstererek müzelere girmeleri mümkün iken neden ayrıca kart bastırıldığını sordu.

MÜZEKART İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 18-25 yaş arasındaki gençlere ücretsiz Müze Kart dağıtması karşılığında "Genç Ne Sever’i Twitter ve Instagram’dan takip etme" ve "Haftada en az 5 saat gönüllü spor faaliyetlerine katılma" şartları getirdi.

olo.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN