4 yeni kitap okurlarıyla buluşuyor

4 yeni kitap okurlarıyla buluşuyor

Bâkî’nin bugüne kadar ele geçmediği söylenen eseri, ‘Gönüllerin Dirliği-Bâki’ adıyla okura sunuldu. VakıfBank Kültür Yayınları, Alman opera bestecisi Richard Wagner’in ‘Nibelung Yüzüğü 1 Ren Altını’ adlı eserini Türkçeye aktardı. Amerikalı yazar Crystal Hana Kim’in savaştan kaçıp ailesiyle bir mülteci kampına sığınan Haemi’nin hikâyesini okura aktardığı ilk romanı ‘Beni Bırakırsan’ Türkçede. Dünyanın en meşhur çizgi romanlarından Asteriks serisi Alfa Yayınları etiketiyle takipçileriyle buluşuyor

SALİHA SULTAN

ŞAİR BÂKİ KÜLLİYATININ EKSİK PARÇASI RAFTA

Osmanlı şairi Bâkî’nin bugüne kadar ele geçmediği söylenen eseri, Ötüken Neşriyat tarafından ‘Gönüllerin Dirliği-Bâki’ adıyla okura sunuldu. Kitap, Bünyamin Ayçiçeği’nin editörlüğünde Gülşah Taşkın, Arzu Atik ve Güler Doğan Averbek tarafından yayıma hazırlandı. Bâkî’nin, Ebu Eyyub el-Ensârî’den nakledilen hadisleri ihtiva eden Nefehâtu’l-abîri’s-sârî bi-ehâdîsi Ebî Eyyûb el-Ensârî’nin muhtasar şerhi olarak tanımlanabilecek eserine Hayâtu’l-kulûb bi-rivâyâti Ebî Eyyûb adını verdiği ve onu Sokullu Mehmed Paşa’ya hediye ettiği biliniyordu. Bâkî’den sonraki asırlarda nisyan âleminde kalan metin, Türkiye’de birkaç yıldır Güler Doğan Averbek tarafından yürütülen Osman Reşer çalışmalarının semerelerinden biri. Reşer’in Leipzig Üniversitesi Kütüphanesi’ne sattığı yazmalar arasında söz konusu eserin bir nüshasının bulunduğu Averbek tarafından belirlenmiş, yapılan taramalarda Türkiye’de iki nüshaya daha ulaşılmıştı.

25kr02-sol1.jpg

YÜZÜKLERİN EFENDİSİ’NE İLHAM OLAN OPERA KLASİĞİ

VakıfBank Kültür Yayınları, Alman opera bestecisi, tiyatro direktörü ve müzik teorisyeni Richard Wagner’in ‘Nibelung Yüzüğü 1 Ren Altını’ adlı eserini Türkçeye aktardı. Nibelung Tetralojisi (Dörtlüsü) olarak literatüre geçmiş olan dört müzikli dramın ilki olan ve Gürkan Başay’ın çevirdiği kitap, yüzyıllardır sahnelenen bir opera klasiği olarak güncelliğini koruyor. Kitapta Ren Altını ile başlayan öykü, Die Walküre (Walküre), Siegfried ve son olarak Götterdammerung (Tanrıların Alacakaranlığı) ile devam ediyor. 2000’li yılların başlarında beyaz perdeye taşınan, J.R.R. Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi romanına ilham kaynağı olarak bilinen eserde, Wagner’in çocukluğunda ilgilenmeye başladığı Yunan mitolojisine ve sonrasında da Cermen ve İskandinav mitolojilerine dair izler de yer alıyor.

25kr02-sol.jpg

BATI’NIN ÖDÜLLERE BOĞDUĞU BİR MÜLTECİ ROMANI

Amerikalı yazar Crystal Hana Kim’in savaştan kaçıp ailesiyle bir mülteci kampına sığınan Haemi’nin hikâyesini okura aktardığı ilk romanı ‘Beni Bırakırsan’ hep kitap logosuyla Türkçede. Yazar, The Washington Post, ALA Booklist, Literary Hub, Cosmopolitan tarafından 2018’in en iyi kitabı seçilen romanı ile, 2022’de ayrıca Ulusal Kitap Vakfı’nın 35 Yaş Altı 5 onur ödülüne de layık görüldü. Romanda savaşı, mülteci yaşamını ve bir kadının özgürlüğünü kazanma özlemini etkileyici bir dil ve sarsıcı bir kurguyla aktaran yazar okuru etkileyici ve sarsıcı bir mülteci hikâyesine dahil ediyor.

25kr02-sol2.jpg

ASTERİKS’İN TÜRKÇEDE OLMAYAN MACERALARI ARTIK ALFA’DA

Çizeri Albert Uderzo’yu 2020’de kaybeden dünyanın en meşhur çizgi romanlarından Asteriks serisi Alfa Yayınları etiketiyle takipçileriyle buluşuyor. Tüm seriyi yeni çevirileriyle yayımlayacak olan yayınevi, Saadet Özen’in Türkçeye aktardığı ‘Verkingetoriks’in Kızı’ sayısını okura sundu. Neredeyse dünyadaki tüm dillere çevrilen, büyük küçük her yaştaki okur tarafından tutkuyla okunan, dünyanın en sevilen çizgi kahramanlarının daha önce Türkiye’de hiç yayımlanmayan yepyeni maceraları Alfa’dan takip edilebilir.

25kr02-sol3.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN