50 yıllık Nobel belgelerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın adaylığı çıktı

50 yıllık Nobel belgelerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın adaylığı çıktı

50 yıl sonra açılan Nobel arşivlerinde Türk edebiyatının en önemli şairlerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 1971’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne aday olduğu ortaya çıktı. Dağlarca’nın adaylığından 35 yıl sonra Orhan Pamuk ödülü alan ilk Türk olmuştu. Arşivlerde Şilili şair Pablo Neruda’nın solcu görüşleri nedeniyle tartışmaya neden olduğu ve neredeyse ödülü kaybedeceği belirtiliyor.

Şilili şair Pablo Neruda’nın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandığı 1971’de, Türk edebiyatının önemli bir isminin aday gösterildiği ortaya çıktı.

Nobel ödülüne aday olanların isimleri ve ödülü dağıtan İsveç Akademisi üyelerinin tartışmaları 50 yıl boyunca saklanıyor. Independent Türkçe’nin aktardığına göre yıllar sonra açılan arşivdeki aday listesinde, Türk edebiyatının en önemli şairlerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın adı yazıyor.

daglarca.jpg

Yeni yayımlanan uzun listede Dağlarca’nın 90 kişilik listede olduğu görüldü. 1914-2008 yıllarında yaşayan İstanbul doğumlu şair, ilk şiirini 1932’de yayımladı. Dağlarca’nın eserleri pek çok dile çevrildi. 1968’de ABD Pittsburgh Üniversitesi Uluslararası Şiir Forumu tarafından ‘Yaşayan En İyi Türk Şairi’ ilan edildi. Orhan Pamuk Dağlarca’nın adaylığından 35 yıl sonra 2006’da Nobel Edebiyet Ödülünü alan ilk Türk olmuştu.

Yayımlanan belgeler, solcu Neruda’nın görüşleri sebebiyle akademi üyeleri arasında tartışmalara yol açtığını gösterdi. Guardian’ın aktardığına göre ünlü şair, ödülü neredeyse kaybediyordu.

Dönemin Nobel Edebiyat Ödülü Komitesi Başkanı Anders Osterling, Neruda’nın kalemini övse de ‘şiirinde giderek daha baskın olan komünist eğiliminin Nobel Ödülü’nün amacına uygun olup olmadığını’ sorguladı. Ancak Neruda, bu tartışmalar sonunda ödülü kazandı.

Ayrıca aday listesinde Arjantinli öykücü Jorge Luis Borges, ırkçılık karşıtı mücadelenin sembollerinden James Baldwin ve Rus asıllı ABD’li yazar Vladimir Nabokov gibi isimler var. Listedeki tek kadın adaysa Estonyalı şair Marie Under.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN