Açık denizde hüzünlü bir veda senfonisi

Açık denizde hüzünlü bir veda senfonisi

Avusturyalı yazar Robert Seethaler'in dünyaca ünlü besteci Gustav Mahler’in yaşamının son anlarına odaklandığı 'Son Senfoni' romanından, Çağdaş Ali Dede’nin salgın günlerindeki sorgulamalara ışık tutacak 'Ölüm Düşüncesi' kitabına haftanın öne çıkan yayınlarını KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN

'Tütüncü Çırağı' romanı ile tanınan Avusturyalı yazar Robert Seethaler’ın yeni kitabı “Son Senfoni”, Regaip Minareci tarafından Almanca aslından Türkçeye aktarıldı. Timaş etiketiyle okurla buluşan romanda yazar önceki kitaplarında işlediği ölüm temasını yeniden yakınımızda hissettirmeyi başarıyor.

Romanda müzik tarihinde güçlü senfonilere imza atan Gustav Mahler’i anlatan yazar, Mahler’e ölümünden önceki son yolculuğunda edebi, duygusal ve lirik bir anlatıyla eşlik ediyor. Roman Alman basınında "Son Senfoni, Seethaler’in son iki kitabını, Bütün Bir Ömür ve Toprak’ı ölüm üzerine yazılmış bir edebiyat zaferi üçlemesi mertebesine yükseltiyor. Bestseller listelerinde yerini alacağı tartışılmaz. Üstelik edebî değeriyle gurur duyulacak bir bestseller olarak" sözleriyle övülüyor.

10.jpg128 Sayfa-15 TL

Yemyeşil kırlardan Pakdil’e uzanan 'Akşam Yazıları'

Şair ve yazar Ali Sali’nin 2014-2015 yıllarında kaleme aldığı köşe yazıları ‘Akşam Yazıları’ adıyla kitaplaştı. Sali’nin, Edebiyat Ortamı Yayınları tarafından okura sunulan kitabında 80 yakın makale yer alıyor. Okurunu zaman zaman geçmişin güzel günlerine, şehirlere, kırlara, eski Ramazanlara götüren, kimi zaman ‘ölüm’ gibi kelimelerin peşinde iz süren yazar, Ekim 2019’da vefat eden yazar Nuri Pakdil’e ayırdığı 10 metinlik ‘Nuri Pakdil’in Gizli Aşkları’ bölümde ise merhum yazarın dünyasına ‘Kudüs kalbimin üstünde bir tüldü, şimdi alınyazımdır’ cümlesiyle giriş yapıyor.

11.jpg245 Sayfa

Salgın günlerinde 'ölüm' üzerine sağlam bir okuma

Yüksek lisansını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Felsefe Bölümünde felsefede ölüm kavramı üzerine yapan Çağdaş Ali Dede, bu dönem Heidegger, Levinas, Derrida ve Agamben’den yaptığı okumalarını ‘Ölüm Düşüncesi’ kitabında bir araya getirdi.

Lejand Kitap tarafından okura sunulan metinlerinde farklı perspektiflerden gerçekleştirdikleri ölüm kavramsallaştırmalarının ‘hermeneutik yaklaşım’ adı altında biraraya getirilebileceğini; söz konusu filozofların geliştirdikleri hermeneutik ölüm kavramsallaştırmasının ölümün anlamlılığına katkı sağladığını ileri sürüyor. Ayrıca, bu kavramsallaşmanın zaman, insanın bütünlüğü ve mantık kavramları ile düşüncedeki potansiyellik ve gerçekliğin konumlanması konularında yeniden tanımlayıcı ve anlamlandırıcı bir etkisi olduğunu savunuyor.

12.jpg156 Sayfa-20 TL

Üçü bir arada: Mizah, polisiye ve gerilim

Usta polisiye yazarı Edmund Crispin’in klasikleşmiş dedektife Gervase Fen en ünlü macerası ‘Kaybolan Oyuncak Dükkanı’ ile Türkçede. Burcan Kamercan tarafından çevrilen kitap Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunuldu. Fen bu kez, tatil için Oxford’a giden ve kendisin karmaşık olayların içinde bulan şair Richard Cadogan’ın hikayesinin peşine düşüyor.

Cadogan’ın gördüğünü iddia ettiği, içerisinde bir kadın cesedi bulunan oyuncak dükkanı gerçek mi? Bütün bu gizemi Fen çözüyor, okuyucuya ise 20’nci yüzyıl İngilteresi’nde eşsiz bir maceraya atılmak kalıyor.

13.jpg222 Sayfa-25 TL

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN