Akif Beki yeni kitabını okurların beğenisine sundu

Akif Beki yeni kitabını okurların beğenisine sundu

Yazar Akif Beki’nin hiciv, taşlama ve ironik bir dille kaleme aldığı metinlerine yer verdiği ‘O Kadar da Uzun Boylu Değil’den, şair Hakan Albayrak’ın uzun bir aradan sonra yeni şiirlerini okura sunduğu ‘Benim Geldiğim Yerden Yük Trenleri Geçerdi’ye haftanın öne çıkan yayınlarını KARAR okurları için derledik.

SALİHA SULTAN

Bir vakitler ‘Şelale gibi akan şiirler yazamadığım için şairliğime küstüm’ diyen KARAR yazarı şair Hakan Albayrak’ın yeni şiir kitabı ‘Benim Geldiğim Yerden Yük Trenleri Geçerdi’ okurla buluştu. Ebabil Yayınları tarafından yayımlanan kitapta şairin 1990’larda yazdığı ‘Dengeler Adına’, ‘Mağribli Çocuklar’, ‘Nil’de Bir Sandal’ gibi bir nesli etkileyen şiirlerinin yanı sıra, son birkaç yılda kaleme aldığı şiirleri de yer alıyor. Albayrak, 2021 tarihli ‘Suriyeli Bir Mülteciye Şiir’ şiirinde şu mısralarla sesleniyor ötekileştirilenlere:

12kr2-hakan-albayrak.jpeg

“Duyguların buzul çağı mıdır nedir bu?

İkimiz de üşümekten ağlayamıyoruz bile

Kocaman bir gemi gelsin de uzaydan,

Alıp götürsün bizi yeni bir dünyaya”

SAHİ, İLK KIRILMA NASIL BAŞLADI?

12kr2-o-kadar-da-iyi-degil.jpeg

80 Sayfa-20 TL

KARAR yazarı Akif Beki’nin hiciv, taşlama ve ironik bir dille kaleme aldığı metinleri Elips Kitap tarafından ‘O Kadar da Uzun Boylu Değil’ adıyla yayımlandı. Beki, özellikle Türkiye’nin son 25 yıldaki sosyal ve siyasal olaylarına şahitlik eden kuşağın kendi hikayesinden izler bulacağı metinlerini bir hesaplaşma ve taşlama üslubuyla okuruna sunuyor. Yasin Topaloğlu’nun editörlüğünde hazırlanan kitabın kitaptaki ‘Amasız Fakatsız Maça Beyi’ bölümüne göndermede bulunan kapağında ise çağdaş Türk resminin önemli sanatçılarından Ahmet Güneştekin’in hazırladığı görsel yer alıyor. Kapak tasarımını ise Şener Özmen’in yaptığı kitapta Beki kitaba adını veren şiirde ise şöyle sesleniyor okuruna:

“Neden bitti!” diye soruyorlar
İlk kırılma nerede yaşandı?
Nasıl başladığını soran yok
Besmele her şeyin başı
İlk kırılma da oydu
Son kopuşsa şu cümlede saklı:
“O kadar da uzun boylu değil”

ESTETİK DENEYİM VE SANAT ARASINDAKİ İLİŞKİ

12kr2-deneyim-olarak-sanat-kapak.jpeg

464 Sayfa-31 TL

VakıfBank Kültür Yayınları, pragmatist felsefenin günümüzdeki önemli temsilcilerinden Amerikalı düşünür John Dewey’in, estetik deneyim ve sanat ilişkisinin süreklilik içinde yeniden inşa ve ifade oluşuna odaklandığı çalışması 1934 tarihli ‘Deneyim Olarak Sanat’ kitabını Türkçeye aktardı. Nur Küçük’ün titiz çevirisiyle yayımlanan kitap mimari, heykel, resim, müzik ve edebiyat gibi tüm sanatların biçimsel yapısı ve karakteristik etkileri üzerine yazılan, uluslararası alanda kabul gören en seçkin eserler arasında yer alıyor.

KAMANİÇE VE UYVAR KUŞATMALARINA DAİR BİLİNMEYENLER

kamanice.jpg

112-120 Sayfa-30 TL

Timaş Yayınları, ‘Görsel Osmanlı Savaş Tarihi’ adlı yeni serisinde savaş tarihi alanında önemli çalışmalara imza atan genç tarihçi Kahraman Şakul'un yayına hazırladığı iki kitabı okurla buluşturdu. İlk kitap ‘Kamaniçe Kuşatması 1672’ ile Osmanlılar için Avrupa kuşatmalarının tahlil sahası sayılan döneme ışık tutuyor. İkinci eser ‘Uyvar Kuşatması 1663’ ise Osmanlı ile Habsburglar arasındaki anlaşmazlık sonucu tarihin sayfalarına işlenen bir askerî harekâta dair bilinmeyenleri ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN