Altın Koza’da zafer Yaramaz Çocuklar’ın

Altın Koza’da zafer Yaramaz Çocuklar’ın

Uluslararası Adana Altın Koza Festivali ödülleri sahiplerini buldu. 10 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Yarışması’nda ‘En İyi Film’ ödülü, Ahmet Necdet Çupur’un kendi kardeşlerinin ailesiyle çatışma hikayesini kaydettiği ‘Yaramaz Çocuklar’ belgeseline verildi. Nisan Dağ’ın ‘Bir Nefes Daha’ filminin ‘En İyi Yönetmen’ dahil 6 ödüle birden layık görüldüğü festivalin ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülleri ise ‘Koridor’ filmindeki performanslarıyla Emel Göksu ve Ayşe Demirel’in oldu.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 28’ncisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivalinde bir hafta boyunca şehri saran beyazperde heyecanı sona erdi. Festivalin 2021 ödülleri Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen kapanış töreninde sahiplerini buldu.

Tilbe Saran başkanlığını yürüttüğü festival ana jürisi, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda ‘En İyi Film Ödülü’nü Ahmet Necdet Çupur’un yönettiği ve kendi ailesindeki kuşak çatışmasını birebir beyazperdeye aktardığı ‘Yaramaz Çocuklar’ belgeseline vererek sürpriz yaptı.

Ödülünü Adana Valisi’nden alan yönetmen Çupur, konuşmasında aile büyüklerinin geçmişte Adana’ya pamuk toplamaya geldiğinden bahsederek “Yaramazlık yaptığımızda bizi Adana’ya pamuk toplamaya yollamakla tehdit ederlerdi. Yine de birkaç yıl topladım. Belki bir gün kendi çocuklarıma Adana’yla ilgili daha mutlu hikayeler anlatırım” dedi.

Festivalde bu yıl yarışan 10 yerli yapım arasında bulunan iki belgeselden biri olan ‘Yaramaz Çocuklar’ ayrıca festivalde ilk kez bir ‘Mansiyon’ ödülünün verilmesine neden oldu. Belgeselde yer alan yönetmenin kardeşi Zeynep Çupur’un hikayesinin jüriyi yüreğinden vurduğunu dile getiren jüri başkanı Saran, bu nedenle kendisine bir ödül vermek istediklerini kaydetti. Belgesel ayrıca ‘Ayhan Ergürsel En İyi Kurgu Ödülü’nün de sahibi oldu.

BEYAZPERDEDE TAÇLANAN 50 YILLIK DOSTLUK:

Festivalin ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü ise ‘Koridor’ filmindeki performanslarıyla, 17 yaşlarından beri süren dostluklarını beyazperdeye kız kardeş rolüyle başarılı bir şekilde taşıyan Emel Göksu ve Ayşe Demirel’e verildi.

‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü Cemil Şov filmindeki performansıyla Ozan Çelik’e, ‘Yardımcı Rolde En İyi Kadın’ ödülü Lacivert Gece oyuncusu Aslı Bankoğlu’na takdim edildi.

‘EN İYİ FİLM’ HARİÇ BÜTÜN ÖDÜLLERİ TOPLADI:

2021’de Talin dahil yurt dışında birçok ödüle layık görülen Nisan Dağ’ın ‘Bir Nefes Daha’ filmi ise festivalde 6 ödül birden alarak, en fazla ödül alan yapım oldu. Yönetmen Dağ hem festival ana jürisi hem Film-Yön tarafından verilen ‘En İyi Yönetmen’ ödüllerine layık görülürken, ana jürinin verdiği ‘En İyi Senaryo’ ödülünün de sahibi oldu. Filmin oyuncularından Eren Çiğdem ‘Yardımcı Rolde En İyi Erkek Oyuncu’, Oktay Çubuk ‘Umut Veren Genç Erkek Oyuncu’ ve Hayal Köseoğlu ‘Türkan Şoray Umut Veren Genç Kadın Oyuncu’ ödüllerine layık görüldü.

Yönetmen Dağ ödül konuşmasında filmi çekmeden önce destek istediği 47 kurumdan red cevabı aldığını vurgulayarak “Sinema tek başına yapılamayacak deli bir iş olduğu için ödülümü bütün ekibime armağan ediyorum” diye konuştu. Dağ’ın 6 ödülün ardından ‘En İyi Film’ ödülünü de alması beklenirken, jürinin ödülün başka bir yapıma vermesi salonda bulunan sinemacılarda ise şaşkınlık yarattı.

‘FESTİVAL BU YIL HALKIN AYAĞINA GİTTİ’

Sunuculuğunu Şebnem Özinal ile Volkan Severcan’ın yaptığı kapanış ve ödül töreni gecesinde sanatçı Feridun Düzağaç Kadir Beycioğlu anısına ‘Unutma Beni’ şarkısını seslendirdi.

Törende açılış konuşmasını yapan Festival Onursal Başkanı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, pandemiden dolayı yaklaşık 2 yıldır çok az film çekildiğini, buna rağmen festivale 100 filmin başvurduğunu belirterek “Bu da Altın Koza Film Festivali’nin başarısıdır” dedi.

Bu yıl Altın Koza’yı diğer yıllardan farklı olarak halkın ayağına da taşıdıklarını kaydeden Karalar, çalışmaları şöyle özetledi: “Mahallelerde, köylerde, ilçelerde, 30 noktada yazlık sinema gösterimleri gerçekleştirdik. Bu konuda nostalji yaşattık. Adana’da 1900’lü yılların başında başlayan sinema serüvenini, festival kapsamında binlerce insanın film seyrettiği sinema gösterimleriyle sürdürdük. Sinemayı insanlarımızın ayağına götürdük. Dünyanın en güzel nehirlerinden biri olan Seyhan Nehri’nde gondol üzerinde sinema keyfini yaşattık.” Törende ödülleri kazananlara Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Güven Kıraç, Aydın Orak, Levent Özdilek, İsmail Timuçin, Şenay Erdemir, Nebil Özgentürk, Menderes Samancılar, Kıvanç Sezer, Timur Savcı gibi isimler verdi.

EN BÜYÜK JÜRİ ‘SEN BEN LENİN’ DEDİ

Festivalin özel ödüllerinden ‘Yılmaz Güney’ ve ‘SİYAD Cüneyt Cebenoyan En İyi Film’ ödülleri ise yönetmen Mehmet Ali Konar’ın ‘Zin ve Ali’nin Hikayesi’ filmine verildi.

Sinema eleştirmenlerinin festivalin iddialı yapımları arasında gördüğü yönetmen Tufan Taştan’ın ‘Sen Ben Lenin’ filmi ise seyircilerin oylarıyla belirlenen ‘Adana İzleyici’ ödülüne layık görüldü. Yönetmen Taştan ödül konuşmasında “En büyük jürinin ödülünü almaktan gurur duydum” ifadelerini kullandı.

Bu yıl yaşama veda eden ve adı ‘Altın Koza’ ile bütünleşen festival direktörü Kadir Beycioğlu anısına verilen ‘Jüri Özel Ödülü’ ise Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yönettiği, köyünden ilk defa askere gitmek için ayrılan bir gencin trajik yaşamını anlatan ‘Dermansız’ belgeselinin oldu. Festivalde Taner Yücel ‘Cemil Şov’ filmiyle ‘En İyi Müzik’, İlker Berke ‘Koridor’ filmiyle ‘En İyi Görüntü Yönetmeni’, Ö. Devrim Ünal da yine aynı filmle ‘En İyi Sanat Yönetmeni’ ödüllerine layık görüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN