Annelerimizin iç dünyasını en iyi anlatan metinler

Annelerimizin iç dünyasını en iyi anlatan metinler

Yaşamda zorlandığımız her adıma hemen yanı başımızda dimdik duran, hayatlarımızın isimsiz kahramanları annelerimiz. Biz onları daima çocuğu için bütün dünyaya tek başına meydan okuyabilecek güçte bir insan olarak görüyoruz. Peki ya beklemeye aldıkları hayatları, ‘mükemmel’ ebeveyn olabilmek için vazgeçtikleri? İç dünyaları? Bu Anneler Günü’nde KARAR okurları için anneliğin sevinçlerini, kalp kırıklıklarını ve anne olmanın tüm incelikleriyle ne anlama geldiğini anlamamızı sağlayan edebiyat metin

Bu Anneler Günü’nde KARAR okurları için anneliğin sevinçlerini, kalp kırıklıklarını ve anne olmanın tüm incelikleriyle ne anlama geldiğini anlamamızı sağlayan edebiyat metinlerini topladık.

SALİHA SULTAN

Şemsettin Sami’nin yazdığı ve Batı edebiyatı tarzında yazılmış ilk Türkçe romanlardan biri olan Taaşşuk-ı Tal’at ve Fitnat’ın sayfaları anne Saliha Hanım ve Arap dadı Ayşe Kadının Tal’at Beyi evlendirmeye yönelik söylemleriyle başlar. Tal’at Bey’in babası altı-yedi yaşlarındayken babası vefat etmiştir. Ondan kalan boşluğu anne Saliha Hanım ve dadı Ayşe Kadın doldurmaya çalışır. Romanda sesleri duyulan bu iki kadının diyalogları dönemin geleneksel modern çatışmasını da gözler önüne serer.

24.jpg

'BOZ BULANIK' KADINLAR YOLLARDA

Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Nezihe Meriç, bireyi ön plana aldığı öykülerinin odağına büyük çoğunlukla kadın karakterleri yerleştirir. Onların, iç dünyalarına, yaşantılarına, duygu ve düşüncelerine eğilir, toplumdaki konumlarını sorgular. Yazar, kahramanlarının tümünün neredeyse kadın olduğu ilk öykü kitabı ‘Bozbulanık’ta da özellikle 1950’li yılların kadınlarının değişen iç dünyalarına ışık tutar, onların toplumdaki kimliklerini irdeler ve bu konudaki gözlemlerini ustalıkla edebiyat tarihine kaydeder.

27.jpg

38 USTA KALEMİN ETKİLEYİCİ 'ANA' TASVİRİ

Öykü yazarı Necati Güngör’ün ‘Benim Annem Güzel Annem’ antolojisi, yeniden basılması gereken eserlerden. Kitapta Halikarnas Balıkçısı ‘Yol Ver Deniz! Bir Ana Taşıyoruz’ öyküsünde fırtınalı denizde bir doğum hikayesi anlatıyor. Refik Halit Karay’ın düşmandan kaçarken, çocuğunun cesedini farkında olmadan sırtında taşıyan bir anneyi anlattığı ‘Gözyaşı’ okuru tarihten bir anne acısına götürüyor. Kemal Tahir, Orhan Kemal, Samim Kocagöz, Selim İleri gibi 38 isimden öyküler seçilen bu kitap, annelerimizin Anadolu’daki yazgısını Türk yazarlarından okuma fırsatı sunan enfes bir çalışma.

25.jpg

'KUTSALLIK' MİTİNİ SORGULATAN ÜÇ KUŞAK

Irmak Zileli, 2014’te yayımlanan ‘Gözlerini Kaçırma’ romanında annelik konusuna eğiliyor. Romanında üç kuşaktan kadın hikayesi anlatan yazar, bu üç kuşağın annelik deneyimini ustalıkla kaleme alıyor. Dışarıdan bakıldığında disiplinli anne, fedakâr anne, modern anne temsilleri olarak okunabilecek bu üç karakterin hikâyelerinin derinliklerine doğru ilerledikçe kutsal annelik mitini de sorguluyor. Roman, anneliğin karanlık yüzünü de okurla buluşturuyor. Kadın kahramanların, roman evreninde alabildiğine açılan dünyası, okuru; aidiyet, yalnızlık, suçluluk duygusu ve vicdan üzerine evrensel sorularla buluşturuyor.

26.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN