Basquiat'nın eseri 37,2 milyon dolara satıldı

Basquiat'nın eseri 37,2 milyon dolara satıldı

İkonik sanatçı Jean-Michel Basquiat'nın isimsiz eseri Christie's Müzayede Evi'nin Hong Kong'da düzenlediği açık artırmada 37,2 milyon dolara (326 milyon lira) alıcı buldu. 1985 tarihli tablo müzayedede satılan en pahalı sekizinci Basquiat eseri oldu.

SALİHA SULTAN | KARAR

İkonik sanatçı Jean-Michel Basquiat’nın isimsiz eseri Christie’s Müzayede Evi’nin Hong Kong'da düzenlediği açık artırmada 37,2 milyon dolara (326 milyon lira) alıcı buldu.

Biri tamamen siyaha boyanmış, dişleri ve bağırsakları açıkta, diğeri eşeğe benzeyen iki figürü betimleyen üçlü tabloyu almak için adı açıklanmayan iki isim telefon teklifiyle yarıştı. Bir önceki sahibinin eseri 2005 yılında Christie's London'dan sadece 1 milyon sterline satın aldığı belirtiliyor.

SAVAŞÇI DA HONG KONG'DA SATILDI

Basquiat’nın 'Warrior' (Savaşçı) adlı tablosu yine Hong Kong'da Mart 2021’de düzenlenen müzayede 41,8 milyon dolara alıcı bulmuştu. Sanatçının bugüne kadar en yüksek fiyata satılan eseri ise 2017'de ABD'nin New York kentinde yapılan müzayedede açık artırmaya sunulmuş, isimsiz eser Japon iş adamı Yusaku Maezawa tarafından 110,5 milyon dolara satın alınmıştı.

IRK AYRIMI VE YABANCILAŞMAYA MEYDAN OKUDU

Başarıyı 1980’lerde yakalayan Afro-Amerikan grafiti sanatçısı Jean-Michel Basquiat’nın ırk ayrımı ve yabancılaşmayı ele aldığı eserleriyle tanınıyor.

Haiti ve Porto Riko göçmeni bir çiftin oğlu olan Basquiat, 1978’de okulunu ve ailesini terk etti. New York’ta sokak satıcılığı yaparak ve çeşitli işlerde çalışarak yaşamaya başladı. O dönemdeki arkadaşlarından Al Diaz ile birlikte, SAMO takma adı altında güney Manhattan sokaklarında grafitiler yapmaya başlayan sanatçı çevrede bir anda ün kazandı. Para kazanmak için, New York müzeleri önünde, kendi çizdiği resimleri içeren posta kartlarını ve tişörtlerini sattı.

02.jpg

Basquiat ressam olarak ilk defa Haziran 1980'de, birçok sanatçının katıldığı The Times Square Show isimli serginin ardından tanındı. The Radiant Child tablosunun 1981’de Artforum dergisinde basılmasının ardından Basquiat uluslararası bilinirliğe ulaştı. Sonraki birkaç yıl boyunca eserleri New York’taki önemli galerilerde sergilendi.

1982’de Basquiat, Julian Schnabel, David Salle, Francesco Clemente ve Enzo Cucchi gibi sanatçılarla birlikte yeni dışavurumcu akımın içinde yer aldı. 1982’de Andy Warhol ile arkadaşlık kuran sanatçı Warhol’un 1987’deki ölümünden derinden etkilendi. Basquiat 1988’de, henüz 28 yaşında aşırı dozda uyuşturucu nedeniyle New York’ta yaşama veda etti.

Sanatçının, resimlerinde kafa ve kafatası figürlerine sık sık yer vermesinin nedeninin annesinin ona, yedi yaşındayken 'Grey’s Anatomy' kitabını hediye etmesi sonrasında insan anatomisine duyduğu hayranlık olduğu belirtiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN