Başrol bu kez ‘ev genci’ kadınların

Başrol bu kez ‘ev genci’ kadınların

Türkiye’yi Avrupa’da birinci sıraya oturtan ‘ev genci’ sorunu kısa filmlere taşınıyor. Sabancı Vakfı bu yıl yedincisini düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın odak noktasına Avrupa’daki NEET kavramından hareketle Türkiye’de 18-29 yaş arasında olan, yarısı ‘ne istihdamda ne eğitimde’ yer alan genç kadınları koydu.

‘Hayattaki rollerine kendileri karar vermek isteyen tüm kadınlar için şimdi başrolde olma zamanı!’ sloganıyla yola çıkan yarışma, kamerasını günümüz genç kadınlarının sorunlarına odaklayacak yönetmenleri arıyor.

SALİHA SULTAN

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara sanat aracılığıyla dikkat çekmek amacıyla 2016 yılından bu yana düzenlediği Kısa Film Yarışması’nın 2022 yılı başvuruları başladı. Yarışmanın bu yılki teması ise, ‘NEET’ hareketinden hareketle günümüz Türkiye’sinde genç kadınların yarısının yaşadığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Yer Alan Genç Kadınlar’ oldu. ‘Başrolde İlk Kez... Hayattaki rollerine kendileri karar vermek isteyen tüm kadınlar için şimdi başrolde olma zamanı!’ sloganı ile yedincisi gerçekleştirilecek yarışmaya başvurular 18 Kasım tarihine kadar yapılabilecek.

21.jpg

Türkiye’de ne eğitimde ne istihdamda yer alan genç kadın sayısının önemli bir toplumsal mesele olduğunu ve bu konuyu her fırsatta görünür kılmayı hedeflediklerini ifade eden Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “NEET kavramı, günümüzde gençler için en büyük sorunlardan biri haline geldi. Ülkemizde 18-29 yaş arasındaki yüzde 50 oranındaki genç kadın ne yazık ki ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Bu kategoride maalesef Avrupa Birliği ülkeleri içinde birinci, OECD ülkeleri arasında da ikinci sırada yer alıyoruz” dedi. Safkan, vakfın iki yıllık bir çalışmanın ardından bu soruna odaklanmaya karar verdiğini aktararak, bu kapsamda ilk olarak ‘Geleceğini Kuran Genç Kadınlar’ projesini hayata geçirdiklerini vurgulayarak “Bir kez daha altını çizmek isterim ki ülkemizdeki her iki genç kadından birinin ne bir işi var ne de eğitim alabiliyor. Meseleyi görünür kılmak öncelikli hedefimiz” diye konuştu. Yarışmanın sanat yönetmeni Zeynep Atakan da “NEET konusu hem Türkiye’de, hem de dünyada önemli sorunlardan bir tanesi ve bu konuda gelecek yaratıcı film çalışmalarının ayrı bir değeri olacağını ve hem Türkiye’de hem de dünyada ilgi çekeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nda yarışmanın yanı sıra kamp, buluşmalar, market gibi kısa film üzerine birçok etkinlik de gerçekleşecek. Yarışma temasına en uygun, kriterlere uyan, akılda kalıcı ve yaratıcı bulunan kısa filmlerin birincisine 25 bin, ikincisine 20 bin, üçüncüsüne 15 bin lira ödül verilecek. Kamerasının merceğini genç kadınların eğitim ve istihdam sorunlarına odaklamak isteyen yönetmenler yarışmaya ‘kisafilmuzunetki.org’ adresinden başvurabilir.

20.jpg

‘NEET’ YA DA TÜİK’İN DEYİMİYLE ‘EV GENCİ’

Son yıllarda gençlerle ilgili giderek daha çok duyduğumuz bir kavram olan NEET (Not in employment, education, or training) Türkçede ‘Ne eğitimde ne istihdamda’ anlamına geliyor. Aynı kavrama gençler için çalışan sivil toplum kuruluşu Habitat Derneği, 2017’den beri ‘Ev Genci’ de diyor. NEET, eğitim almayan, çalışmayan ve iş arayışında da olmayan gençler için oluşturulmuş bir kavram. Bu gençler işsizler ve ailelerinin evlerinde yaşıyorlar. Ekonomik olarak ailelerine bağlı oldukları gibi sosyalleşmek için de fırsat bulamıyorlar. NEET ilk defa 1980’li yılların sonunda İngiltere’de ortaya çıktı, ardından pek çok ülkede benimsendi. Türkiye ise bu alanda Avrupa’da ilk sırada. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 verilerinde ‘ev gençleri’ olarak nitelenen 15-24 yaş grubundaki 2 milyon 959 bin genç ne eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor. Türkiye, bu rakamla 34 Avrupa ülkesi içinde yüzde 24,7 ile zirvede yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN