Beyonce ve Drake'e tepki yağdı: Milyonlarca insanı nasıl üzebilirsiniz?

Beyonce ve Drake'e tepki yağdı: Milyonlarca insanı nasıl üzebilirsiniz?

ABD'li şarkıcı Beyonce, yeni yayınladığı albümüyle müzik piyasasını kasıp kavururken, albümde yer alan bir şarkıda kullandığı bir kelime sebebiyle ise tepkilerin odağı oldu. Söz konusu şarkının söz yazarlarından biri olan Drake de, eleştirilerden nasibini aldı.

Dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce’nin yıllardır heyecanla beklenen yeni albümü "Renaissance" büyük bir tanıtım çalışmasıyla yayınlandı. Dinleyicilerin birçoğundan övgü toplayan albüm, öte yandan bir şarkıda geçen uygunsuz bir kelime sebebiyle de büyük tepki çekti.

Yaygın olarak serebral palsili insanlar için kullanılan aşağılayıcı bir nitelik taşıyan kelime, albümdeki "Heated" isimli şarkıda geçiyor. Halk arasında hakaret anlamında da kullanılan kelime şarkıda iki kere geçiyor. Kanadalı şarkıcı Drake’in de söz yazarları arasında olduğu şarkıya, özellikle engelli bireylerden tepki yağdı.

'Aynı meseleyi konuşmaktan yorgun ve öfkeliyim'

Diken'de yer alan habere göre; iki hafta önce de ABD’li pop yıldızı Lizzo aynı kelimeyi "GRRRLS" şarkısında kullandığı için eleştirilmesi üzerine özür dilemiş ve sözleri değiştirmişti. BBC’ye konuşan engelli hakları savunucusu Hannah Diviney bu olayın üstüne Beyonce’nin şarkısının tokat gibi geldiğini belirterek “Lizzo’dan bu kadar anlamlı bir yanıt aldıktan kısa süre sonra yeniden aynı meseleyi konuştuğumuz için çok yorgunum ve öfkeliyim” dedi.

Şarkının akılda kalıcı olmasının da sinir bozucu olduğunu vurgulayan BBC’nin engelli haberleri yapan muhabiri Nikki Fox “ABD’de bazen başka bir anlamda kullanıldığının farkındayız ancak burada Britanya’da asla kullanmadığımız korkunç bir kelime” ifadelerini kullandı.

'Lizzo neden değiştirdi o zaman?'

Sosyal medyada kullanıcıları da, albümün cuma günü yayınlanmasından bu yana aynı konuyu tartışıyor. TikTok’ta epilepsi farkındalığıyla ilgili kampanyalar düzenleyen @theblackgirlwarrior isimli kullanıcı paylaştığı videoda “Beyonce aynı kelimeyi içeren şarkısını hiçbir şey yokmuş gibi yayınlayabiliyorsa Lizzo’nun sözlerini değiştirmesinin ne anlamı vardı” diye sordu.

Videosunda ayrıca hakaret kelimesinin ABD’de farklı çağrışımları olduğu, ‘delirmek‘, ‘çıldırmak‘ anlamına kullanıldığını savunan Beyonce hayranlarına da seslenerek “S kelimesi engelli toplulukları için hep zararlı bir kelimedir. Bu değişmeyecek” dedi.

'Bunun ne kadar incitici olduğunun farkında olmamanıza inanamıyorum'

Twitter hesabından konuya değinen otizm hakları savuncusu Callum Stephan da “Lizzo’ya gelen tepkilerden sonra Beyonce’nin ekibinden kimsenin bu kelimenin engelliler için ne kadar incitici olduğunun farkına varmamasına inanmıyorum” yazdı.

Dilin komplike bir şey olduğuna ve kelimelerin farklı insanlara farklı anlamlar ifade edebileceğine dikkat çekse de “Yine de bir sanatçının dünyada milyonlarca insanı üzen bir kelimeyi neden kullandığını anlayamıyorum” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN