Bir ‘seni yeneceğim İstanbul!’ hikâyesi daha

Bir ‘seni yeneceğim İstanbul!’ hikâyesi daha

Sinema salonlarında bugün 6’sı yerli 10 film vizyona giriyor. Vizyon takviminde yönetmenliğini Nisan Dağ’ın üstlendiği, yurt içinde ve dışında katıldığı bütün festivallerden ödülle dönen, geçen hafta Adana Film Festivali’nde 6 ödüle birden layık görülen yerli yapım ‘Bir Nefes Daha’ öne çıkıyor. 2021’de Türk sinemasına damgasını vuran film, İstanbul’un kenar mahallesinde yaşayan genç bir rapçinin uyuşturucu bağımlılığı hikayesi üzerinden sistem eleştirisi yapıyor.

SALİHA SULTAN

ürkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 6’sı yerli 10 film vizyona giriyor. Vizyon takviminde, yönetmen Nisan Dağ’ın yurt içinde ve yurt dışında katıldığı her festivalden ödülle dönen, Talin, Santa Barbara gibi prestijli festivallerden aldığı ödüllerle Türk sinemasının gururunu okşayan ‘Bir Nefes Daha’ filmi öne çıkıyor.

En son geçen hafta Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘En İyi Yönetmen’ ve ‘En İyi Senaryo’ dahil altı ödül birden alan filmin başrollerini Oktay Çubuk ve Hayal Köseoğlu paylaşıyor.

sinemai.jpg

Oyuncu kadrosunda ayrıca Eren Çiğdem, Ushan Çakır, Müfit Kayacan ve Ayris Alptekin’in de yer aldığı film İstanbul’un çetin mahallesi Karaçınar’da yaşayan genç rapçi Fehmi’nin müzik hayallerine giden yolda, onu iniş çıkışlı bir yola sokan bonzai bağımlılığıyla verdiği savaşı anlatıyor. Fehmi, farklı bir çevreden gelen ve eski bir DJ olan Devin’e aşık olunca, bu iki kayıp ruh hiç beklenmedik şekillerde birbirlerine ilham veriyor. Rap parçalarının altyapılarına Da Poet’in imza attığı filmin hikayesine uyan rap sözleri ise Hayki ve Ohash tarafından yazıldı. Filmde, uyuşturucu triplerini anlatmak için kullanılan animasyon sahneleri ise Hamburglu sanatçılar Sabina Kim ve Nils Andersen’in imzasını taşıyor.

akifr.jpg

İSTİKLÂL MARŞININ YAZILIŞ ÖYKÜSÜ BEYAZPERDEDE

Haftanın öne çıkan bir diğer yapımı da, çekimleri sırasında birçok tartışmayla gündeme gelen ‘Akif’ filmi. Yapımcılığını HT Yapım’ın üstlendiği, yönetmen koltuğunda Sadullah Şentürk’ün oturduğu filmin oyuncu kadrosunda Yavuz Bingöl, Murat Han, Fikret Kuşkan, Mine Çayıroğlu, Hazım Körmükçü gibi isimler yer alıyor. İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’ncü yılından hareketle çekilen filmde, marşın yazılış öyküsü Akif’in hayatından aktarılan kesitlerle anlatılıyor. Bugün vizyona giren, 2020 Antalya Altın Portakal SİYAD En İyi Film ödülü sahibi yerli bilim kurgu ‘Gölgeler İçinde’nin yönetmen koltuğunda da Erdem Tepegöz oturuyor. Numan Acar, Vedat Erincin, Ahmet Melih Yılmaz ile Emrullah Çakay’ın oynadığı film Gürcistan’da bir maden kasabasında 5 haftada çekildi. Distopik bir dünyaya kuşkucu bakışlarla yaklaşan film, zamansız ve mekansız bir hikayeyi ilkel bir teknolojiyle yönetilen bir fabrika bölgesinde, emirlere ve kameraların takibine boyun eğerek köle gibi çalışan işçiler üzerinden izleyiciyle buluşturuyor. Korku türünü sevenler yönetmenliğini Rotin Engin Tutuş’un yaptığı ‘Fecr’i izleyebilir. Sahra Erbaykent, Yağmur Bağlan, Hüseyin Yaşar, Müslüm Tutuş ve Cennet Şevran gibi isimlerin rol aldığı yapım, tesadüfen rastladıkları bir kamp yerinde garip olaylar yaşayan bir ailenin karşı karşıya kaldığı esrarengiz olayları izleyiciye aktarıyor.

film.jpg

EFSANE MAFYA BABASI ARTIK BÜYÜK BABA

Vizyon takviminde yer alan yabancı yapımlarda ise animatör ve yönetmen Tim Hill’in yönettiği, Türkiye’de ‘İyi Olan Kazansın’ adıyla gösterime giren ‘The War with Grandpa’ (Büyük Baba İle Savaş) filmi dikkat çekiyor. Eşini kaybettikten sonra kızının evine taşınan Ed ile evlerinin düzeninin değişmesinden hoşlanmayan torunu Peter arasındaki çekişme üzerinden kuşak çatışmasını ele alan komedi türündeki filmde usta oyuncu Robert De Niro, Uma Thurman, Christopher Walken, Oakes Fegley ve Jane Seymour gibi isimler rol alıyor. Mike P. Nelson’un yönettiği ve Charlotte Vega, Adain Bradley, Bill Sage ile Emma Dumant’un oynadığı ‘Korku Kapanı: Başlangıç’ da bu hafta vizyona girecek filmler arasında. En temel insani korkuları su yüzüne çıkaran, Resident Evil’ın yapımcıları ve serinin ilk filminin senaristinin iş birliğiyle izleyiciyle buluşan film, New Yorklu 6 yakın arkadaşın Batı Virginia dağlarına doğru yürüyüş gezisi yaptığında, farkında olmadan The Foundation olarak bilinen vahşi bir mezhep tarafından ele geçirilmesini konu alıyor. Sinemada klişelerden hoşlananlar, The Walking Dead efsanesinin başrol oyuncularından Pollyanna McIntosh’un yönettiği ‘Darlin’ filmini izleyebilir. Yönetmenin Lauryn Canny, Nora-Jane Noone gibi isimlerle birlikte oynadığı film merceğine kadınlığın vahşi yanını ele alarak, korkunç bir ruhun kıskacında olduğu için bir Katolik kilisesinde rehabilite edilen genç bir kızın hikayesini izleyiciye aktarıyor.

komedir.jpg

KOMEDİ SEVENLER BURAYA

Haftanın yorgunluğunu sinema salonunda komedi izleyerek atmak isteyenler içinse bugün iki film birden vizyonda. Yönetmenliğini Engin Akyıldırım’ın üstlendiği ‘Me Nokta Ali’, nüfus müdürlüğü çalışanının ismini yanlış yazmasıyla farklı adına kavuşan bir kişinin hikayesini sinemaya aktarıyor. Filmde İlkin Oğuzhan Çakır, Merve Sevi, Hacı Ali Konuk, Ayhan Taş ve Orçun Kaptan gibi isimler bulunuyor. Yönetmen Can Sarcan’ın imzasını taşıyan ‘Kolej Rüyası: Lise Günlükleri’ komedi filmi de fenomen gençlerin maceralarını ve lise hayatına dönüşlerini konu ediliyor.

resim.jpg

DA VİNCİ ESERLERİNİ YAKINDAN GÖRÜN

Belgesel sevenleri ise bu hafta vizyonda Louvre Müzesi ve film yapım firması Pathé Live ortaklığıyla beyaz perdeye taşınan ‘Louvre Müzesi’nde Bir Gece: Leonardo da Vinci’ bekliyor. Da Vinci Sergisi’nin özel rehberli turunun beyazperdeye aktarıldığı belgesel, ressamın eserlerini yakından incelemek için büyük bir fırsat sunuyor. Leonardo’nun bir ressam olarak kariyerinin ve resmi diğer disiplinlerin üzerine yerleştirmesinin gösterildiği filmin çekimlerinde, sergi küratörleri Vincent Delieuvin ve Louis Frank tarafından yapılan açıklayıcı ve teferruatlı yorumlar bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN