Brando'nun efsane mektubunu okuyunca kariyeri mahvolmuştu: Yıllar sonra gelen özür

Brando'nun efsane mektubunu okuyunca kariyeri mahvolmuştu: Yıllar sonra gelen özür

Oscar Akademisi, Marlon Brando'nun En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandığı 1973 yılındaki Oscar ödül töreninde onun adına konuşma yapan ve bu nedenle kariyeri mahvolan Littlefeather'dan yıllar sonra özür diledi. Sahnede John Wayne gibi Kızılderilileri barbar ve cani gösteren filmlerde oynayan oyuncuların fiziksel ve sözlü ırkçı saldırılarına maruz kalan Littlefeather, kariyerinin devamında Hollywood'tan resmî bir ambargo yedi ve kendisine rol verilmedi.

Marlon Brando, 1972'de başrol oynadığı ve tüm zamanların en iyi filmleri arasında ilk sırada gösterilen The Godfather (Baba) filmindeki başarılı performansı nedeniyle 1973 yılında Akademi Ödülü'ne layık görülmüştü. Ancak aktivist kişiliğiyle tanınan Brando, Hollywood sektörünün o dönem çok meşhur olan kovboy filmlerinde yerlileri barbar ve cani göstermesini protesto ederek ödülü almayı reddetmişti.

Ödülü kendisinin alacağını önceden tahmin eden Brando, ödülü reddetmesi için törende 26 yaşındaki Sacheen Littlefeather’in sahneye çıkmasını istemişti.

Sahnede Brando'nun mektubunu okuyan Littlefeather ise yuhalamalarla ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalmıştı.

YILLAR SONRA GELEN ÖZÜR

Oscar törenlerini düzenleyen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 1973 yılındaki törende çirkin saldırılara maruz kalan Littlefeather'den resmi olarak özür dilediğini ve müzesinde Littlefeather için özel bir etkinlik gerçekleştireceğini açıkladı.

Kararı bir açıklama yaparak duyuran Akademi Başkanı David Rubin şunları söyledi:

"Maruz kaldığınız suistimal yersiz ve haksızdı. Yaşadığınız duygusal yük ve sektörümüzde kendi kariyerinizin maliyeti onarılamaz” diye yazdı. Rubin ayrıca, “Gösterdiğiniz cesaret çok uzun zamandır kabul görmedi. Bunun için hem en derin özürlerimizi hem de en içten hayranlığımızı sunuyoruz."

"SADECE 50 YIL"

Olayın üzerinden neredeyse 50 yıl geçmesinin ardından gelen özür hakknıda konuşan Littlefeather ise çarpıcı ifadeler kullandı.

Şimdi 75 yaşında olan Littlefeather o zamanlar 26 yaşındaydı ve Oscar’da sahne alan ilk Amerikan yerlisi olmuştu.

17 Eylül'de kendisi için bir özür etkinliği düzenlenecek olan kanser hastası Littlefeather, "Biz yerliler çok sabırlı insanlarızdır, sadece 50 yıl beklemek zorunda kaldım! Espri yeteneğimizi her zaman canlı tutmamız gerek, hayatta kalmamızın yolu bu" diye konuştu.

Littlefeather ayrıca, "Bu bir rüyanın gerçekleşmesi. 50 yıl önce Akademi Ödülü'nü kabul etmediğimden bu yana ne kadar çok şeyin değiştiğini görmek son derece yüreklendirici” ifadesini kullandı.

Littlefeather, kendisine saldırmak üzere sahneye gelen oyuncu John Wayne’in zorla engellendiğini ve hükümetin yer aldığı herhangi bir programı kapatmayı tehdit ettiği için iş bulmasının engellediğini aktardı.

SİNEMAYA DAMGASINI VURDU

Francis Ford Coppola’nın Baba filmi o yılki törenlerin çoğunda en iyi film ödülünü de kazanmıştı. Mario Puzzo'nun yazdığı aynı adlı romandan uyarlanan, Marlon Brando ve Al Pacino'nun başrollerini paylaştığı ve Pacino'nun da çıkış filmi olan 1973 yapımı film, sinema dünyasına damgasını vurdu.

2004'te yaşamını yitiren ve sinema tarihinin en önemli sinema oyuncusu olarak kabul edilen Marlon Brando, 1973 yılında kazandığı en iyi erkek oyuncu ödülünü, Kızılderililerin dışlandığı gerekçesiyle kabul etmemesiyle hem sinema hem de Oscar tarihine geçti.

Ülkesinde Kızılderili ve siyahların hakları için aktif olarak çalışan Brando, Hollywood sinemasının Kızılderililere karşı tutumunu pek çok yollarla protesto etti, bu nedenle düşman edindi.

Oğlunun cinayet davasında mahkemede kendisini 'ateist' olarak tanımlasa da, dini inancı bulunduğunu hayatının akışında pek çok yerde belirtti, özellikle Kızılderili manevi inançlarına kendini yakın hissettiğini belirtti.

İşte Littlefeather'ın Oscar'da yaptığı o efsane konuşma:

"Merhaba ben bir Apaçi'yim, aynı zamanda Amerika Yerlilerinin Olumlu Temsili Ulusal Komitesi'nin başkanıyım. Bu akşam Marlon Brando'yu temsilen buradayım. Sizinle şu an zaman kısıtı dolayısıyla paylaşamayacağım bu konuşmayı iletmemi benden istedi. Bu konuşmayı çıkışta basınla paylaşmaktan memnuniyet duyacağım. Maalesef Brando ödülü kabul etmeyeceğini söyledi. Ve bunun sebebi ise film endüstrisinin Amerika yerlilerine davranış biçimi olarak gösteriliyor. Umarım akşamınızı berbat etmiyorumdur, gelecekte kalplerimiz ile aklımız sevgi ve cömertlikle bir araya gelir. Marlon Brando adına teşekkürlerimi sunarım."

Kaynak: NTV

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN