Bu hafta sonu bütün evler kitap fuarı

Bu hafta sonu bütün evler kitap fuarı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ‘İzmir Sanal Kitap Günleri’ etkinliğinde Türkiye’deki her ev kitap fuarına dönüşecek. Fuarın İzmirTube üzerinden yayınlanacak söyleşilerinde dünyaca ünlü filozoflar Slavoj Žižek ve Alenka Zupani’in yanı sıra ‘Veba Geceleri’ romanının Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk, ‘Nasipse Adayız’ filminin yönetmeni Ercan Kesal, şair Birhan Keskin gibi birçok sevilen yazar okurlarıyla buluşacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk kez düzenlenen ‘İzmir Sanal Kitap Günleri’ etkinliği hafta sonu boyunca Türkiye’deki bütün kitapseverlere ulaşacak. Fuarın dün gerçekleşen açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kovid salgını nedeniyle bir yılı aşkın bir süredir gerçekleştirilemeyen ve özlemi duyulan kitap fuarını sanal ortama taşıdıklarını ifade ederek “Bizler, binlerce yıl boyunca önemli bir kültür sanat şehri olmuş, Batı edebiyatının ilk eserleri kabul edilen İlyada ve Odysseia’nın, İzmirli Homeros tarafından yazıldığı bu coğrafyayı, evrensel bir kültür sanat üretim merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Başkan Soyer, bu doğrultuda İzmir’i tarih sahnesinde yeniden görünür kılmak için çabaladıklarını belirterek “Bu sebeple de evlere kapandığımız salgın döneminde de kültürel devamlılığın çok önemli olduğunun bilinciyle kültür sanat faaliyetlerimize hiç ara vermedik, kitap günleri vesilesi ile bu etkinliklerimize bir yenisini ekliyoruz” ifadelerini kullandı.

30 Mayıs’ta sona erecek İzmir Sanal Kitap Günleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi; İZFAŞ ve Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı Kütüphaneler Şube Müdürlüğü işbirliğiyle, Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) ve İstanbul Kitapçısı ile yürütülen işbirliği ile kitapseverlerle buluşuyor.

Okur ve yazarlar fuarın ‘izmirsanalkitapgunleri.com’ sitesindeki online söyleşilerde buluşacak. Etkinliklerde 30 Mayıs Pazar günü saat 18.30’da sosyolog, filozof ve kültür eleştirmeni Sloven Slavoj Žižek ‘Dünyayı Felsefeyle Yeniden Anlamak’ söyleşisinde Türkiye’den akademisyenler Kurtul Gülenç ve Özgür Emrah Gürel birlikte konuşmacı olacak.

Bugün saat 13.30’da Sloven filozof Alenka Zupani’in ‘Kadın Sorununa Felsefeyle Bakmak’ söyleşisine Zeynep Talay Turner ve Çiğdem Yazıcı eşlik edecek. Fuarda ayrıca İngiliz siyasetçi Jeremy Corbyn ilk kez Türkiye’de düzenlenen bir etkinliğe konuk olacak. Corbyn, Hayri Kozanoğlu ve Çiğdem Anad’la ‘Pandemiyle Derinleşen Küresel Adaletsizlik’ söyleşisinde dünya siyasetini yorumlayacak.

İmzalı kitapları okurlarla buluşacak. İstanbul Kitapçısı, dijital platform destekçisi olarak İzmir Sanal Kitap Günleri boyunca birçok yayın evinin kitaplarını özel indirimlerle okurlara sunacak. Etkinlik kapsamında imzalı kitaplar da okurlarla buluşacak.

DÜNYANIN EN ETKİN FİLOZOFUNDAN PANDEMİ SONRASI YENİ DÜNYA

İzmir Sanal Kitap Fuarı’na katılan Sloven filozof Žižek ‘Dünyayı Yeniden Anlamak’ üst başlığında gerçekleşecek söyleşide ‘Pandemi Sonrası Yeni Dünya’ya dair görüşlerini paylaşacak. Günümüzün en etkin filozoflarından biri olan Žižek, 2020’de ‘Pandemi! Covid-19 Dünyayı Sarsıyor’ adlı kitabını yayınladı.

Žižek, kitabı üzerine verdiği bir röportajda “Toplum iğrenç bir barbarlığa doğru sürükleniyor. Umut etmek istiyorsak, eski hayatımızın bittiğini kabul etmeliyiz. Yeni bir normal icat etmeliyiz. Üçüncü dalga bir akıl hastalığı dalgası olacak” ifadelerini kullanmıştı. “Her şey ya çok daha kötüye gidecek ya da çok daha iyi olacak” diyen Žižek, “Bu tamamen bize bağlı. Covid-19 öylece kaybolmayacak. Aşılara rağmen, insanoğlunun da davranış ve yaşam biçimini değiştirmesi gerekecek” görüşünü paylaşmıştı.

ORHAN PAMUK ‘VEBA GECELERİ’Nİ ANLATACAK

İzmir Sanal Kitap Günleri etkinliklerine ‘Veba Geceleri’ romanını bu yıl okurla buluşturan Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk 30 Mayıs saat 15.00’da konuk olacak. Etkinliğin yerli yazarlar söyleşilerinde yer alacak diğer isimler şöyle: Ataol Behramoğlu, Ayşe Kulin, Barış İnce, Barış Muslu, Barış Terkoğlu, Canan Tan, Emre Kongar, Ercan Kesal, Hakan Bıçakçı, Hilmi Yavuz, Mine Söğüt, Murathan Mungan, Nermin Bezmen, Sema Kaygusuz, Sinan Meydan, Şükrü Erbaş, Tuna Kiremitçi, Birhan Keskin, Zülfi Livaneli.

İzmirTube üzerinden yayınlanacak söyleşi başlıklarından bazıları ise şunlar: Çocuk Saati, Edebiyatın İzinde İzmir: Dünden Bugüne, Kolektif Üretim Ekonomisi, Çağdaş Yaşamın İzinde Edebiyat ve İzmir, Şiir İçi Şarkılar, Unutkan Aşk, Pandemiyle Derinleşen Küresel Adaletsizlik, Edebiyat Buluşmaları, Hakikatin Peşinde Medya, Kadın Sorununa Felsefeyle Bakmak, Şairler Söyleşiyor, Kadınlar Vardır, Ülkede Gündem, Mezun Cinayetleri, Doğru Yerden Öğrenelim, Dünyayı Felsefeyle Yeniden Anlamak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN