Dergilerin maliyet yüküne çözüm fuarda

Dergilerin maliyet yüküne çözüm fuarda

Uluslararası Dergi Fuarı üç yıllık pandemi arasının ardından 8-12 Haziran’da yeniden Sirkeci Garı’nda takipçileriyle buluşacak. 30 ülkeden dergilerin katılacağı fuar hakkında KARAR’a bilgi veren Türkiye Dergiler Birliği Genel Başkanı Fatih Bayhan: “Dergiciler fuarı özlemiş, stantlar hemen doldu. Dergiler kağıt zamları ve dağıtım maliyetlerinin artışıyla ciddi zorluk içinde. Maliyetleri yüzde 30 düşürecek bir anlaşma hazırladık.

Dergilerin bilâ bedel dağıtılması için de bir kanun teklifi hazırladık. Müjdeleri fuarda açıklayacağız.”

SALİHA SULTAN

Türkiye Dergiler Birliği’nin (TÜRDEB) düzenlediği Uluslararası Dergi Fuarı, üç yıllık pandemi arasından sonra yeniden Sirkeci Garı’nda takipçileriyle buluşmaya hazırlanıyor. Türkiye dahil 30 ülkeden dergilerin ve ekiplerinin okurlarıyla bir araya geleceği fuar ayrıca kur artışıyla birlikte ciddi bir mali kriz yaşayan dergi dünyasına müjdeli haberlerle geliyor.

19.jpg

Hazırlıkları devam eden fuar hakkında görüştüğüm TÜRDEB Genel Başkanı Fatih Bayhan, öncelikle üç yıllık pandemi döneminin ardından fuarı yeniden gerçekleştirmekten büyük heyecan duyduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle düzenledikleri fuara yurt içinden ve dışından onlarca derginin büyük ilgi gösterdiğini söyleyerek “Stantlar kısa sürede doldu. Dergicilerin bu süreçte okurları ile buluşmayı özlediğini gördük. Balkanlardan, Avrupa’dan, Orta Doğu’dan ve Asya’dan birçok dergi de İstanbul’u özlemiş. Özellikle gönül coğrafyalarımızdan biri olan Balkanlı dergiciler çok heyecanlı. Pandemi öncesi yurt dışından gelen dergicileri İstanbul’u da gezdirmiş, yoğun bir kültürel etkinlik yapmıştık. Bu yıl arayı kapatacağız” dedi. Bayhan, yurt dışından gelen dergicilerin ulaşım ve konaklama masraflarının fuar tarafından karşılandığını vurgulayarak, şunları aktardı: “Amacımız özellikle yurt dışından gelen dergicilerin, Türkiye’deki dergicilerle tanışmalarına aracılık etmek, kültürel iş birliğinin artırmak ve ortak etkileşimi sağlamak. Bu gönül coğrafyalarımızın içinde kalan bölgeler ile ortak bir medeniyet hikayemiz var ve bu medeniyetin en diri unsuru hala bu edebiyat dergileri.”

SÖYLEŞİLERİN GÜNDEMİ ‘DİJİTALLEŞME’ OLACAK

Bayhan, birçok etkinlik de düzenlenen fuarın söyleşilerinin gündeminin ne olacağı soruma ise şu yanıtı verdi: “Bu yıl dijitalleşme üzerine bir gündem oluşsun istiyoruz. Dergiler pandemi, maliyetlerde meydana gelen artışlardan kaçınılmaz olarak etkilendi. Dünya artık Metaverse gibi dijital ortamlara taşınıyor. Bu iklim ister istemez dergileri de etkileyecek, direnme şansımız yok.” Aynı zamanda Sebilürreşad Derneği de başkanı olan Bayhan, bu konudaki düşüncelerine şöyle açıklık getirdi: “Sebülürreşad gibi tarihi dergilerimiz matbuya devam edecektir tabii, ama biz bile dijital abonelik başlattık. Almanya, Hollanda gibi yurt dışındaki okurlarımıza artık bu yolla ulaşıyoruz.” Bayhan, dijitalleşme konusunda bir proje geliştirdiklerini belirterek, “Dijitalleşmenin daha sistemli hale gelmesi ile ilgili de bir çalışma yapıyoruz, detaylarını fuarda duyuracağız. Fuar boyunca da bu konuyu geliştirecek söyleşiler ve paneller düzenleyeceğiz” bilgisini paylaştı. Bayhan, fuarın detaylı etkinlik takviminin ileriki günlerde sosyal medya hesaplarından duyurulacağını kaydetti.

BİLÂ BEDEL DAĞITIM İÇİN KANUN TEKLİFİ HAZIR

Bayhan, edebiyat dergilerinin en ciddi maliyet kalemlerinden biri olan dağıtım bedeli konusunda da bir çalışmanın müjdesini verdi. Geçtiğimiz yıllarda PTT ile anlaştıklarını ve dergi dağıtım bedellerinde yüzde 50 indirim sağladıklarını hatırlatan Bayhan, şunları aktardı: “Bu anlaşma özellikle pandemi sürecinde dergilere ciddi bir katkı oldu. PTT anlaşmamız temmuz sonunda da yenilenecek, iki yıl önceki fiyatlar üzerinden TÜRDEB üyelerine kolaylık sağlayacak bir çalışma içindeyiz. PTT’ye teşekkür ediyorum bu konuda. Hem Kültür hem Ulaştırma Bakanlarımız ile dergilerin bilâ bedel dağıtılması ile ilgili bir çalışma da yürütüyoruz. Bu konu da sonuçlandığında ilan edeceğiz. Çünkü bunu yapabilmek için PTT kanununda bir değişiklik yapmak gerekiyor. Biz kanun teklifimizi hazırladık, bir sonuca bağlamak için çalışıyoruz.”

MALİYETLERİ YÜZDE 30 DÜŞÜRECEK ANLAŞMA

TÜRDEB Genel Başkanı Bayhan’a, dövizdeki kur artışının ardından maliyetleri artan ve bir süredir ciddi bir mali krizle boğuşan dergilere yönelik bir çalışma içinde olup olmadıklarını da sordum. Krizden en çok Anadolu’daki dergilerin etkilendiği belirten Bayhan, şunları söyledi: “Dergiler kağıt zamları ve dağıtım maliyetlerinin artması nedeniyle ciddi zorluk içinde. Bir kısmı kapandı, bir kısmı periyod değişirdi bir kısmı da dijitale evrildi. Bu süreçte dergilerimizle yakın temasta olduk, maliyetlerin düşmesi için TÜRDEB olarak çalışma yaptık. Şu an da bu artan maliyetlerden etkilenmemeleri için de ortak bir tasarımcı, matbaa anlaşması yapmak üzereyiz. Bu anlaşma ile dergilerimiz büyük bedeller ödeyerek tasarım yaptırmak yerine, daha düşük maliyetle bu kısmı halledebilecekler. Arzu ettikleri takdirde baskıyı da daha düşük bir maliyetle bizim anlaştığımız matbaadan yaptırabilecekler. Bu yolla yüzde 30’a varan bir maliyet düşüşü sağlayacağız. Anlaşmamızı hazırladık, şu an imzada. Bu müjdeleri fuarda duyurmaya hazırlanıyorduk, KARAR’dan duyurmuş olalım.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN