Edebiyatta iz bırakan ‘Sancı’ yeni romanların sayfalarında yaşayacak

Edebiyatta iz bırakan ‘Sancı’ yeni romanların sayfalarında yaşayacak

‘Sancı’, ‘Çiçekler Büyür’ romanlarıyla Türk edebiyatında iz bırakan Emine Işınsu adına roman ödülü ihdas edildi. Başvuruları yazarın doğum günü 17 Mayıs’ta başlayacak olan ödül hakkında KARAR’a konuşan Prof. Dr. İskender Öksüz: “Vefat edenin defteri kapanır ama sadaka-i cariyesi devam eder. Roman ödülü de oraya girer. Eşim Işınsu da kariyerine ödülle başlamıştı, ‘Küçük Dünya’ Kültür Bakanlığı’ndan, ‘Bir Yürek Satıldı’ TRT’den ödül almıştı.

Bu ödüllerin sanatkarlara büyük teşvik olduğunu düşünüyorum.”

SALİHA SULTAN

2021’de Hakk’a yürüyen, Türk edebiyatının güçlü kalemlerinden yazar Emine Işınsu adına roman ödülü ihdas edildi. Merhumun eşi, KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz, ödülün Işınsu’nun doğum günü olan 17 Mayıs’ta ilan edileceğini belirterek, sonucunun ise bir yıl sonra aynı gün açıklanacağı kaydetti.

Ödül haberinin ardından telefonla ulaştığım Prof. Dr. Öksüz’ü, Ankara’da merhum eşi ile ortak dostları şair Yağmur Tunalı ile bir arada yakaladım. Öksüz, ödülün hayata geçirilme sürecine ilişkin şu bilgileri aktardı: “Eşimin vefatından beri ardından ne yapabiliriz diye düşünüyordum. Çocuklarım hayır işi yapmayı teklif ettiler, ben de ödülün de bir hayır işi olduğunu söyledim. Vefat edenin defteri kapanır ama ardında bir şeyler bırakmışsa sadaka-i cariyesi devam eder. Bir roman ödülü tahsis etmek de oraya girer. Sonra hemfikir olduk ve ödülü oluşturmaya karar verdik.” Öksüz, Işınsu’nun 1970’lerde yayımlanan Töre dergisinde bir roman yarışması açtığını hatırlatarak “Hasan Kayahan, Sevinç Çokum gibi isimler çıkmıştı bu yarışmadan. Eşim Işınsu da kariyerine ödülle başlamıştı, ‘Küçük Dünya’ Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, ‘Bir Yürek Satıldı’ TRT’den ödül almıştı. Bu ödüllerin sanatkarlara büyük teşvik olduğunu düşünüyorum.”

Ödül jürisinde Alev Alatlı, Bilge Ercilasun, Belkıs Altuniş Gürsoy, İlber Ortaylı ve Yağmur Tunalı’nın yer alacağını aktaran Prof. Dr. Öksüz “Bu isimlerin hepsi dostumuz ve onlar da Işınsu adına bir ödül verilecek olmasından ve jüride yer alacak olmaktan çok mutlu oldular” diye konuştu. Ödül alacak romanın basımı için de bir yayınevi ile görüştüğü bilgisini veren Öksüz, 5 Mayıs 2021’de vefat eden Işınsu’nun ardından son bir yıldaki hislerine yönelik soruma ise şu yanıtı verdi: “İnsanın hayatında önemli nirengi noktaları var. Onlar hep orada kalacak sanıyorsunuz, anne, baba, kardeş, arkadaş, dost, eş… Eş en önemlisi belki de, çünkü bir şeye sevindiğinizde hemen onunla konuşmak, paylaşmak, birlikte sevinmek istersiniz. Her yönü ile eşiniz, eş bu nedenle çok güzel bir kelime. Ölümle işte o nirengi noktalarını kaybediyoruz. Bu fazla yaşamanın cezası bize sanırım… Emine Işınsu hayatımın en iyi yanıydı, onu her an özlüyorum.” Şair Yağmur Tunalı ise, ödülün ihdasından mutluluk duyduğunu belirterek, şu düşüncelerini aktardı: “İskender abi beni jüriye layık görmüş, ancak ben kendimi bir sekreter gibi görüyorum. Tabii, İskender abi kadar değilse bile bu işte sorumluluğu olan bir kişi olarak da düşünüyorum. Işınsu abla da her yarışmada beni jüriye koyardı, İskender abi buna devam ediyor. 70’lerde beni Töre’nin yarışmasına jüri üyesi yapmak istediğinde Işınsu’ya ‘Abla ben bu işten ne anlarım’ demiştim. Bana ‘Senin estetiğin var, sanatçısın, sanattan anlarsın. Edebiyatçı, şair olarak başka bir bakış açısı getirirsin’ demişti. Şimdi onun adına bir ödül jürisinde yer almaktan mutluyum.”

Tunalı, yayın dünyasının da zorda olduğu bir dönemde bir romanın basılacak olmasının önemli olduğu görüşünü aktararak, baskı garantisinin de roman yazarları için önemli bir teşvik olacağını sözlerine ekledi.

SONUÇLAR DOĞUM GÜNÜNDE

Işınsu’nun anısına ailesinin ve sevenlerinin ihdas ettiği ödüle başvurmak isteyenler, daha önce yayımlanmamış eserleri ile başvurabilecek. Kazanan yazara 10 bin lira para ödülünün takdim edileceği romanın konusu ile serbest olacak. Ancak jüri, ödül vermeyebileceği gibi birden fazla ödüle layık eser de seçebilecek. Birden fazla eser seçildiği takdirde de her esere yine aynı bedelde ödül takdim edilecek. Kazanan romanan yayımlanacağı ödülde, romanın ilk 3.000 adedinin telifi, Emine Işınsu Ödülü’nün devamlılığını sağlamak için kullanılacak. Ödüle başvurmak isteyenler detayları ‘emineisinsu.com’ internet adresinden inceleyebilir.

DÖNEMİNİN GENÇLİĞİNİ ETKİLEDİ

Eserleriyle, fikirleriyle Türk edebiyatında iz bırakan ‘Çiçekler Büyür’, ‘Sancı’ ve ‘Azap Topraklar’ın yazarı Emine Işınsu, 5 Mayıs 2021’de hayatını kaybetti. Türk edebiyatının öncü isimlerinden şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna’nın kızı olan Işınsu, döneminin gençliği üzerinde büyük etkisi olan ‘Töre’ dergisini de çıkarmış ve yönetmişti. Edebî kişiliğine dair birçok yüksek lisans ve doktora tezleri yazılan Işınsu’nun, ‘Bir Yürek Satıldı’ oyunu, ‘Küçük Dünya’ romanı dizi olarak çekilmiş ve TRT’de yayınlanmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN