Gaziantep'te Orta Çağ'a ait nekropol şaşırttı

Gaziantep'te Orta Çağ'a ait nekropol şaşırttı

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Hamaç Höyük'te Tahtaköprü Barajı kurtarma çalışmaları kapsamında bu yıl başlanan kazılarda Orta Çağ dönemine ait nekropol bulundu.

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki Hamaç Höyük'te bu yıl başlanan kazılarda Orta Çağ dönemine ait nekropol bulundu. Tahtaköprü Barajı kurtarma çalışmaları kapsamında Gaziantep Müze Müdürlüğü başkanlığında, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin'in bilimsel danışmanlığında başlatılan kazı çalışmaları sürüyor.

Prof. Dr. Engin, gazetecilere, İslahiye'deki Yesemek, Taşlıgeçit Höyük’ten sonra bu yıl ilk defa Hamaç Höyük'te kazılara başladıklarını belirtti.

TAHRİP EDİLSE DE EN BÜYÜK HÖYÜKLERDEN BİRİ

sa.jpgHamaç Höyük'te bulunan bir nekropol

Bölgenin kültürel tarihini anlamak adına bu kazının önemli olduğunu ifade eden Engin, kaçak kazılar nedeniyle büyük ölçüde tahrip edilmiş olmasına rağmen bölgedeki önemi büyük höyüklerden biri olduğunu aktardı.

7 kişilik teknik ekip ve 30 işçiyle çalışmaları sürdürdüklerini belirten Engin şu sözleri kaydetti:

"Hamaç Höyük'teki çalışmalarda özellikle basamaklı açmalarla bu çok katmanlı höyük yerleşmesinin kültür tabakalarını anlamaya çalışıyoruz. En üstte Orta Çağ dönemine ait bir yapı var. Bu yapı bir depremle yıkılmış. Höyüğün çalıştığımız alanının bir nekropol, mezarlık alanı olarak kullanıldığını anlıyoruz. Orta Çağ'ın geç evresi, Bizans döneminden. Tabakalar kaldırıldığında ise yine yangınla son bulmuş geç Roma tabakasına ulaştık. Mezarlar, Orta Çağ ve Roma tabakaları içerisine oturtulmuş, basit toprak ve taş sanduka mezarlardan oluşmakta olup içlerinde mezar eşyası ele geçmedi. 40 civarında çocuk ve yetişkin iskeleti bulundu."

NEKROPOL NEDİR?

Arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Latince'de ölüler şehri demektir. Antik çağdaki şehirlerde mezar yerlerinin günümüz şehirlerinden farkı, günümüzde daha çok yerleşim yerlerine uzakta ve şehrin dışında olan mezarların, o dönemlerde şehirle iç içe olmasıdır. Birçok uygarlıkta karşımıza çıkmaktadır. Höyük ise kaybolmuş yerleşim yerlerine verilen addır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN