Geçmişin kalıntıları arasında gelecek arayışı

Geçmişin kalıntıları arasında gelecek arayışı

Erol Üyepazarcı, Ömer Erdem, Necati Tonga ve Vecdi Çıracıoğlu 2021’nin ‘en iyi romanları’nı KARAR okuyucuları için değerlendirdi.

SALİHA SULTAN

Jüri üyelerinin beğenilerinde öyküleriyle tanınan Ahmet Büke’nin dil işçiliğindeki ustalığını ortaya koyduğu ilk romanı ‘Deli İbram Divanı’, Orhan Pamuk’un salgın günlerine ayna tutan ‘Veba Geceleri’ ve Sevinç Çokum’un Türkiye’nin karışık bir döneminin kalıntılarını aydınlatan ‘Yüzünü Sıyır Karanlığından’ eserleri öne çıktı.

KARAR JÜRİSİ

ÖMER ERDEM: GERÇEĞİ AŞAN GÜNCEL BİR ANLATI

1- Ahmet Büke, Deli İbram Divanı, Can Yayınları: Öykücü kimliğini romana aktarırken edebi kriterden düşmediği gibi denizcilik dili gibi alışılmadık bir alanda araştırmasını derinleştirip yepyeni bir yazı evreni kurduğu için.

2- Selçuk Orhan, Müderris ve Virtüöz, Doğan Kitap: Gittikçe okur avcılığı ve popüler kültür dalgalanmasına teslim olan romanı, müzik üzerinden işleterek, kültürel, sosyal ve tarihsel insan kazısına başarıyla geçebildiği için.

3- Sevinç Çokum, Sıyır Karanlığı Yüzünden, Kapı Yayınları: Yılların edebiyat, insan ve kültür birikimini, kendisine özgü bir dünya ve atmos yaratmaya yine doku yaparak Türkiye’nin bir dönemine ve o dönemden bu günlere sızan kalıtlara cesaretle bakabildiği için.

4- Fink, Murat Menteş. Alfa Yayınları: Hemen her romanında hem icat ettiği ilginç tipolojiler hem de işlek yazım diline bu kez ‘cinas’ sanatını da ekleyerek, gerçek bir kahraman üzerinden, adeta gerçeği aşan güncel bir anlatı kurmayı başardığı için.

5- Hurra Aşağılara, Yokuş Aşağılara, Süreyya Evren, Can Yayınları: Sanat Tarihi yanında modern sanat birikimini güncel akışkanlıkla ve türler arası geçişkenlikle bağdaştırma arayışından dolayı.

VECDİ ÇIRACIOĞLU: ‘KURUMSALLAŞMIŞ EVLİLİKLER’ MİZAHIN PENCERESİNDE

1- Nikah Sarhoşluğu, Ferhat Uludere, Edisyon Kitap: Nikâh Sarhoşluğu, zengin mizah duygusu ile öne çıkan romanlardan biri… Bir baba-oğul ilişkisi ya da ilişkisizliğine odaklanan kitap kurumsallaşmış alışkanlıklarımızla kıyasıya dalga geçiyor. Roman bir yandan evlilik kurumunu sorgularken bir yandan da evlilik sektörünü eleştiriyor. Dili ve anlatımı bakımından okuyucunun öne çıkan kitaplarından biri Nikâh Sarhoşluğu.

2- Veba Geceleri, Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları: Veba Geceleri, bir Osmanlı adasındaki salgını durdurmak isteyen bir takım insanın vebayla adadaki gelenekler ve kültürle ve sonunda birbirleriyle savaşlarının yaşadıkları aşkların ve korkularının hikâyesi... Ülkemiz dahil tüm dünyanın başına dert olan Corona salgını sırasında tarihi roman okurunun ilgisini çekecek bir kitap.

3- Deli İbram Divanı, Ahmet Büke, Can Yayınları: Ahmet Büke, günümüz Türk edebiyatında bir elin parmaklarından az yazılan denize dair bir hikayâtı destansı bir dille okuyucuya sunuyor. Denizi kâh büyülü, kâh masalsı bir dille anlatırken, denize ait unutulmuş kelime ve deyimleri sunuyor. Yoksulluk, adaletsizlik, deniz, balıklar, ada ve deniz bir dönem romanı olarak Deli İbram Divanı’nda okuruna sunuluyor.

4- Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme, Barış Bıçakçı, İletişim Yayınları: Doğum Lekesi Gibi Bir Gülümseme, kişinin kendini bulmasının başka birinden geçmesi hikâyesi. Kitapta bir insanın kendisiyle barışmasının zorluğu anlatılırken, içten gelen dalgalanmaların yer yer gün yüzüne çıkışları usta kalem Barış Bıçakçı’nın kendine has üslubuyla sunuluyor.

EROL ÜYEPAZARCI: ALMANYA’DAKİ YABANCI DÜŞMANLIĞINA TOPLUMSAL MESAJ

Bu yıl üzerinde çalıştığım telif ve çeviri kitaplarım yüzünden ancak özel ilgi duyduğum polisiye romanları okumak olanağı bulabildim. Bu bağlamda Ahmet Ümit’in ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ hem ilginç kurgusu hem de Almanya’daki yabancı düşmanlığıyla ilgili verdiği toplumsal mesajlarıyla beğenimi kazandı. Bunun yanında polisiye romanın baştan çıkarıcı ipleriyle oynamaktan zevk alan iki kıymetli edebiyat adamımız Mehmet Eroğlu’nun ‘Meraklı Adamın On Gün’ü ve Tuna Kiremitçi’nin ‘Mezun Cinayetleri’ ilgiyle okuduğum iki polisiye roman oldu.

Polisiye romanın son dönem kuşağından üç yazarın romanları da keyifle okuduğum ve ‘kaçış zevkini’ bol bol tattığım eserlerdi. Bunlarda Elçin Poyrazlar’ın ‘Elem Çiçekleri’, Çağatay Yaşmut’un ‘Felsefe Cinayetler’i ve yarattığı Agatha Christie’nin Miss Marpple’ni hatırlatan Yıldız Alatan tipiyle ilgileri üzerine çeken Yaprak Öz’ün ‘Perisiz Köşk’ü idi.

Üzerinde durmak istediğim bir diğer yapıtsa 22 yaşındaki bir genç kızımızın yazdığı bir ilk romandı. Dilruba Yıldız’ın ‘Avcının Son Gecesi’ isimli romanı yepyeni ve yetenekli bir yazar kazandığımızın işareti idi.

NECATİ TONGA: HEYECANLI BEKLEYİŞİN SONU ROMA DÖNEMİ

2021 yılı diğer edebî türlerle kıyasladığımızda –hemen her sene olduğu gibi- romanın yılı oldu diyebiliriz. Nazan Bekiroğlu’nun Aralık ayının başında çıkan ‘Kehribar Geçidi’, bence 2021’in en önemli romanıydı. Bekiroğlu, Roma dönemine yoğunlaşan bir romanla çıktı bu sefer karşımıza ve bu roman yıllardır kitap yayımlamayan yazarın okurlarını da hayli heyecanlandırdı. Orhan Pamuk’un salgının en şiddetli günlerinde çıkardığı ‘Veba Geceleri’ de yılın öne çıkan eserlerindendi. 2021’in bence en önemli romanlarından biri Ahmet Büke’nin ‘Deli İbram Divanı’ idi. Öykülerine âşina olduğumuz Ahmet Büke, yoğun bir dil işçiliğinin görüldüğü bu ilk romanıyla deniz edebiyatımıza da önemli bir katkı sağladı. Metin Savaş Türk Ocakları’nın kuruluş hikâyesini anlattığı ‘Kıvılcım’ adlı romanı ile tarihî roman türünün başarılı örneklerinden birini ortaya koydu. Usta yazar Sevinç Çokum ise sağlam bir kurguyla örülmüş ‘Yüzünü Sıyır Karanlığından’da ülkemizin hayli karışık bir dönemini işledi, kurduğu canlı tiplerle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN