Gök yarıldı insana dünyayı kurtarma fırsatı verildi

Gök yarıldı insana dünyayı kurtarma fırsatı verildi

Gülten Dayıoğlu’nun okurlarını kainatın geleceği üzerine düşündürmeye sevk eden ‘Yanardağın Yankısı’ romanından Neval Ergül’ün illüstrasyonlarla bezediği ‘Orhan Veli’nin seçme şiirlerine haftanın öne çıkan kitaplarını KARAR okurları için derledik.

Çocuk ve gençlik yazınımızın önemli kalemlerinden Gülten Dayıoğlu, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ‘Yanardağın Yankısı’ kitabında okurlarını gezegenimiz üzerine düşünmeye yönlendiriyor.

Romanda özel bir genç olan Dero’nun hikayesini kaleme alan yazar, kahramanının daha küçük bir çocukken gökyüzünde gördüğü ve rengarenk bir ışık yayan yarık üzerinde başka boyuta geçebildiğini fark etmesini ele alıyor.

Dero, bu olayın ardından Tendürek Dağı'ndaki bir mağaraya yerleşip evinden, arkadaşlarından, dünyadan soyutlanır ama bir yandan da kainatın geleceği için harekete geçmesi gerektiğinin farkındadır.

344 Sayfa-35 TL

5kr2-anardagin-yankisi-kapak.jpeg

Beyoğlu’nun ara sokaklarında lirik bir yürüyüş

Daha önce ‘Kadıköy’ün Kitabı’yla ‘geçmiş zamanların, mekânların, hatırlamaların rafında’ kişisel yaşanmışlıkların eşlik ettiği bir semt monografi kaleme alan Tamer Kütükçü, bu sefer aynı yordamı benimseyerek ‘yine esrarlı bir ilk gençlik düşünün’ gölgesinde bu defa Beyoğlu’nu adımlıyor.

Ötüken Neşriyat’ın okura sunduğu ‘Bir Beyoğlu/Pera Hatırası’ Sıraselviler’den Cihangir’e, Gümüşsuyu’ndan Galatasaray’a, Tünel ve Galata’dan Talimhane ve Tarlabaşı’na, Azapkapı(sı)’ndan Hasköy ve Sütlüce’ye yolları, bağları, tekkeleri, mezarları, otelleri, sinema ve pasajları hem başkalarının hatıraları hem öznel bir tarihin harmanında yoğurarak anlatıyor.

pera-son.png

267 Sayfa- 50 TL

‘Kendi içime dönmek iyi sonuçlar vermedi bana…’

‘Oh Kaos’ ve ‘Tüm Kışları Unutan Adam’ kitaplarının yazarı Kaan Burak Şen’in 21 öyküsü ‘Mutlu Kemikler’ adıyla Küsurat Yayınları tarafından okurla buluşturuldu. Belgesel ve kısa film çalışmalarıyla da tanınan yazar, absürtlükle donattığı öykülerinden oluşan kitapta sevgiye, yolculuklara, intiharlara ve mutluluğa dair gözlemlerini okurunun zihnini de harekete geçiren bir ustalıkla anlatıyor.

‘Sedalar Metallere Çarpıyor Sevgilim Beni Muhtemelen Seviyor’, ‘Ruhun ve Bedenin Sınandığı Bir Çenınçtır Hayat’ gibi öykü adlarıyla şairliğini de konuşturan Şen, ‘2020’ öyküsünde salgın sürecinin kendisinde uyandırdığı hisleri şöyle aktarıyor: “Uçurum beni kenarlarımda bekliyor. Özlüyor ve öfkeleniyorum. Karantina günlerim böyle geçiyor işte. Kendi içime dönmek iyi sonuçlar vermedi bana…”

mutlu.jpg

104 Sayfa- 20 TL

Müzik ve müzisyenler üzerine olağanüstü görüşler

Müzik ve müziğin temsili konusuna hem icracı hem de eleştirmen rolüyle uzun yıllar kafa yoran Edward Said, Gül Çağalı Güven çevirisiyle Alfa Yayınları’ndan yayımlanan ‘Müzik Üzerine Görüşler’le çağdaş kültürel çalışmalar alanındaki büyük bir boşluğu dolduruyor.

Müziğin sadece müzikologların görüşüne bırakılmayacak kadar önemli olduğunu düşünen yazar kitapta müziğin kamusal ve özel anlamını, Adorno ve Proust’un gözlemleri ve Glenn Gould, Toscanini, Wagner ve Beethoven gibi sanatçı ve besteciler üzerinden tartışıyor. Filistin asıllı Amerikalı entelektüel Said, Daniel Barenboim’le birlikte Ortadoğulu gençlerden müteşekkil Doğu Batı Divanı Orkestrası’nı kuran isim olarak da biliniyor.

5kr2-muzik-uzerine-gorusler-d.jpeg

192 Sayfa

Dayatılan gerçekliğin yapısı yeniden şekilleniyor

VakıfBank Kültür Yayınları’nın (VBKY) felsefe kitaplığı günümüz genç kuşak filozofları arasında öne çıkan İtalyan Federico Campagna’nın ‘Teknik ve Büyü: Gerçekliğin Yeniden İnşası’ kitabı ile genişledi. Metafizik, felsefe, fizik ve zaman arasındaki ilişkiyi modellemeye çalışan filozof Campagna, okurları yeni olasılıklar yelpazesinin ortaya çıkmasına izin verecek yeni gerçeklik ilkelerini hayal etmeye davet ediyor.

Barış Arpaç’ın çevirisiyle ilk kez Türkçeye kazandırılan kitap okurlarına, yaşamın çıkmaz sokaklarından çıkış yolunun güncel siyaset ya da ekonomi odaklı tartışmalar yerine çok daha derinlerde yattığına işaret ediyor.

Yazar Campagna; varoluşçu felsefenin kurucularından biri olarak bilinen Alman filozof Martin Heidegger, 20’nci yüzyılın en eklektik Alman yazarlarından biri olan Ernst Jüng, ilk bireyci anarşist ve Karl Marx’ın rakibi olan Max Stirner’in felsefelerinden, felsefi şiirin çok yönlü dehası Fernando Pessoa’nın dizelerine, Advaite Vedanta, Bhartrhari, İbnü’l-Arabî, Şihabettin Sühreverdî ve Pers filozof Molla Sadra’ya uzanan pek çok ismin ardından bıraktığı düşünsel mirasa değinerek okurların zihninde yeni kapılar aralıyor.

5kr2-gercekligin-yapisi.jpeg

328 Sayfa-30 TL

Orhan Veli demek incelik demekti…

orhan-veli-son.jpg

88 sayfa-31 TL

Everest Yayınları, Türk edebiyatının sevilen şairi Orhan Veli'nin şiirlerinden yaptığı özel bir seçkiyi resimli olarak şiir severlerin beğenisine sundu. Neval Ergün'ün illüstrasyonları ile görselleştiren Orhan Veli- Resimli şiirler kitabı şairin hayranlarının kitaplığında kendine özel bir köşeye aday.

Daha önce şairin şiirlerini ‘Cep Şiirleri’ adıyla resimleyerek cepte taşınabilecek formatta okurla buluşturan illüstratör Ergün, şiirleri neden resimlediğini ise şu sözlerle aktarıyor: “Neden Orhan Veli? Küçükken uyumak için yatağa girdiğimde Müşfik Kenter'in sesiyle sabaha kadar Orhan Veli şiirleri dinlerdik.

Kulağımıza fısıldardı usulca. Öyle yavaş yavaş uykuya dalar, rüyalar görürdüm. Altı kişiydik ama Müşfik Kenter'in sesi ile yedi oluyorduk sanki. Ailemizden biriydi Orhan Veli. Orhan Veli demek çocukluğum demekti, Orhan Veli demek babam demekti, Orhan Veli demek incelik demekti, hayat demekti, insan demekti...”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN