'Huzur'u yarıda kalanlara 'Huzur Atlası'

'Huzur'u yarıda kalanlara 'Huzur Atlası'

Turgay Anar'ın Kapı Yayınları'ndan çıkan 'Huzur Atlası' Türk edebiyatının mihenk taşlarından Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 'Huzur' romanına yönelik emsâlsiz bir çalışma. Yaz sıcaklarında huzûr bulmak isteyenler ve vaktiyle romanı yarıda bırakanlar, Ahmet Hamdi Bey'in büyük romanını her isimde ve her mekânda Anar'ın kitabına bakarak yeniden okumalıdırlar.

TANER AY

Yıllardır her yaz Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Huzur' romanını yeniden okumak alışkanlığım oldu. 'Huzur' çok katmanlı bir roman olduğu için benim açımdan bir anlamlar hazinesidir, bu yüzden de her okuyuşumda birbirinden çok farklı hikâyeler keşfediyorum.

'Huzur', aydınlar arasında zihnî tembelliğin ve meselesizliğin egemen olduğu bir kültürel ortamda ‘zor okunan’ bir roman sayılabilir; pek çok kişinin bu romanı yarıda bıraktığını biliyorum. Oysa, düşündüren ve ‘gördüren’ bir romandır. Bir mûsikîsi olduğu kadar (mûsikî-i sükût mu desem, yoksa mûsikî-i figan mı desem, bilemiyorum), müthiş bir sinematografik eserdir de; beni hep bir Bergman filmi seyretmek kadar heyecânlandırmıştır.

Romanın üç asıl kahramanı vardır: Mümtaz, Nuran ve İstanbul. Ahmet Hamdi'den derin izler taşıyan Mümtaz, Turgay Anar'ın da belirttiği gibi, hatırlayan bir öznedir. Nuran ise, ancak Yahya Kemal'i okuyarak keşfedilebileceğimiz birkaç neslin İstanbul'unu okura taşıyan ‘büyülü’ bir öznedir. Bu yüzden de Mümtaz'ın kendi benliğini aşkta bulmasının aracısı olur. Ahmet Hamdi'nin hayatına giren pek çok kadınsa Nuran'da vücûd bulmuştur. Bu yüzden de ben onu hep bir ‘vücûd-i mu'ciz’ olarak tanımlarım.

İKİNCİ BASKI BEZ CİLTLİ VE BÜYÜK BOY OLMALI

Turgay Anar'ın Kapı Yayınları'ndan çıkan ‘Huzur Atlası’ emsâlsiz bir çalışma. Romandaki mûsikî-i sükûtun veya mûsikî-i figanın atâletinden yorulanlara, eseri yarım bırakmamalarının bütün imkânlarını sağlıyor. Anar, okurlara, yüzlerce maddesiyle sadece bir ‘Huzur Atlası’ değil, aynı zamanda son derece keyifli bir İstanbul rehberi de hazırlamış.

Kapı Yayınları şâyet Turgay Anar'ın çalışmasının yeni bir baskısını yapacaksa, onlara bez cildli, büyük boy ve döneme âid daha fazla görselin kullanıldığı bir ikinci baskıyı öneririm. Yaz sıcaklarında huzûr bulmak isteyenler ve vaktiyle romanı yarıda bırakanlar, Ahmet Hamdi Bey'in büyük romanını her isimde ve her mekânda Turgay Anar'ın ‘Huzur Atlası’na bakarak yeniden okumalıdırlar. Çünkü, ‘Huzur’ da ‘Huzur Atlası’ da, sizleri hayatla barıştıracak rûh mimarlarınız olacak ve benim gibi çok katmanlı okumaları pek sevenler Mümtaz-Nuran aşkında Türk münevverinin dramının nedenlerini bulacaklardır...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN