'İlk ve Son Barış 100.yılında Lozan' sergisi kapılarını açtı

Şişli Belediyesi tarafından hayata geçirilen “İlk ve Son Barış 100. Yılında Lozan” sergisi kapılarını açtı. Mecidiyeköy’de bulunan tarihi Likör Fabrikası’nda açılan sergi sanatseverleri 20 Kasım’a kadar ağırlayacak.

Türkiye’nin tapu belgesi olarak nitelendirilen Lozan Antlaşmasının 100. yılına yaklaşırken Şişli Belediyesi anlamlı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Ciddi bir hazırlık süreci sonunda Boyut Yayınları işbirliğiyle hayata geçirilen “İlk ve Son Barış -100. Yılında Lozan” sergisi 27 Ekim’de düzenlenen açılışın ardından sanatseverlerle buluştu. Lozan Barış Antlaşması’yla varlığını dünyaya kabul ettiren Türkiye’nin anlatıldığı sergi, yeni nesilleri bir ulusun kurtuluş mücadelesine tanıklık etmeye davet ediyor. Sergi, Cumhuriyet döneminin bilgi, belge ve yorumlarıyla yaşadığımız toprakların yakın geçmişine ilişkin yeni bilgiler ve yorumlar edinilmesine olanak sağlayacak içeriğe sahip.

Ev sahipliğini Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin’in yaptığı, Mecidiyeköy’de bulunan ve Şişli’nin Cumhuriyet dönemi endüstriyel miraslarından birisi olan tarihi Likör Fabrikası’nda düzenlenen açılış töreni, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi Üyeleri, İstanbul milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, diplomatik misyon temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda sanatseverin katılımıyla gerçekleştirildi.

boyut.jpg

'KEMAL'İN TÜRKİYE'Sİ'

Törende konuşma yapan Boyut Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve Lozan kitabı editörü Bülent Özükan şunları aktardı:

"Lozan Barışı’nın baş aktörü, olayları Ankara’dan kurgulayan ve yöneten Mustafa Kemal’dir. 100’üncü yılına girerken Lozan Barış Antlaşması’yla varlığını dünyaya kabul ettiren Kemal’in Türkiye’sinin anlatıldığı İlk ve Son Barış sergisi, dönemin ruhunu daha iyi yansıtabilmek ve kurucu kadroların iktisadi gelişme modellerini hatırlatabilmek amacıyla Tekel’in Mecidiyeköy Likör Fabrikası’nda düzenleniyor."

mustafa-keskin.jpgŞişli Belediye Başkanı Muammer Keskin

'YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ VÜCUT BULUYOR'

Törende bir konuşma yapan Şişli Belediye Başkanı Keskin şunları ifade etti: "Yıkılmış, parçalanmış, işgal edilmiş bir ülkeden; yepyeni, umutla dolu bir Cumhuriyet’in yükselmesi Lozan Antlaşması sayesinde gerçekleşti.
Lozan’da imzalanan bu ilk ve son barışı muhafaza etmek, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük başarılarından biridir. Bu vesileyle Cumhuriyet devrimine ve Anadolu halkına büyük bir inanç besleyen Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını şükranla anıyorum. Bugün açılışını yapacağımız sergi, Avrupa’da 100 yıldır bozulmadan devam eden tek barış antlaşması olan Lozan’a dair belge, makale, fotoğraf ve haritalardan oluşuyor. Bu dokümanların pek çoğu ilk kez halkla buluşacak. Sergi, bir yandan Lozan’ı daha iyi anlamamıza olanak sağlarken, diğer yandan da bizleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş dönemine götürecek. Sergide, bir ülkenin kuruluşunu adım adım izlerken, Ulu Önder Atatürk’ün 'yurtta barış, dünyada barış' sözünün nasıl vücut bulduğuna da şahitlik edeceğiz."

sergi.jpg

İlk ve Son Barış 100. Yılında Lozan Sergisi 28 Ekim - 20 Kasım tarihleri arasında Mecidiyeköy’de yer alan Likör Fabrikası’nda, Pazar hariç, saat 13.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN