İyi şiir okumak isteyenlere ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’

İyi şiir okumak isteyenlere ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’

Şair Halit Özboyacı’nın ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’ kitabı Klaros Yayınları tarafından okura sunuldu. Özboyacı şiirleriyle kurduğu dünyanın nüfusunu belki bilmeyebilir, ancak yeni kitabını kim okursa, o nüfusun bir bir artacağına emînim.

TANER AY | KARAR

Halit Özboyacı ile bir Arkadaş Z. Özger belgesi olan ‘Merhaba Canım’ filmini izleme imkânını ararken tanıştım. Telefonda sohbet ederken bir yandan da ‘Yansıma’ ve ‘Soyut’ dergilerindeki şiirlerini anımsamaya çalışıyordum. 60’ların ikinci yarısı ile 70’lerin ilk yarısı arasında İzmir’den çok iyi şâirler çıkmıştı. Özkan Mert, Emin Ersoy, Ender Sarıyatı, Refik Durbaş, Hüseyin Peker, İzzet Göldeli, Halit Özboyacı, Levent Atalay, Ali Özpalanlar ve Tuncer Gönen aklıma gelen ilk isimler.

Özboyacı uzun yıllar hiçbir dergide görünmedi, ama onunki sanki ‘gidişine uygun olmayan bir küskünlük’ gibiydi. Haklıymışım. Şâir doğan hep şâir kalır, ‘gitmemişse eğer dönmesi kolaydır’, eninde sonunda bir gün mutlaka biriktirdiği sesiyle yeniden okuruyla buluşur. Yakın zamanda Akatalpa ve Üvercinka dergilerinde yeniden yazmaya başladığını öğrendiğimde çok sevindim ama salgın nedeniyle o dergilere ulaşamadım. Benim kabahatim, ‘Sevda Kesiği’ ve ‘Postacılar Sırdaş Değil’ isimli kitâblarının yayımlandığını çok geç öğrenmem oldu. Geçtiğimiz günlerde Klaros Yayınları’ndan çıkan ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’ ise yaman bir sürpriz olarak karşıma çıktı.

01-004.jpg
100 Sayfa-20 TL

Özboyacı’nın şiirleriyle kurduğu dünyanın nüfusunu belki bilmeyebilir, ancak ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’ı kim okursa, o nüfusun bir bir artacağına emînim. Bütün şiirleri severek okudum. Ancak ‘Babamın Yastık Altı Notları’nın rûhumu epey acıttığını söyleyebilirim. Bu yüzden dönüp dönüp, yeniden okuyorum. Her şeyin ticârîleştiği şu günlerde, iyi şiir okumak isteyen herkese ‘Yağmur Suyu Leke Tutmaz’ı tavsiye ederim.

1966'DAN BERİ EDEBİYATIN MUTFAĞINDA

Özboyacı, “İstanbul’un tüm geceleri/benim kasabamın karanlığı etmez” diye tanımladığı Kula doğumlu. Oldukça mâcerâlı bir üniversite hayatı var, 1966’dan itibârense Yordam, Soyut, Yansıma, Yeni Gerçek ve Yeni Sanat dergilerinde yazıyor. Sonra ‘unutuldu’. Uluslararası taşımacılık yapmış, ihracatla uğraşmış, devlette üst düzey görevlerde bulunmuş. Onun Altay Spor Kulübü ile ilişkisiniyse şimdilik başka bir yazıya bırakıyorum. Bu yıl Süper Lig’de Fenerbahçe dışında, Adana Demirspor ve Altay gibi çok sevdiğim takımlar da olacağı için, Özboyacı ile epey konuşacağız gibi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN