Kadirşinaslığın fermanı Avrupa mezatında

Kadirşinaslığın fermanı Avrupa mezatında

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed Han tarafından Vezir-i Azam Zağanos Paşa’nın imaretlerinin korunması için verdiği 559 yıllık ferman, İngiltere’nin başkenti Londra’da müzayedeye çıkıyor. 21 Ekim’de 80 bin paund (yaklaşık 981 bin lira) açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkacak fermanın rekor kırması bekleniyor.

SALİHA SULTAN

Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed Han tarafından Vezir-i Azam Zağanos Paşa’nın imaretleri için verdiği Hicri 866 tarihli (1462) ferman, İngiltere’nin başkenti Londra’da müzayedeye çıkıyor.

Plakas Auctions adlı müzayede evi tarafından ‘Exceptional Islamic Ottoman & Indian Art Sale’ adlı açık artırma, 21 Ekim saat 10.00’da Londra’da yapılacak.

Fermanın satışını yapan mezat sahibi Plakas Auctions, fermanın 114 santim uzunluğunda ve 20,5 santim genişliğinde, 21 kat, kırmızı tekstil ile kısmi güçlendirmeler yapılmış bir eser olduğunu belirtiyor. Müzayede evi 559 yıllık fermanın açılış fiyatının 80 bin paund (yaklaşık 981 bin lira) olduğunu söylüyor. Haberin kamuoyuna yansımasının ardından Fatih Sultan Mehmed’in fermanının Türkiye’deki bir kurum tarafından satın alınıp alınmayacağı ise merak konusu oldu. Gözler, daha önce Fatih Sultan Mehmet portresini satın alan İstanbul Büyükşehir Belediyesine çevrildi.

İSLAM ESERLERİ AVRUPA’DA REKOR KIRIYOR

Avrupa’da düzenlenen müzayedelerde Türk İslam sanatını yansıtan birçok eser açık artırmaya sunuluyor. Koleksiyonerlerin büyük ilgi gösterdiği bu eserler arasında bulmakta en çok zorlanılanlar ise padişah fermanları. Türkiye’deki birçok koleksiyoner Osmanlı padişahlarının fermanlarına ulaşmakta zorlandıklarını belirtiyor. Yurt dışındaki müzayedelerde ortaya çıkan fermanlar ise yüksek rakamlara alıcı buluyor. 2011’de Londra’da düzenlenen bir müzayedede Padişah IV. Mehmet’e ait bir ferman 800 bin sterline (bugünkü değeriyle 10 milyon lira) alıcı bulmuştu.

ZAĞANOS PAŞA’NIN İMARETLERİNİ KORUMA İLANI

Fatih Sultan Mehmed’in Plakas Auctions tarafından mezata çıkarılan Arapça el yazısı ile siyah mürekkeple yazılmış fermanı ‘Bismillah’ ile başlıyor.

Merhum Zağanos Paşa’nın vakfı yazısı kırmızı bir dokuma ile kısmen güçlendirilmiş. Yazıların altında fermana tanık olanların imzası bulunuyor. Üzerinde Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası bulunan fermanın son satırında da 1-10 Cemaziyelevvel 866 (01-10 Şubat 1462) tarihi yer alıyor. Fermanda yazılanlar kısaca şöyle:

Ferman Zağanos Paşa’nın Balıkesir’de yaptırdığı imaret için Saruhan Sancağı’na bağlı Danişmendli, Süleymanlı Büyük Meder, Küçük Meder, Maracaviran, Numanlı köyleri ile Balıkesir’e bağlı At ve Türkeli köyleri ile yine Balıkesir’de Bakırcılar ve Mellahlar çarşısında vakfettiği dükkanların Fatih tarafından koruma altına alındığı ilan ediliyor. Ferman da tanık olarak Kirmastı Kadısı, Beytülmal Müfettişi, Evkaf Nazırı, Mihaliç ve Balıkesir Kadıları’nın da onayları bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN