Klasik Koro’ya bir ritm saz daha girdi

Klasik Koro’ya bir ritm saz daha girdi

Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Korosu’nun geçtiğimiz Pazar günü Taksim Atatürk Kültür Merkezi’nde verdiği konserde bir ilk yaşandı. Yunus Emre Anma Konseri ve Beyati Mevlevi Ayini icra eden koro, uzun yıllardan sonra ilk kez iki ritm saz ile izleyicilerinin karşısına çıktı. Şef Mehmet Güntekin yönetimindeki konserde hem kudüm hem de daire sazı aynı anda icra heyetinde yer aldı. Güntekin bu tarzı daha önce sadece bir kez Şeb-i arus konserinde denemişti.

Müzik dünyasında "Klasik koro" olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Korosu, kurucu şef Prof. Nevzat Atlığ döneminden beri sadece ayin icralarında kudüm sazı kullanıyordu. Diğer koroların aksine, klasik ve neoklasik eserlerde ise hiçbir ritm saz bulunmuyordu. Koro geleneğinde önemli yer tutan bu uygulamada, yeni şef Mehmet Güntekin idaresinde yeni bir adım atıldı. Güntekin, hafta sonu yönettiği Yunus Emre Anma Konseri ve Beyati Mevlevi Ayini icrasında saz heyetine kudüm'ün yanısıra 'daire'yi de ekledi. Kudümde Ümit Atalay, daire de Serdar Bişiren sahne aldı. Koro tarihinde bir ilk yaşanırken konser ve ayini icrası izleyicilerden tam not aldı.

koro-sef.jpg

YUNUS EMRE'DEN DERVİŞ MUSTAFA EFENDİ'YE

Klasik Koro'nun AKM konseri Neyzen Emin Dede'nin Beyati peşrevi ve ardından Kûçek derviş Mustafa Efendi’nin beyati Mevlevi ayiniyle devam etti. Konserin ikinci bölümünde ise solist Atakan Akdaş’ın seslendirdiği eserlerin ardından Yunus Emre'nin şiirlerinden bestelenen eserler koro tarafından icra edildi. Birol Yayla tanburla, Samim Karaca udla, Sealih Bilgin neyle, Taner Sayacıoğlu kanunlave Lütfiye Özer de kemençeyle taksim icra ettiler. Klasik sazlar beşlisi solo bölümünde az bilinen kadim saz eserlerini seslendirerek, taksimler yaptılar.

kor.jpg

Mehmet Güntekin yönetimindeki koro uzun bir süre pandemi nedeniyle ara verdiği konserlere AKM’de yeniden başladı. Klasik koro, yıl boyu 15 günde bir Pazar günleri müzikseverlerle buluşacak.

ko.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN