Korkunun kralı şimdi de beyazperdeyi yakacak

Korkunun kralı şimdi de beyazperdeyi yakacak

Sinemalarda 5’i yerli 10 yapım vizyonda. Korku edebiyatının ustası Stephen King’in ‘Tepki’ romanının yeni uyarlaması sinemada kaliteli bir gerilimi özleyenler için beyazperdede. Romanda psişik güçleriyle yangın çıkaran küçük kızın ürkütücü hikâyesi filmde bilim kurguyla birleşiyor.

Selman Kayabaşı’nın yönetmenliğini üstlendiği dönem filmi ‘Kurtuluş Hattı’ da Atatürk’ün Nutuk’ta “Kendisine teşekkür etmeyi milli ve vatani görev olarak görüyorum” dediği, İstanbul’un işgalini Ankara’ya haber veren telgraf memuru Hamdi Bey’in yaşamını gün yüzüne çıkarıyor.

SALİHA SULTAN

The Witch (2015) ve The Lighthouse (2019) gibi tüyler ürperten korku filmleriyle tanınan Amerikalı yönetmen Robert Eggers’in üçüncü uzun metrajlı filmi The Northman (Kuzeyli), öldürülen babasının intikamını almaya kararlı olan Amleth adlı bir Viking prensinin hikayesini beyazperdeye taşıyor. 136 dakikalık film, eski İskandinav intikamına sarılmış bir Shakespeare draması olarak tanımlanıyor. Ansambl oyuncu kadrolu filmin başrolü Prens Amlet’i İsveçli oyuncu Alexander Skarsgård canlandırıyor. Oyuncuya filmde Nicole Kidman, Willem Dafoe, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke ve Claes Bang gibi yıldız isimler eşlik ediyor. Kapsamlı sinematografisi ve bol aksiyonuyla birçok eleştirmenden övgüler alan film,eski İskandinav mitolojisinin, Hollywood yarışmalarının ve ilk Shakespeare intikam destanının büyülü bir karışımı olarak nitelendiriliyor. İzlanda’nın muhteşem doğasını ekrana taşıdığı görüntüleri ve kostümleriyle de dikkat çeken filmin Cesur Yürek, Gladiator, Aslan Kral gibi kült yapımlar arasında yerini alması bekleniyor.5-002.jpg

YÖNETMENİNE İKİ ÖDÜL KAZANDIRAN ‘KERR’

Yerli filmlerde ise Antalya Altın Portakal ve İstanbul Film festivallerinde Tayfun Pirselimoğlu’na ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü kazandıran ‘Kerr’ öne çıkıyor. Yönetmenin ‘Kerr’ isimli romanından beyazperdeye uyarladığı hikaye Türkiye Yazarlar Birliği’nden de ödül almıştı. Filmde Erdem Şenocak, Jale Arıkan, Rıza Akın, Gafur Uzuner, Sinan Bengier gibi usta oyuncuların rol alıyor. Yaşlı babasının cenazesi için geldiği kasabada bir cinayete tanık olan Can’ın kapana kısılıp kaldığı kasabada yaşadığı olağandışı olayları izleyicisine aktaran film, birçok sahnesiyle yönetmenin David Lynch, Bela Tarr gibi usta yönetmenlere de saygı duruşu niteliğinde. Sinemada güçlü kadın hikayesini sevenler ise yönetmen koltuğunda Jesse V. Johnson’un oturduğu ‘Cehennem Öfkesi: Ave Marie’yi tercih edebilir.

4-002.jpg

Savaş-aksiyon türündeki filmde Nina Bergman bildiği altın zulasının yerini göstermesi karşılığında Amerikan askerleri tarafından bulunduğu zor durumdan kurtarılan Fransız bir kadını canlandırıyor. Haftanın stresini sinema salonunda kahkaha ile atmayı dileyenler Gürsel Ateş’in ‘Nuh’un Gemisi Cudi’de’ komedisinin ikinci bölümünü izleyebilir. Metin Yıldız, Bülent Durgun, Charles Carroll, İskender Bağcılar, Şebnem Yıldırım gibi oyuncuların rol aldığı film bir yandan Şırnak’taki belediye seçimleri etrafında gelişen olayları anlatırken diğer yandan iki aşığın kavuşma çabasını anlatıyor. Çocuklarını sinemaya götürmek isteyen aileleri ise beyazperdede iki yapım bekliyor. Sahavet Ahsen Kaçulu’nun yönettiği yerli yapım ‘Sihirli Orman: Peri Kraliçesi’nde Feyza Temel, Pusat Pirinççi, Rüzgar Yıldız, Mert Yaran gibi oyuncular rol alıyor. Fantastik film, yanlışlıkla girdikleri ormandan çıkabilmek için Kraliçe Peri’yi kurtarmak durumunda kalan bir grup arkadaşın hikâyesini işliyor. Animasyon türündeki ‘Cesur İtfaiyeci’ ise çocuklara babası gibi bir itfaiyeci olmanın hayalini kuran genç Georgia’nın bu hayallerinin peşinden gitmesi aktarıyor.

3-005.jpg

GASPAR NOE’NUN ‘ALTIN LALE’ ÖDÜLLÜ YAPIMI VİZYONDA

Arjantinli Fransız yönetmen Gaspar Noe’nun bu yıl İstanbul Film Festivalinin Uluslararası Yarışmasında ‘En İyi Film’ seçilen ‘Vortex’ filmi Başka Sinema dağıtımıyla vizyonda. Başrolleri, gerilim-korku türünün ustalarından Dario Argento ile Françoise Lebrun, Alex Lutz ve Kylian Dheret’in paylaştığı yapım, yaşlılık ve bunamadan muzdarip sevgi dolu bir çiftin son günlerine odaklanıyor. Her yaşam formunun kendi tünelinde yaşadığını anlatmak üzere, bölünmüş ekran tekniği kullanan Noe, filmdeki iki kameradan birinin arkasında yer alıyor.

BU ANİME PANDEMİ DÖNEMİNDE REKOR KIRDI

2-003.jpg

En iyi 2020 anime serisi ‘Jujutsu Kaisen’ ve ‘The God of High School’u yönetmesiyle tanınan Güney Koreli yönetmen Seong-Hu Park’ın yönettiği ‘Jujutsu Kaisen 0: The Movie’ bugün Türkiye’de vizyona giriyor. Film, Aralık 2021’de piyasaya sürülmesinden itibaren 160 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek hasılat yapan anime filmlerinden biri haline geldi. Film, Pokemon gibi yapımların ardından ABD tarihinde en yüksek hasılat yapan dördüncü anime filmi oldu. Japon gişe tarihinde de ülkenin en çok kazanan 20’nci filmi alan yapım, 16 yaşındaki lise öğrencisi Yuta’nın, çocukluğundan beri peşini bırakmayan ruhlarla hikayesini izleyiciye aktarıyor.
1-001.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN