Milli mücadele ruhu romanlarla ateşlendi

Milli mücadele ruhu romanlarla ateşlendi

Eyüpsultan Belediyesi, Türkiye genelinde düzenlediği ‘Okumak Güzeldir’ kitap okuma yarışmasında binlerce kişiye en az 100 bin kitap okuttu. Yarışmada Mithat Cemal Kuntay, Falih Rıfkı Atay, Tarık Buğra, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Kemal Tahir’in milli mücadeleye ışık tutan tematik eserleri okutuldu. Yarışmanın birincisi Ankara’dan Fatma Betül Uçar: "Bu kitapları ayrı ayrı belki tercih etmeyecektim. Ama beşini okurken Kurtuluş Savaşı’nı gözümde canlandırdım, çok iyiydi."

SALİHA SULTAN

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 2019’da hazırladığı ‘Türkiye’nin Okuma Haritası’ raporunda son 11 yılda okuma oranımızın yüzde 12 arttığı ortaya çıkmıştı. Raporda dikkat çeken bir ayrıntı da ‘okuyabilirler’ olarak adlandırılan, okuma kültürü olmadığı için kitap seçmekte zorlanan, ancak tavsiye ile bir kitaba yönelen yüzde 60’lık bölüm için teşvik projelerine ihtiyacı olduğuydu. Hemen her şehrinde artık bir kütüphane bulunan Türkiye’nin son yıllarda bu konuda büyük bir ivme kazandığı kesin. Özellikle yerel yönetimlerin bu projeleri kendine vazife edindiğini görmek ise ayrıca sevindirici. Eyüpsultan Belediyesi de, bu minvalde bu yıl anlamlı bir yarışmaya imza attı. ‘Okumak Güzeldir’ sloganıyla yola çıkan belediyenin, sınırlarını aşarak Türkiye geneline yaydığı kitap okuma yarışmasına tam 28 bin kişi başvurdu. Bu demek oluyor ki, beş kitabın okunma şartı koyulduğu yarışma boyunca en az 100 bin kitap okundu. Anlıyoruz ki, okumak güzel, teşvik etmek ise çok daha güzel. Eyüpsultan Belediyesi’nin okuma projesinde öne çıkan bir detay da, yarışma için belirlenen dört kitabın seçiminin İstiklal Harbi Zaferi’nin 100’üncü yılına özel belirlenmesi. Mithat Cemal Kuntay’ın ‘Üç İstanbul’, Falih Rıfkı Atay’ın ‘Zeytindağı’, Tarık Buğra’nın ‘Firavun İmanı’, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Sahnenin Dışındakiler’ ve Kemal Tahir’in ‘Yorgun Savaşçı’ kitaplarını seçen belediye, binlerce kişiye tematik bir okuma da yaptırarak, bu tür yarışmaları başka bir boyuta taşıdı.

27kr2-kitaplar.jpg

‘İMKAN SUNULURSA HER ŞEY YENİDEN CANLANDIRILABİLİR’

‘Okumak Güzeldir’ yarışmasının ödül töreni 25 Haziran akşamı İstanbul boğazında yol alan bir vapurda gerçekleştirildi. Ev kadınlarından gençlere, emekli amcalardan çalışan anne babalara ve hatta çocuklara birçok yarışmacının aileleriyle birlikte yolcusu olduğu vapurda konuşulan tek konu ise elbette kitaplar ve okumaktı. Vapurun güvertesinde düzenlenen ödül töreninde konuşan Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken de bu İstanbul manzarası eşliğindeki bir vapur dolusu kitap sohbetinden oldukça etkilenmiş görünüyor, buna vesile olmanın haklı gururunu yaşıyordu. Köken, şunları söyledi: “Bugün birden fazla etkinliğimiz vardı. Zal Mahmut Paşa Medresesi’nde fotoğraf yarışmalarını neticelendirdik. Ardından Cafer Paşa Medresesi’nde yedi yıl önce bizde öğrenci olan, şimdi bir seramik sanatkarına dönüşen kursiyerimizin çalışmalarını gördük. Şimdi de ‘Okumak Güzeldir’ yarışmamızın sonuçlarını görüyoruz. Demek ki imkan sunulduğunda, teşvik edildiğinde sonu gelmeye yüz tutan her şey yeniden canlandırılabiliyor.” Sosyal medya bağımlılığına karşı okumanın önemine de değinen Köken, şu düşüncelerini aktardı: “İnsanların her şeyi sadece ekranda görerek değerlendirdiği, sosyal medyadaki sınırlı karakterler üzerinden sınırlı bilgiye sahip olduğu bir dönemdeyiz. Halbuki birbirimizi dinleyeceğiz, birbirimizi görecek ve kalben seveceğiz. Bizim yaptığımız bütün işlerin amacı bu. Yani siz varsanız bu çalışmalar oluyor. Büyük eserler ortaya koyan yazarlarımızın devasa eserlerini okudunuz. Size öyle zor sorular soruldu ki. Ama çok büyük bir emek verdiniz. Biz ise bu işte sadece aracıyız.” Köken, ikincisi gerçekleşen yarışmayı gelecek yıllarda daha da büyütmek gerektiğine inandığını sözlerine ekledi. Törenin sunumunu gerçekleştiren başkan yardımcısı Zekeriya Yıldız’ın şu sözleri ise, bu tarz yarışmaların insanları kitap okumaya teşvik etmesinin dışında yayıncılık dünyasının ekonomisine kattığı değeri özetliyor: “Yarışmada malum klasik hale gelmiş kitaplar okundu. Öğrendik ki yayın evleri kitapları basmakla ve satmakla yetiştirememişler. Bu kitaplardan kimini 40 bin adet bastıklarını söylediler. Yayıncılık dünyası içinde büyük bir kazanım oldu bu yarışma.”

KADINLAR BİRİNCİLİĞİ YİNE KAPTIRMADI

Eyüpsultan Belediyesi’nin ‘Okumak Güzeldir’ yarışmasının birincisi Ankara’dan Fatma Betül Uçar oldu. Genç kızın ödülünü alırken kullandığı şu ifadeler iyi düşünülen projelerin yerini nokta atışı bulduğunun bir göstergesi: “Bence bu yıl bir teması olması yarışmayı çok güzelleştirdi. Bu kitapları ayrı ayrı belki tercih etmeyecektim. Ama beşini peş peşe okurken Kurtuluş Savaşı’nı gözümde canlandırabildim, bu çok iyiydi.” Yarışmanın ikincisi Esenyurt’tan Bahar Tuğrul, üçüncüsü ise Bahçelievler’den Güzey Berkem Güven oldu. Eyüpsultan özelindeki birinci ise Asiye Şefika Karakaya seçildi. Başkan Deniz Köken’in kazananlara para, bilgisayar, fotoğraf makinesi gibi ödülleri takdim ettikten sonra toplu fotoğraf çekiminde ortaya çıkan gurur verici manzara karşısında kullandığı şu ifadeler ise ders niteliğinde: “Görüyoruz ki bütün birinciler kadınlardan oluşuyor. Erkekler utanmalısınız bence.”

27kr2-toplu.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN