Ne yapıp edip Zeus’u evine döndüreceğiz

Ne yapıp edip Zeus’u evine döndüreceğiz

İzmir’den 1800’lü yıllarda Almanya’ya kaçırılan Zeus Altarı’nın geri alınması çabasına anlamlı katkı... Ahmet Ümit’in kültür mirasını odağına alan yeni kitabı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’nin lansmanı, Pergamon Antik Kenti’nde yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, küresel çapta okuyucuyla buluşacak kitabın eserin evine döndürülmesine katkı sağlayacağını söyledi. Ümit ise “Çok huzurluyum çünkü romanını yazdım. Görevini yerine getirmiş bir yurttaş olmanın huzurunu taşıyorum” dedi.

SALİHA SULTAN | KARAR

Yazar Ahmet Ümit’in son kitabı Kayıp Tanrılar Ülkesi’nin lansmanı İzmir Pergamon Antik Kenti’nde yapıldı. Antik kentin mitolojisiyle polisiyeyi harmanlayan kitabın, 1800’lerde Bergama’dan Berlin’e kaçırılan Zeus Altarı’nın evine geri getirilmesi mücadelesinde önemli rolü olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: “Zeus’un götürülmesi bebeğin anasından kopartılması gibi bir şey. Nefesimiz yettiğince mücadeleyi sürdüreceğiz, sonuna kadar gideceğim. Zeus Altarı ait olduğu topraklara dönecek!”

İzmir’in 2014’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kaydolan antik kenti Bergama bugünlerde yepyeni bir heyecana ev sahipliği yapıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) 1800’lü yıllarda Berlin’e kaçırılan ve Pergamon Müzesi’nde sergilenen Zeus Sunağı’nın (Altarı) parçalarını evine geri getirmek için son derece kararlı. Bu kararlılığı sadece Türkiye ve Almanya arasındaki resmi yazışmaların kaderine bırakmanın geçmişteki örneklerde olduğu gibi yetersiz kalacağını düşünen belediye sesi Berlin’den ve dünyanın birçok yerinden duyulacak kültürel bir atağa geçti.

Bu kapsamda polisiye edebiyatın usta kalemi Ahmet Ümit’in Yapı Kredi Yayınları tarafından okura sunulan Zeus Altarı evrenindeki mitolojik dünyayı Berlin, Pergamon Antik Kenti ekseninde ele aldığı ‘Kayıp Tanrılar Ülkesi’ kitabını bu hedefin dünya çapında ses getirecek argümanlarından biri olarak gören belediye, kitabın lansmanını Bergama’da yaptı.

Şirin Pancaroğlu ve orkestrasının müziği eşliğinde edebiyat ve arkeoloji dünyasının buluştuğu lansmanda Zeus Altarı’nın bu topraklara ait olduğunu bütün dünyaya anlatacak, senaryosunu Ömer Erbil’in yazdığı Bergama Belgeseli için de Troya belgeselinin yönetmeni Nihal Ağırbaş ile de bir protokol imzalandı.

‘NEFESİM YETTİKÇE BU MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİM’

Etkinlikte konuştuğum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Zeus Altarı’nın Berlin’de bulunmasının kendisinde yarattığı hissi şu sözleriyle aktarıyor: “Bu bebeğin anasından kopartılması gibi bir şey, vicdanları yaralayan bir konu.

Orada olmasının ne kadar yasal dayanağı var, hukuki meşruiyeti var bilemem ama her yasal olan meşru olmadığı gibi her yasal olmayan da meşru değil diyemeyiz. Biz meşruiyet peşindeyiz, bu sebeple Zeus Altarı’nın kendi topraklarına geri dönmesi lazım.”

Soyer, “Binlerce yıllık geçmişi olan bir hikayeyi alıp bir başka toprağa götüremezsiniz” diyerek “Bu o toprağa ihanet, hainliktir. Bu konu sadece bizim söylememizle de aşılacak bir şey değil. Bunu mümkün olduğunca güçlü bir şekilde dillendirmek gerekiyor” diyerek, bu konuda medya mensuplarından sanat dünyasına herkese bir görev düştüğünü belirtiyor.

Belediye olarak Bergama’nın bir dünya şehri olduğunu dünyaya anlatacak birçok yeni projeyi hayata geçireceğini kaydeden Soyer, Zeus Altarı’nın geri getirilmesi kapsamında Türkiye’den çalınan birçok eser için yurt dışında önemli bir mücadele veren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile de görüştüklerini vurgulayarak, “Bu kararı birlikte verdik, birbirimize güç vermeye söz verdik. Bu yola girdik, nefesimiz yettiğince mücadeleyi sürdüreceğiz.

Zeus Altarı’nı alıp ait olduğu yere, sunağa koyacağız” görüşlerini paylaşıyor. Soyer, girişimin olumlu bir sonuç vereceğinden hiç şüphe duymadan “Zaman konusunda ise bir fikrim yok. Umurumda da değil, sonuna kadar gideceğim. Zeus Altarı ait olduğu topraklara dönecek” ifadelerini kullanıyor.

Soyer, Kayıp Tanrılar Ülkesi romanının dünyanın birçok ülkesinde okunacak olmasının bu ideale önemli bir katkı sağlayacağını dile getirerek, şu ifadeleri kullanıyor: “Kitapları 30 dile çevrilen ve dünyada büyük ilgi uyandıran yazarımız Ahmet Ümit’in romanında Pergamon Antik Kenti’ni anlatması Bergama ve İzmir’in dünya için değerini bir kere daha ortaya koyuyor. Bu nedenle, kendisini bir ‘İzmir elçisi’ olarak görüyor ve İzmir adına teşekkür ediyorum.”

‘YURTTAŞ OLARAK GÖREVİMİ YERİNE GETİRMENİN HUZURUYLA DOLUYUM’

Pergamon’daki Zeus Sunağı’nı birlikte gezdiğimiz yazar Ümit ise, ilk kez 10 yıl önce ziyaret ettiği antik kentin olağanüstü güzellik karşısında çok etkilendiğini ve bir Bergama romanı yazmaya karar verdiğini söylüyor.

Sunağın köklü ağaçlarının dibinden Zeus, Sezar, Kleopatra mitleriyle anılan antik kentin güzelliklerine göz gezdiren Ümit “Eşsiz bir antik kentten, çok kültürlü ve dinli bir şehirden bahsediyoruz. Burayı tanımaya başladığımda heyecandan kıpır kıpırdım. Şu an çok huzurluyum, çünkü romanını yazdım. Görevini yerine getirmiş bir yurttaş, bir dünyalı, eski kültürlere saygı gösteren bir insan olmanın huzurunu taşıyorum” sözleriyle dile getiriyor.

ahmet-umit.jpg

Antik kentin tarihine, neredeyse her bir taşının tarihine oldukça hakim olan Ümit, “Düşünebiliyor musunuz? 1800’lerin sonunda kaçak kazı yapıyor önce Almanlar. Bergamalılar uyanıyor aslında, bir şeyleri alıp götüreceklerini anlıyorlar.

Fakat onlar hemen Sultan Abdülhamid’den özel kazı izni alıyorlar ve sonra dünyanın 8’nci harikası olan Zeus Altarı’nı alıp kısa bir sürede deniz yoluyla Berlin’e götürüyorlar. Bizimkiler farkında bile değil, hatta ‘kırık heykeli ne yapacaksınız, size sağlamını verelim’ diyorlar” sözleriyle Zeus Altarı’nın Berlin’e götürülüş hikayesini anlatırken hüzünleniyor…

Ümit’in, şu cümleleri ise günümüzde de zaman zaman ‘skandal’ haberleriyle gündemimize giren kültürel varlıklarımızı koruma konusunda hepimizi bir kez daha düşündürecek nitelikte: “Almanlar Zeus’u ilk 1910’da sergiliyorlar.

Sonra savaş geliyor, Almanya’da Nazizm yükseliyor. Hitler büyük bir stadyum yapılmasını istiyor, bilin bakalım o meşhur Alman stadyumu yapılırken nereden esinleniliyor? Tabii ki buradan, Bergama’dan…”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN