Oportünistleri sarsacak bir kıyamet senaryosu

Oportünistleri sarsacak bir kıyamet senaryosu

Sinemalarda üçü yabancı 11 film vizyonda. Filmlerde, Kristina Buozyte ve Bruno Samper ikilisinin Hollywood’un ödül sezonunu başlatan distopik yapımı ‘Vesper’ öne çıkıyor. Teknolojisi gelişmiş ancak Avrupa’nın karanlık çağlarına benzeyen bir toplumu tasvir eden film, açgözlülük ve oportünizm ekseninde ilerliyor.

Dünyanın son günlerinde herkesin bir gün doğru olanı yapacağına inanan bir genç kızın hikayesini aktaran film, gelecek nesilleri kurtarmaya yönelik ahlaki bir tartışmanın da fitilini ateşliyor.

SALİHA SULTAN

Türkiye’de sinema salonlarında bugün üçü yabancı 11 film vizyona giriyor. Filmlerde, dünya prömiyerini Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde yapan, eleştirmenler tarafından büyük bir övgüyle karşılaşan ‘Vesper’ öne çıkıyor. Hollywood’un ödül sezonunu başlatan bilim kurgu türündeki filmin yönetmen koltuğunda, son on yılın en iyi bilim kurgu filmlerinden biri olarak anılan Kaybolan Dalgalar’ı (Vanishing Waves) yazıp yöneten Kristina Buozyte ve Bruno Samper ikilisi oturuyor. Film, 1990’larda biyoteknolojinin senaristlerin hayal gücüne girmesiyle başlayan bilim kurgu yapımlarında yeni bir pencere açıyor.

18.jpg Teknolojik olarak gelişmiş ancak Avrupa’nın karanlık çağlarına benzeyen bir toplumun tasvir edildiği film, temelde bir kıyamet sonrası hikayesini ele alıyor. Vesper karakterini izleyiciye dünyanın son günlerinde, herkesin doğru olanı yapacağına, son gücünü dünyanın iyiliği için kullanacağına inanan bir karakter olarak sunan filmde, filme adını da veren babası ölmek üzere olan 13 yaşında bir kız olan ‘Vesper’ karakterini ‘Her Şeyin Teorisi’ filminin oyuncularından Raffiella Chapman canlandırıyor. Vesper’in babası rolünde ‘Game of Thrones’ oyuncularından Richard Brake’in yer aldığı filmde, Sherlock Holmes tiplemesiyle meşhur Eddie Marsan, ‘The Alienist: Angel of Darkness filmindeki performansıyla dikkat çeken genç yetenek Rosy McEwen gibi oyuncular da rol alıyor. Açgözlülük ve oportünizm ekseninde ilerleyen film, gelecek nesli kurtarmaya yönelik ahlaki bir tartışmanın fitilini ateşliyor.

17.jpg

Haftanın diğer yabancı yapımı ‘Yalnız Bir Evin Kahkahası’, 1997 yapımı Ang Lee filmi ‘Buz Fırtınası’ filminin oyuncuları Sigourney Weaver ve Kevin Kline’ı yıllar sonra yeniden bir araya getiriyor. İkili filmde cadılık suçlamasıyla idam edilen Salem mağdurlarının soyundan gelen New England’lı sarkastik emlakçı Hildy Good’un (Weaver) ve lisedeki aşkı Getchell (Kline) ile yeniden aşk yaşamaya başlamasının ardından gelişen olayları izleyiciye aktarıyor. Ann Leary’nin çok satan romanından uyarlanan filmin yönetmenliğini ise Maya Forbes ve Wallace Wolodarsky üstleniyor.

19.jpg

YERLİ YAPIMLARDA AKSİYONDAN KOMEDİYE NE ARARSAN VAR

Bu hafta yerli yapımların sayıca fazla olduğu sinema salonlarında aksiyondan, komediye, dramdan animasyona birçok türde yeni yapım izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Serdar Aslan’ın üstlendiği ‘Paralı Asker: Musul’ filmi IŞİD’in 2014’te Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na yaptığı baskını beyazperdeye taşıyor. Filmin oyuncu kadrosunda Bekir Şen, Ferit Aslan, Oktay Emre ve Mehmet Volkan gibi isimler rol alıyor. Dramatik bir aşkı beyazperdeye taşıyan ‘Alaboraşk’ filminin yönetmen koltuğunda da Ali Gebeş oturuyor. Cemal Hünal, Belçim Bilgin, Erkan Can, İlhan Şeşen, Rüçhan Çalışkur gibi oyuncuların rol aldığı yapım, bir Karadeniz kasabasında balıkçılık yapan Ali ile nişanlısı Esma’nın evliliklerine kısa bir zaman kala yaşanan acı bir olayı ve yapılması gereken çok zor bir seçimin hikayesini ele alıyor. Diğer bir yerli dram ‘Mekan’ filminde ise Zekeriya Akman, Doğuş Tunali, Remziye Diri, Helin Bilenler rol alıyor. Enes Hakan Tokyay’ın yönettiği film, restore edilerek yeniden açılan bir mekâna adımını atan insanların hayat hikayeleri arasında geziniyor. Beyazperdede komedi sevenler ise Aykut Taşkın’ın yönettiği ‘Yanlış Anlama’ filminin devam filmini tercih edebilir. Cemal Hünal, Yılmaz Gruda, M. Fatih Özkan, Islam Mehreliyev, Elcan Rasulov gibi tanıdık simaların rol aldığı film izleyiciye yemek yapma yetisini kaybettiğini düşünen bir şefin, Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan komik hikayesi üzerinden gülmeyi vadediyor. Haftanın çocuklara yönelik tek yapımı olan ‘Hızlı Ayaklar: Olimpiyat Yolunda’ animasyonu ise miniklere spor kariyerinde önüne çıkan talihsizlik ve engellere rağmen başarıya ulaşan Ali’nin hikayesini aktarıyor. Minika yapımı filmin yönetmenliğini Çağrı Cem Bayraklı üstleniyor.20.jpg

BEYAZPERDEDE KARANLIK MACERALARI SEVENLER BURAYA

Karanlık salonlarda korku türünü sevenler bu hafta dört film arasında kalacak. Parker Finn’in yönettiği, Sosie Bacon, Jessie T. Usher, Kyle Gallner gibi oyuncuların rol aldığı yabancı korku ‘Gülümse’, yaşadığı tuhaf olaylardan kurtulmak için sorunlu geçmişiyle yüzleşmek zorunda olan bir kadının hayatına odaklanıyor. Mert Uzunmehmet ve Doğukan Mısır’ın yönetmenliğini paylaştığı ‘Yudi: Yedikonuk Cinleri’ filmi, trafik kazası sonucu artık yürüyemeyen oğullarını kurtarmak için büyülerden medet uman bir aile hikayesini beyazperdeye taşıyor. Filmde, Serkan Çolak, Birgül Uluçay, Barbaros Andiç, Fatih Çebi, Yeşim Gedik gibi oyuncular rol alıyor. İbrahim Kendirci, Seda Alpat, Hasan Yavuz, Doğan Siler, Rumeysa Hamurcu gibi oyuncuların rol aldığı, Yusuf Özgü’nün yönettiği ‘Ses: Sonu Olmayan Gece’ filmi ise yeni taşındığı evde bulduğu telefona gelen çağrıyı cevaplamasının ardından hayatı kabusa dönen Özgür’ün hikayesini anlatıyor.

21.jpg

KOMŞU KADINLARIN ORTAK HİKÂYESİ

İstanbul Film Festivali’nde En İyi İlk Film, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu ödüllerini alan, geçen yıl Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan Nazlı Elif Durlu’nun ilk uzun metrajı ‘Zuhal’ bugün Başka Sinema kapsamında vizyonda. Durlu’nun senaryosunu da Ziya Demirel ile birlikte yazdığı film; başarılı bir avukat olan ve İstanbul’un merkezinde yalnız yaşayan Zuhal adlı bir kadının evinin derinlerinden gelen bir kedi sesinin peşinde çıktığı çaresiz arayışı anlatıyor. Zuhal’in o güne dek yüzlerini bile görmediği komşularıyla yaşadığı absürt karşılaşmaları izleyeceğimiz kara komedi türündeki filmin başrolünde başarılı oyuncu Nihal Yalçın yer alıyor. Yapımcılığını Anna Maria Aslanoğlu’nun üstlendiği filmde ayrıca, Sadi Celil Cengiz, Nur Sürer, Serpil Gül, Sencar Sağdıç, Aysan Sümercan, Burcu Halaçoğlu, Şebnem Sönmez, Çağdaş Ekin Şişman oynuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN