Oryantalist kompleksi yıkan bir mülteci filmi

Oryantalist kompleksi yıkan bir mülteci filmi

Sinemalarda 4’ü yabancı 11 film vizyona giriyor. Pandeminin ardından çizgi film uyarlaması yabancı yapımları izlemekten sıkılanlar bu hafta Dan Kwan ve Daniel Scheinert’in aksiyondan komediye beş türü bir araya getiren ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ ile nihayet orijinal bir film izleme fırsatı bulacak.

Kaliteli bir yerli yapım izlemek isteyenler ise Türk sinemasının özgün yönetmenlerinden Derviş Zaim’in oryantalizm klişesine düşmeden Suriyeli mültecileri ele alarak ezber bozduğu ‘Flaşbellek’ filmini izleyebilir.

SALİHA SULTAN

Türkiye’deki sinema salonlarında bu hafta 4’ü yabancı 11 film vizyona giriyor. Pandemi sürecindeki ertelemelerin ardından vizyona giren dev prodüksiyonlu yapımlar nedeniyle beyazperdeye epey bir süre çekinceli olan yerli filmler bu hafta da atakta. Yerli yapımlarda bu hafta Türk sinemasının özgün yönetmenlerinden Derviş Zaim’in ‘Flaşbellek’ filmi öne çıkıyor. Usta yönetmenin 2019’da Gaziantep ve Konya’da çekimlerini gerçekleştirdiği ve TRT ortak yapımı olan film, Suriye’den Türkiye’ye uzanan bir yolculuğun dönüşüm hikayesini izleyiciye aktarıyor. Suriye’de bir saldırı sonucu konuşma yeteneğini kaybeden Ahmet’in gördüklerini kayıt altına almasıyla hayatının değişmesini anlatan filmde, Ahmet rolüne Arap sinemasının tanınmış oyuncularından Salah Bakri hayat veriyor. Filminde Suriyeli mülteci konulu diğer filmlerden farklı bir çalışmaya imza atan Zaim, göçmenlerin dramına değinirken, savaş öncesi ülkede nasıl insani dramlar yaşanmış olabileceğine de eğiliyor. Coğrafyaya ait geleneksel bir miras olan ‘Binbir Gece Masallar’ından da esinlenen film, bölgenin zengin kültürünü merkezine alıyor, oryantalizm klişesine düşmeden ezber bozuyor.s4.jpg

Beyazperdede yerli komedi sevenler bu hafta Levent Türkan’ın yönettiği ‘Kendinden Kaçak’ filmini izleyebilir. Üstlerine kalan bir suç sebebiyle hapsin yolunu tutan bir grup arkadaşın, masumiyetlerini ispatlama çalışmalarını konu edinen filmde Atakan Özyurt, Bilal Hancı, Fatih Yasin, Şinasi Yurtsever ve Eslem Akar başrolleri paylaşıyor. Yerli korku tutkunlarını ise iki seçenek bekliyor. ‘Şeytanın Kitabı’ filmi, her yıl olduğu gibi tatil için yazlıklarına giden Tamer, Yeşim ve 10 yaşındaki kızları Defne’nin başlarından geçen sıra dışı olayları alıyor. Ozan Ceylan’ın yönettiği korku türündeki ‘Mahluk’ da kan davası yüzünden ailesini kaybeden ve köyde tek başına yaşayan Kerim’in başından geçenleri ürpertici bir şekilde ekrana taşıyor. Yabancı gerilim sevenler ise, borç içinde, seçenekleri tükenmiş ve ailesini geçindirme konusunda çaresiz olan Harper’ın hikayesini anlatan ‘Komplo’ filmini izleyebilir. Harper’in özel bir yeraltı askeri gücüyle imzaladığı sözleşme sonrasında kendisini tehlikeli bir komplonun içinde bulmasını ele alan filmde Chris Pine, Gillian Jacobs, Kiefer Sutherland, Eddie Marsan, Ben Foster gibi isimler rol alıyor.

s3.jpg

HİKÂYESİNDE YOK YOK OLAN BİR BAŞ YAPIT

Sinemada pandemi sonrası peş peşe gelen çizgi roman uyarlamalarından bıktınız mı? Macera, komedi, bilim-kurgu, fantastik ve aksiyonu bir araya getiren ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ filmi artık orijinal, şaşırtıcı bir yapım izlemek isteyenler için beyazperdede. Yönetmen ikilisi Dan Kwan ve Daniel Scheinert’in yürek parçalayan ve akıllara durgunluk veren bu yeni filminde, Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu ve Jamie Lee Curtis gibi yıldız oyuncular rol alıyor. Eleştirmenlerin ‘bir baş yapıt’ olarak tanımladığı film, kızıyla (Hsu) duygusal bir bağ kurmaya çalışan ve işini vergi görevlisinin (Curtis) elinden kurtarmaya çalışırken, bir yandan da kocasından (Quan) boşanmayla uğraşan bir anne olan (Yeoh) Evelyn’nin hikayesini beyazperdeye taşıyor. Bütün bu karmaşanın arasında Evelyn, bir anda tüm çoklu evrenlerdeki benliklerine vakıf olabilirse, evreni kurtarabilecek yegane gücün kendisi olduğunu keşfediyor. Beyazperdede özlenen şenlik de burada başlıyor.

s2.jpg

LİSELİLERE OKUL PARTİSİ HEYECANI MİNİKLERE ANİMASYON

Sinema sektörü, pazartesi günü yarı yıl tatiline girecek öğrencileri unutmadı. Lise öğrencilerinin ilgisini çekecek ‘Son Parti’ filminin yönetmen koltuğunda Enes Ateş oturuyor. Film, lise son sınıf öğrencisi Deniz, Birsu, Katre, Savaş ve Ferman’ın, sınavlar öncesi gerçekleşecek son parti gününde yaşadıklarını anlatıyor. Meta Akkuş’un yönettiği Altan Erkekli ve Vildan Atasever’in başrolleri paylaştığı ‘Bir Dilek Tut’ ise sinemada aile boyu izlenecek yapımlardan. Film, yaşadıkları yerde mutlu olan ve ailesinin aldığı İstanbul’a taşınma kararının önüne geçmeye çalışan genç Kaan ve ailesinin sıcak hikâyesini izleyiciye aktarıyor. İlkokul çağındaki minik tatilciler ise, macera, komedi türündeki ‘Düşler Fabrikası’ animasyonunda , geniş bir hayal gücüne sahip olan genç Minna’nın, düşlerin nasıl yapıldığını keşfetmesiyle gelişen olayları izleyecekler. ‘Kirpi Sonic’ animasyonun ikincisi ise, ilk bölümün ardından Tom’un yanında kalan Sonic’in bu kez yanında daha güçlü bir silahla karşısına çıkan Dr. Robotnik ile olan yeni mücadelesini beyazperdeye taşıyor.
s1.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN