Sâfahat şâirinin istihbarat dosyası

Sâfahat şâirinin istihbarat dosyası

Selçuk Karakılıç dostumun Ötüken Neşriyât’tan çıkmış olan Sürgün, İntihal ve İntihar isimli eserini Jübile’den sonra okudum. KARAR gazetesindeki bir önceki yazımda, Jübile’nin ‘Darülkemal’de Âlim Bir Kemal’ ve ‘Sorbonne’da Kürk Giyen Bir Türk’ gibi bölümlerini çok sevdiğimi belirtmiştim.

TANER AY

Sürgün, İntihal ve İntihar’ın da ‘Safahat Şairinin İstihbarat Dosyası’, ‘Türkiye’nin Emile Zola’sı’ ve ‘İki Eski Dostun İlk ve Son Karşılaşması’ bölümlerini birkaç defa okudum. Kitaptaki ‘Safahat Şairinin İstihbarat Dosyası’ bölümünü önemli buluyorum. Safahat şâirini sağdan ve soldan kurtarabildiğimizde okurlara tertemiz bir Mehmed Âkif kalacağına inananlardanım.

Bu nedenle MAKÜ’nün her yıl yayımladığı ‘Âkif Salnâmesi’ni önemsiyorum. Mehmet Ruyan Soydan dostumuz önemli ve değerli bir iş yapıyor. Ona minettarız. Ayrıca, Doğu Kütüphanesi’nden çıkan Mehmet Âkif Ersoy’u henüz okumadığımı, ama merak ettiğimi de hemen belirtmeliyim. İlk fırsatta okuyacağım. Şâyet Sürgün, İntihal ve İntihar’ı edinmediyseniz, mutlaka alıp okuyunuz. İnanın, çok keyifli saatler geçireceksiniz...

GELİBOLU’DA YAŞAMA ARZUSU UYANDIRAN BİR ÇALIŞMA

Hikmet Temel Akarsu ile 80’lerden beri arkadaşız. Öyle çalışkan ve öyle üretken bir yazar ki, ben bile onun eserlerini okumaya yetişemiyorum. Edebiyatın her alanında eserleri ve oyunları var. PATHOS dergisinin yayın kurulunda ve öyküleri burada düzenli olarak yayımlanıyor. Çok kişi Temel’in mimar olduğunu bilmez; oysa, mimarlık alanında da beş araştırması bulunuyor. Müşterek çalışmalarından ‘Selanik ve Kavala Bölgesindeki Osmanlı Türk Mimari Mirası’ ile ‘Üsküp ve Ohri Bölgesindeki Osmanlı Türk Mimari Mirası’ isimli eserlerini henüz edinemedim, ama Verita Yayınları’ndan çıkan ‘Mimar Gözüyle Gelibolu’ isimli eserini Türkiz Özbursalı geçenlerde gönderdi. Temel, bu eserini de Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan ile birlikte hazırlamış. Kitabın ‘Gelibolu Mahalleleri’ isimli bölümü mimarlık açısından elbette çok önemli, ancak çalışmanın asıl değerinin Temel’in elinin değdiğini hissettiğim edebî üslûbunda yattığı kanısındayım. Bu eseri, ileride ayrıntılı bir biçimde, diğer iki çalışmayla birlikte değerlendirmeyi düşünüyorum. Şimdilik, mimar olsanız da olmasanız da, ‘Mimar Gözüyle Gelibolu’yu edinmenizi öneririm. Çünkü kitap okuyan herkeste Gelibolu’yu gezmek ve yaşamak isteğini uyandıracaktır.

ÜSTAT MEHMET AKİF’İN YANINDA’

M. Turhan Tan, edebiyat mahfillerince ve dönemin resmi ideolojisince dışlandığı için unutulan isimlerden biridir. Uzun yıllardır, onun Cumhuriyet gazetesindeki makalelerini kimin derleyeceğini düşünüp dururdum. Sonunda Bilâl Kas bu işi becerdi, Ötüken Neşriyât da M. Turhan Tan imzalı dil ve edebiyat yazılarını Oğuzhan Murat Öztürk kardeşimin editörlüğünde ‘Köşe Penceresinden’ başlığıyla yayımladı. Kitap, yazar Tan’ın Cumhuriyet’teki köşesinin de ismiydi. Bu kitap için nasıl sevindiğimi anlatamam. Bazı makalelerini iki veya üç kez okudum, ‘Üstat Mehmet Akif’in Yanında’ başlıklı makalesiniyse, yedi sekiz defa. Şâyet Ahmet Mithat Efendi’yi, Ahmed Rasim’i ve Ahmed Refik Altınay’ı seviyorsanız, yazar Tan’ın üslûbundan da büyük keyif alacağınıza eminim...

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN