Sanatın barışçıl nefesi başkentte

Sanatın barışçıl nefesi başkentte

‘ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı’ sekizinci kez başkentlilere kapılarını açtı. 11 bin metrekarelik fuar alanında bu yıl 33 ülkeden bini aşkın sanatçının eseri yer alıyor. Fuarda iklim krizi gibi önemli konulara dikkati çeken sergilerin yansıra birçok galeri, sanat kurumu ve müze çalışmalarını sergiliyor. Pazar günü sona erecek fuarda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimiyle gündeme gelen ‘sanat ve savaş’ tartışmaları da masaya yatırılıyor.

SALİHA SULTAN

Bu yıl sekizincisi düzenlenen ‘ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı’ başladı. ATO Congresium’da başkentli sanatseverlerle sanatçıları bir araya getiren fuarın açılışı Ankara Kent Filarmoni Orkestrası Oda Müziği Grubunun konseriyle yapıldı. Açılışta konuşan Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, 11 bin metrekarelik fuar alanında bu yıl 102 katılımcı ve 33 ülkeden bini aşkın sanatçının eserleriyle fuarda yer aldığını kaydetti. Aygün, şunları söyledi: “33 ülkeden fiziki olarak 120 sanatçımız burada. Nijerya’dan Almanya’ya Kore’den Rusya’ya Mısır’a kadar çok çeşitli milletlerden sanatçılarımız var.” İki yıllık pandemi sürecinde yaşanan olumsuzluklara rağmen açılıştaki kalabalıktan memnun olduğunu dile getiren Aygün “Bugünkü coşkuya bakarak görüyorum ki sanatın iyileştirici ve birleştirici yönüyle bu olumsuzlukları aştığımızı ve sanata sahip çıkıyoruz” dedi. Aygün, fuarı destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığına, Ankara Sanayi Odası, Ticaret Odası ve Kent Konseyi’ne teşekkür etti.

Açılışta söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz da yaptığı “Sanatın bizi birleştiren yapısı ile fuarın çok başarılı olacağına eminim. Geçen sene pandemiye rağmen oldukça önemli bir başarı ile tamamlanan fuar eminim bu sene daha yüksek katılımcı oranlarına ulaşacaktır. Uluslararası katılımcılarımızla, panellerle ve söyleşilerle sanat üzerine düşünüyor ve konuşuyor olacağız. Resim, heykel ve seramik gibi klasik alanların yanı sıra dijital sanat alanında da eserlerle buluşma imkânı bulacağız. ArtAnkara fuarı ile her zaman, günceli, çağdaşı yakalama konusundaki çabası dolaysıyla kendilerini tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Fuar kapsamında verilen ödüllerde açılışta sahibini buldu. Ödül alan isimleri açıklayan Prof. Dr. İsmail Ateş, sanata bulundukları katkılar sebebiyle ödül alan isimlere teşekkür etti. Sanat Onur Ödülü’nün kazananı Zafer Gençaydın olurken, Kurum Onur Ödülü’nü İmoga Müzesi ve Sanata Katkı Onur Ödülü’nü ise Lucien Arkas aldı. Ankara Kent Filarmoni Orkestrası Oda Müziği Grubu’nun dinletisi ile sona eren açılış töreni keyifli anlara sahne oldu. 13 Mart akşamı sona erecek fuarı görmek isteyen öğrenciler 25 TL, yetişkinler 50 TL ücretle satışa sunulan biletlerle giriş yapabilecek.

BOMBALARA KARŞI SANATSAL DURUŞ MASADA

Fuar sırasında ayrıca 18 panel ve söyleşi gerçekleşecek. Etkinliklerde sanat dünyasının birçok farklı konusu masaya yatırılacak. Söyleşiler kapsamında bugün İklim krizine dikkat çeken sohbetlerin yanı sıra Metaverse ve NFT’nin sanattaki yerini sorgulayan konuşmalar yapılacak. 13 Mart Pazar günü (yarın) ise ‘Sanatın Savaşa Karşı Duruşu’ başlıklı bir panel düzenlenecek. Panelde gazeteci yazar Deniz Zeyrek, Şükrü Küçükşahin ve daha önce Türkiye’nin Rusya büyükelçisi olarak görev yapan emekli büyükelçi, milletvekili Aydın Adnan Sezgin 16.30 da konuşmacı olacak. Fuarın farklı mekanlarında ise 26 dinleti, workshop ve performans yer alacak. Fuarda Kim Yong Moon tarafından hazırlanan ‘mascabal silk road’ sergisi, Afsad tarafından hazırlanan ‘kontrast’ sergisi, Tohumluk Vakfı tarafından hazırlanan ‘iklim değişikliği ve kadın’, Birleşmiş Milletlerin 2022 yılını ‘cam yılı’ ilan etmesiyle birlikte hazırlanan cam sergisi de görülebilecek. Fuarda Türkiye’nin 81 ilinden sanatçı ve galerilerin yanı sıra Rusya’dan üç galeri, Kore’den iki galeri, İspanya, Kırgızistan, Azerbaycan ve Suriye’den de sanatçı ile galeriler yer alacak. Galerilerin yansıra sanatsal ürün üreten firmalar, sanat eğitimi veren kuruluşlar, müzeler, sanat ile ilgili dernek ve vakıflarda fuarda yer almakta kendilerini ve projelerini tanıtacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN