‘Sapkın’ diye rafa kaldırılan eserler 40 yıl sonra yeniden sergiliyor

‘Sapkın’ diye rafa kaldırılan eserler 40 yıl sonra yeniden sergiliyor

İran İslam Devrimi’nden sonra Tahran Çağdaş Sanat Müzesi’nde Pablo Picasso, Mark Rothko, Claude Monet, Jackson Pollock gibi sanatçıların ‘sapkın’ olduğu gerekçesiyle rafa kaldırılan eserlerinin bir kısmı yeniden sergileniyor.

Tahran Çağdaş Sanat Müzesi, Picasso ve Warhol gibi sanatçıların onlarca yıldır ‘sapkın’ olduğu gerekçesiyle depoda sakladığı eserlerini sergiliyor. Şah Muhammed Rıza Pehlevi ve eşi, Farah Pehlevi’nin inşa ettirdiği ve 1977’de açılan müzenin milyarlarca dolarlık Batı sanatı koleksiyonu satın aldığı biliniyordu.
Açıldıktan sonra bir süre Pablo Picasso, Mark Rothko, Claude Monet, Jackson Pollock gibi büyük isimlerin eserlerini sergileyen müzedeki eserler, 1979’daki İran İslam Devrimi’nin ardından ‘İslami değerlere zarar verdiği’ için depoya kaldırılmıştı. Andy Warhol’un bazı nü resimleri resimleri hala bodrum katında saklı olsa da, İran’ın kültürel kısıtlamalarının hafifletilmesiyle sanatçının koleksiyonunun büyük bir kısmı şimdi yeniden sergileniyor. 34 batılı sanatçının yer aldığı, devam eden minimalizm sergisi ülkede büyük ilgi gördü. Sergiyi 17 bin kişiden fazla sanatseverin ziyaret ettiği, müze ziyaretçilerinin sayısının iki katına çıktığı belirtiliyor. Sergide, Amerikalı minimalist öncü Donald Judd’ın nadir bulunan 4 metrelik (13 ft), milyonlarca dolar değerinde olduğu tahmin edilen isimsiz bir heykeli ve Sol LeWitt’in en tanınmış seri parçalarından biri olan Open Cube de yer alıyor. 130 eserden oluşan sergi eylül sonunda sona erecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN