'Taliban güçlü kadınlardan korkuyor'

'Taliban güçlü kadınlardan korkuyor'

Suç ve Ceza Film Festivali başladı. Festivalin açılışında yönetmen Sahraa Karimi Afgan kadınları ve sinemacıları adına onur ödülüne layık görüldü. Karimi teşekkür konuşmasında “Ataerkil toplumlarda kadınlar daha çok savaşıyor. Afganistan’da film yapmak batıda film yapmaya benzemiyor. Afgan kadınları kimlik sahibi olmak için savaşıyorlar. Taliban, güçlü Afgan kadınlarıyla karşılaşmaktan korkuyor. Taliban’ı lütfen desteklemeyin” çağrısında bulundu.

SALİHA SULTAN

Adalet temalı yapımlara yer veren 11. Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali başladı.

Festivalin Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Evi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan festival başkanı Prof. Dr. Adem Sözüer Türkiye’de yaşanan kadına şiddet olaylarına değinerek “İlk kez hep birlikte hayır diyoruz. Kadına yönelik şiddete hayır diyoruz. Türkiye’de herkesin bir araya gelmesi çok umut verici” mesajını verdi.

Açılış etkinliğinde festivalde tüm direnen Afgan kadınları ve sinemacıları adına onur ödülü takdim edilen onur ödülünü alan Afganlı yönetmen Sahraa Karimi de teşekkür konuşması yaptı. Karimi konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Her zaman kadın olmaktan gurur duydum. Ataerkil toplumlarda kadınlar daha çok savaşıyor. Afganistan’da kadın olmak için çok cesur olmak gerekiyor. Afgan kadınsanız öndersiniz. Afganistan’da film yapmak batıda film yapmaya benzemiyor.

Afgan kadınları dünyanın en güçlü kadınlarıdır. Sıradan olmak için değil kimlik sahibi olmak için savaşıyorlar. Taliban, güçlü Afgan kadınlarıyla karşılaşmaktan korkuyor. Taliban’ı lütfen desteklemeyin.” Açılışta jüri üyelerine plaket takdiminin yanı sıra ‘Sinema Onur Ödülü’ Reis Çelik’e, ‘Akademik Onur Ödülü’ Sargun Ali Tont’a, Sinemaya Katkı Ödülü ise Hülya Uçansu’ya verildi. Tören, Çin’li yönetmen Cao Jinling’in yönettiği ‘Anima’ filminin gösterimi ile son buldu.

Festivalde yıl film gösterimleri her yıl olduğu gibi Türk ve dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmlerden oluşuyor. ‘Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması’nda 10 film yarışacak. Yine Türk ve Dünya sinemasından seçilmiş, ana temaları adalet olan filmler ‘Altın Terazi Kısa Metraj Film Yarışması’nda yerini bulacak. Bu bölümde 10 film yarışacak.

Bu yıl ‘Adalet Terazisi’ de yine seyirciye ulaşacak. Adalet Terazi’si bölümünde 16 tane dünya sinemasının seçkin örneklerinden film yer alıyor. Adalet temalı kısa filmlerin oluşturduğu ‘Belgesel Seçkileri’nde ise 6 film gösterime sunulacak. Festival filmleri 26 Kasım sabahından itibaren Kadıköy ve Beyoğlu Atlas 1948 sinemalarında izlenebilecek. Öğrenciler için 5 TL olarak belirlenen festival filmleri, diğer seyirciler tarafından 19.00 ve 21.15 gösterimlerin 10 TL ve diğer saatlerde 5 TL bilet fiyatıyla izlenebilecek .Biletler Biletix’ten temin edilebilen ve 2 Aralık’a kadar devam edecek festivalin etkinliklerini ‘icapff.com’ internet adresinden takip edebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN