Tiyatro dünyasının sorunlarına çalıştay

Tiyatro dünyasının sorunlarına çalıştay

Salgının en ciddi mağduru tiyatro dünyasının sorunları İstanbul’da düzenlenen çalıştayda masaya yatırıldı. Katılımcıları arasında yer aldığı çalıştaya dair görüşünü paylaşan tiyatro sanatçısı Nedim Saban “Pandemi başladığında da söylemiştim, özel tiyatroların bağışıklık sistemi düşükken pandemiye yakalandık. Bu kötü durumdan ders çıkartmak ve ileri vadeli planlar yapmak önemli” diyor.

SALİHA SULTAN

Kovid sürecindeki kısıtlamalarla birlikte ciddi bir maddi sıkıntı yaşayan tiyatro dünyası, yaralarını sarmanın yollarına yönelik çözüm aramak için çalıştayda bir araya geldi.

Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği, Karagöz Derneği ve Özel Tiyatrolar Girişimi Derneği’nin düzenlediği ‘Sürdürülebilir Kültür Sanat Alanı ve Kovid-19 Sonrası Toparlanma Süreci Çalıştayı’nda tiyatro dünyasının sorunları masaya yatırılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle Bahçelievler Belediyesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayın sonuçları ise ileriki zamanlarda kamuoyu ve ilgili bakanlıkla da paylaşılacak.

Çalıştayın ilk gününde usta oyuncu Nedim Saban da, özel tiyatroların 1950’lerden beri neredeyse hep aynı sıkıntıları göğüslediğini ele aldığı ‘İstanbul’un Özel Tiyatroları’ başlıklı bir konuşma yaptı. Özellikle özel tiyatro dünyasının özel sektörden ve devlet kurumlarından ciddi bir destek görmediği iki yıllık bir Kovid sürecinin ardından düzenlenen çalıştaya dair görüşünü sorduğum Saban, ilk olarak tiyatroların pandemi sonrasında karşılaştığı engellerin sürdürülebilirlik konusunda daha önce bir plan yapılmamış olmasına bağlı olduğu düşüncesini aktardı. Saban, çalıştaya dair ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Pandemi başladığında da söylemiştim, özel tiyatroların bağışıklık sistemi düşükken pandemiye yakalandık. Bu kötü durumdan ders çıkartmak ve ileri vadeli planlar yapmak önemlidir. Tiyatroların estetik, siyasi görüş, sanat felsefesi yine aralarında tartışma konusu olarak kalmalıdır çünkü böylece çeşitlilik ve zenginlik korunmuş olur. Ancak kanımca sektörel sorunlar yaklaşık olarak aynıdır ve masaya yatırılmalıdır. Bu nedenle bu çalıştayı önemsiyorum.” Özel Tiyatrolar Girişimi Derneği Başkanı Kerem Yılmaz ise çalıştayın kültür sanat sezonunun Kovid sonrası tekrar sahneye taşınabilmesi ve bunun sürdürülebilir bir nitelik kazandırılabilmesinin öneminin altını çizerek, “Gerek belediye kültür sanat yöneticilerinin gerek kültür sanat alanında çalışmalarda bulunan tiyatro, prodüksiyon, yapım şirketi yöneticilerinin, gerekse kültürel alanda faaliyet gösteren derneklerin katılımı ile ortaya çıkacak görüşler önemli” diyor.

Çalıştay konusunda Bakanlığın da öncü olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Ortak paydada buluşabilen sektör yöneticilerinin çözüm odaklı birlikteliklerinin sağlanması ve sürdürülebilir bir nitelik kazanması için çalıştay bir fırsat. Çalıştaşdaki oturumlardan çıkan sonuçların ileriki yıllarda başvuru niteliğinde olacağını düşünüyorum” düşüncesini de sözlerine ekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN