Türk kadınının rengi İtalyanları büyüledi

Türk kadınının rengi İtalyanları büyüledi

Bağımsız sanatçıları sanat profesyonelleriyle buluşturan İtalya’nın Forli şehrindeki Venice Sanat Fuarı’nın uluslararası sanatçıların yer aldığı EuroExpoArt bölümüne bu yıl Türk sanatçılar damga vurdu. Kalabalık bir kitlenin ziyaret ettiği fuarda Türk sanatını ağırlıklı olarak Ece Abay, Fatma Kadir, Günsu Saraçoğlu, Merve Kıyak Şahin, Nilgün Sipahioğlu Dalay, Selva Özelli ve Sıla Güven gibi kadın sanatçılar temsil etti.

SALİHA SULTAN

İtalya’nın Forli şehrinde düzenlenen ve sanatçıların bağımsız olarak katılabildiği tek fuar olan Vernice Sanat Fuarı bu yıl Türkiye’den birçok sanatçının katılımıyla gerçekleşti. Fuarda Ferdan Yusufi ve Gergio Bertozzi’nin yönettiği, NeoArtGallery de uluslararası sanatçılar için ayrılan EuroExpoArt’ın 5’nci edisyonunda aktif olarak yer aldı.

Fuara ‘Poligamik Anarşi’ (Polygamous Anarchy) eseri ile katılan sanatçı ve tasarımcı Göktuğ Güngör ise jüri özel ödülüne layık görüldü. Türkiye’de başarılı birçok projeye imza atmış olan sanatçı, fuara özel tasarladığı eseri ile sanatseverlerin ilgi odağı oldu. Eserinin ödüle layık görülmesinden onur duyduğunu belirten Güngör, duygularını şu cümlelerle aktardı:

“Sanatın ve sanatı yaymanın gerek ruhsal denge, gerek estetik bilinç olarak toplumun aydınlanması ve pozitif enerjinin paylaşımı açısından en önemli unsur olduğunu düşünüyorum. Sanatın özellikle her haneye girecek şekilde erişilebilir değerler taşıması, bununla beraber kurumsal sanatında ilerlemesi için farklı materyallerin ve tekniklerin yaratım süreçlerine dahil olmasının önemli olduğu kanaatindeyim.”

resim.jpg

Göktuğ Güngör’ün fuarda jüri özel ödülüne layık görülen ‘Poligamik Anarşi’ eseri.

ULUSLARARASI PROFESYONELLERLE BİR ARAYA GELDİLER:

19 Eylül’de sona eren fuarı değerlendiren NeoArt Gallery Kültür ve Sanat Derneği’nin Art Direktörü Ferdan Yusufi de çalışmanın amacının İtalya’nın kültür yönü zengin bölgesi Forli’de bir sanat meydanı yaratarak birçok sanatçıya yeni yollar açmak olduğunu kaydetti. Her yıl fuarın yapıldığı tarihlerde şehrin merkezinde olan San Domenico Müzesi’nde İtalya’nın en önemli sergilerinin açıldığını hatırlatan Yusufi “İtalya ve birçok ülkeden binlerce sanatseverin bu müzeyi ziyarete gelmesi fuarı canlı tutuyor.

Zaman içinde İtalyan olmayan sanatçıların fuara katılımları arttı. Kovid bile sanatçıların ekonomik ve lojistik anlamda fuara katılımlarını engellemedi“ bilgilerini verdi. Öte yandan, kalabalık bir izleyici kitlesinin ziyaret ettiği fuarda Türk sanatını ağırlıklı olarak kadın sanatçıların temsil ettiği görüldü.

2021 Vernice Sanat Fuarı/ EuroExpoArt’ta Ece Abay, Fatma Kadir, Günsu Saraçoğlu, Merve Kıyak Şahin, Nilgün Sipahioğlu Dalay, Selva Özelli ve Sıla Güven gibi sanatçıların eserleri de İtalyan sanatseverlerin büyük beğenisini topladı.

Vernice Sanat Fuarı, sanatçıların ve galeri sahiplerinin dünyanın her yanından küratörler, galericiler, koleksiyonerler, editörler ve yayıncılar gibi uluslararası profesyonellere buluşmasını da sağlayan bir organizasyon olarak biliniyor.

ESERLERİ KITALARI AŞTI

Özellikle suluboya çalışmalarıyla tanınan ressam Günsu Saraçoğlu da bu yıl Venice Sanat Fuarı’na katılan sanatçılar arasında yer aldı. Ressam Saraçoğlu fuara dair hislerini şu cümlelerle aktardı: “Uzun pandemi sürecinin olumsuz etkilerini halen yaşarken, son dönemdeki digital art çalışmalarımı ilk kez sanatseverlerin beğenisine uluslararası bir fuar olan Vernice Art Fair / EuroExpoart’ta NeoArtGallery bünyesinde sanatseverlerle buluşturmaktan dolayı çok mutluyum. NeoArtGallery’e ve fuar organizasyonuna emeği geçen herkese teşekkür ederim.” Ressam Merve Kıyak Şahin de “Eserlerimin başka bir kıtada, farklı kültür çevrelerinde de görülecek olması, sanatın evrensel diline bir kere daha şahitlik yapmamı sağladı. Yolumuzu açan, sanatımıza değer veren ve bir bakıma hayallerimizin gerçekleşmesi için bize yön veren herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN