Türkçe pop ölmedi dijital evrende yaşıyor

Türkçe pop ölmedi dijital evrende yaşıyor

Son 10 yıldır düşüşte olduğu iddia edilen Türk pop müziğin online müzik dinleme platformlarında yıllık yüzde 24 büyüme kaydettiği ortaya çıktı. Müzikseverlerin en çok tercih ettiği Spotify’ın verilerine göre Türkiye’de son yedi yılda en çok dinlenen kadın sanatçı pop müziğin divası Sezen Aksu olurken, erkeklerde alternatif popun genç yıldızı Emir Can İğrek bir numarada yer aldı.

SALİHA SULTAN | KARAR 

Müzik dünyasında son 10 yıldır düşüşte olduğu iddia edilen Türk pop müziğin online platformlarda dinlenme oranının yıllık yüzde 24 büyüme kaydettiği ortaya çıktı. Dünya genelinde aylık 345 milyonu aşkın aktif kullanıcısı bulunan online müzik dinleme platformu Spotify’ın açıkladığı verilere göre Türkçe pop platformun Türkiye pazarında faaliyet göstermeye başladığı 2014 yılından beri her yıl ortalama yüzde 24 oranında büyüme kaydetti.  

Verilerde son yedi yılda tüm zamanların en çok dinlenen  kadın sanatçısının Sezen Aksu, erkek sanatçının ise alternatif popu temsil eden son yılların yükselen ismi Emir Can İğrek olduğu belirtildi. Spotfy’in daha önce açıkladığı verilerde ikinci sırada sanatçı Sıla yer alıyordu.  

Son verilere göre İğrek’in Nalan adlı şarkısı, Spotify’da tüm zamanların en çok dinlenen Türkçe pop şarkısı olurken, Feride Hilal Akın’ın Yok Yok adlı şarkısı ikinci, Zeynep Bastık’ın Uslanmıyor Bu adlı şarkısı ise üçüncü sıraya yerleşti.  

Yeni seslerin yanı sıra, pop müziğin kraliçesi Sezen Aksu’nun son şarkılarından Ben De Yoluma Giderim ve Sertab Erener’in Olsun adlı şarkısı da platformun tüm zamanların en çok dinlenen Türkçe pop şarkıları listesinde öne çıkan şarkıları arasında yer aldı. 

ALTERNATİF POP YÜKSELİŞTE 

Pop müziğin Türkiye’de en çok dinlenen müzik türü olduğuna dikkat çeken Spotify Güneydoğu Avrupa Müzik Direktörü Melanie Parejo şunları söyledi: “Türkiye pazarına girdiğimiz 2014 yılından bu yana derlediğimiz Türkiye’deki kullanıcıların dinleme verileri, Türkçe pop müzikte klasik pop müziğin yanı sıra, yeni pop sound’larının öne çıktığını gösteriyor.  

Tüm zamanların pop dinlenme listelerinde zirvedeki şarkı ve sanatçılara baktığımızda; pop müziğin bir değişim içerisinde olduğunu ve özellikle alternatif pop ve trap pop sound’larının da müzikseverlerin ilgisini çektiğini görüyoruz. Diğer yandan Türkiye’de pop müzik dinleyicileri, Türkçe pop müziğin yıllara meydan okuyan isimlerini dinlemekten de vazgeçmiyor.”  

Platformun en çok dinlenen sanatçı listelerinde Mustafa Sandal, Kenan Doğulu, Sertab Erener, Yıldız Tilbe gibi yıllara meydan okuyan isimlerin yanı sıra, Bilal Sonses, Buray, Zeynep Bastık gibi son yılların öne çıkan Türkçe pop sanatçıları da yer aldı.   

Spotify ayrıca, bir milyona yakın takipçi sayısı ile Türkiye’nin en büyük Spotify çalma listesi olan hatta platformda ilk kez müzik dinleyenlerin ilk tercih ettikleri çalma listesi olarak ilk sırada bulunan Türkçe Pop çalma listesine özel bir kampanya da hayata geçirdi.  

Kampanyada, Zeynep Bastık, Irmak Arıcı, Hande Ünsal, Ziynet Sali, Buray, Edis, Tuğçe Kandemir, Ece Seçkin, Bilal Sonses, Oğuzhan Koç gibi isimler, listesinin takipçi sayısına atıfta bulunarak, ‘919,395 kişi yanılıyor olamaz’ mottosuyla üye sayısını artırmayı hedefliyor.  

KADINLARDA SILA İKİ NUMARA 

Sezen Aksu 

Sıla 

Zeynep Bastık 

Sertab Erener 

Hande Yener 

Gülşen 

Göksel 

Yıldız Tilbe 

Demet Akalın 

Nil Karaibrahimgil 

TARKAN TAHTINI GENÇLERE KAPTIRDI 

Emir Can İğrek 

Tarkan 

Mabel Matiz 

Yalın 

Kenan Doğulu 

Buray 

Gökhan Türkmen 

Oğuzhan Koç 

Bilal Sonses 

Mustafa Sandal

EN ÇOK DİNLENEN ŞARKI: NALAN

Emir Can İğrek - Nalan 

Feride Hilal Akın - Yok Yok 

Zeynep Bastık - Uslanmıyor bu 

Didomido, Eglo G - Nimet 

Reynmen - Leila 

Gülşen - Bir İhtimal Biliyorum 

Sertab Erener - Olsun 

Aleyna Tilki - Nasılsın Aşkta? 

Sezen Aksu – Ben De Yoluma Giderim 

Tuğkan - Kusura Bakma 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN