Unutulmuş bir şâir: Abdurrahman Hâmid

Unutulmuş bir şâir:  Abdurrahman Hâmid

Alphan Akgül’ün yayıma hazırladığı, Vapur Kitap’ın okura sunduğu ‘Mefkûre’ kitabı, Safiye Ayla’nın söylediği ‘Andıkça geçen günleri hasretle derinden’ şarkısının şâirinin Abdurrahman Hâmid Bey olduğunu ortaya çıkarıyor.

TANER AY

“Andıkça geçen günleri hasretle derinden / Vîrân oluyor gönlüm ilâhî kederinden” dizeleriyle başlayan şarkıyı, benim neslim Safiye Ayla’dan, Perihan Altındağ’dan ve Necmi Rıza Ahıskan’dan çok dinlemiştir. Sultan-ı Yegâh makamından ve Sofyan usûlünden bu şarkının bestesi Lem’î Atlı’nındı ama, güftesi kimindi bilinmiyordu.

Geçtiğimiz günlerde Vapur Kitap’tan çıkan ve Alphan Akgül’ün yayıma hazırladığı ‘Mefkûre’ isimli şiir kitabı, şarkının şâirinin Abdurrahman Hâmid Bey olduğunu açıklığa kavuşturuyor.

Bîmen Şen’in Suzidil şarkısı ‘Bir Sevâb Et Bu Gece Nâzı Bırak Gel Güzelim’in şâirini de, kitap için Osman Nuri Özpekel tarafından kaleme alınan yazıdan öğreniyoruz. Ayrıca, Artaki Candan’ın Kürdîli Hicazkâr makamında bestelediği ‘Artık Ne Siyah Gözlerinin Gölgesi Kaldı’ şarkısının şâiri kayıtlarda Faruk Nafiz, yine Candan’ın Hüzzâm makamında bestelediği ‘Son Hâtıra Aşkımda Kalan Bir Sarı Saçtı’ şarkısının şâiri kayıtlarda Mustafa Nafiz Irmak ve Fehmi Tokay’ın Tâhir Bûselik makamında bestelediği ‘Gülle Hem Bezm-i Visâliz Gerçi Hâr Olsak da Biz’ şarkısının şâiri de kayıtlarda Adnan Üryani olarak geçmesine karşın, Özpekel kayıtların hakikatı yansıtmadığını, bu şarkıların güftelerinin Abdurrahman Hâmid Bey’in olduğunu belirtiyor.

Benim ilgimi Abdurrahman Hâmid Bey’in Türkçü-Anadolucu şiirlerinden çok, aşk kırgını şiirleri çekti. Abdurrahman Hâmid’in sekiz seneden beri sevdiği güzelin vefâsızlığı yüzünden veremi azmıştır. O vefâsız güzel, her kim ise, Abdurrahman Hâmid’i sonunda bir ‘kadın düşmanı’ yapıp çıkar.

Bu yüzden Alphan Akgül’ün ‘Sandukada Saklı Şiirler’ başlıklı incelemesi çok değerli. Hiçbir ansiklopedide ve lûgatta ismine rastlamadığımız Abdurrahman Hâmid’i bize tanıttıkları için, başta Vapur Kitap’ın editörü Adnan Özer olmak üzere, Alphan Akgül’e ve Osman Nuri Özpekel’e minnettarım: Edebiyat tarihçilerimiz için söylüyorum, bu eseri edinip, Abdurrahman Hâmid’i not alın... -

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN