Urartu arkeolojisi büyük ismini kaybetti

Urartu arkeolojisi büyük ismini kaybetti

Urartu arkeolojisinin dünya çapında ismi, Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi eski dekanı, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünün kurucusu Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu vefat etti.

SALİHA SULTAN | KARAR

Ege Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi eski Dekanı, dünya çapında tanınan Urartu uzmanı ve arkeoloji profesörü Atılgan Altan Çilingiroğlu 77 yaşında vefat etti. Arkasında önemli keşifler ve daha aydınlanmış bir Urartu bırakan Çilingiroğlu, Urartu tarihi ile ilgili dünyaca ünlü yayınlara imza atmıştı.

Son olarak Ayanis (Van) ve Ulucak Höyüğü (İzmir) yerleşmelerinde kazı çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Çilingiroğlu, Yaşar Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

whatsapp-image-2021-06-19-at-09-58-48.jpg

Prof. Dr. Çilingiroğlu’nun vefatının ardından sosyal medyada baş sağlığı mesajları art arda geldi:

ARKEOLOJİK ALANDA SAYISIZ ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİ

1944 yılında Trabzon’un Sürmene ilçesinde doğan Altan Atılgan Çilingiroğlu, 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Prehistorya ve Klasik Arkeoloji Bölümü’nü bitirdi. 1966 yılında Prof. Afif Erzen ile birlikte bir Urartu kalesi olan Van Çavuştepe kazısına katıldı. Öğrenci olarak Van bölgesinde birçok kazıda görev aldı. 1971 yılında İngiltere’ye gitti, doktorasını Charles A. Burney’in yanında 1976 yılında tamamladı. 1977’de Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne geçti. Aynı üniversitede 1982 yılında doçent, 1988 yılında profesör ünvanlarını aldı.

whatsapp-image-2021-06-19-at-09-58-52.jpg

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Ana Bilim Dalı’nı kurdu. Bu bölümün başkanlığını da yapan ve Anadolu’da çeşitli arkeolojik kazıların başkanlığını da üstlenen Prof. Dr. Çilingiroğlu, aynı zamanda Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi dekanı olarak da görev yaptı. Aynı üniversitenin arkeoloji bölümünden 2012 yılında emekli oldu.

Aydın Doğan Vakfı Arkeoloji Ödülü’nü Ord. Prof. Sedat Alp ile paylaşan Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu’nun, uzmanlık alanları arasında Doğu Anadolu, İran ve Kafkaslar tarih ve tarihöncesi kültürleri ile Urartu Krallığı yer almaktadır. Amerika, Japonya, Avustralya, Özbekistan, Almanya ve dünyanın başka birçok yerinde sayısız konferanslar vermiştir. Urartu Krallığı, tarihi, sanatı, dış politikası, savaşları, ekonomisi, inançları ile İzmir Ulucak Höyüğü hakkında 70'i aşkın makalesi ve 14'ü aşkın kitabı bulunmaktadır. Çilingiroğlu’na armağan olan Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerindeki ‘Yukarı Deniz’in Kıyısında Urartu Krallığı’na Adanmış Bir Hayat’ kitabı 2009’da Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından okura sunuldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN