Venedik’te zafer dişi aslanların

Venedik’te zafer dişi aslanların

Venedik Film Festivali’nin ödülleri sahiplerini buldu. Kadın sinemacıların ve kadın konulu filmlerin damga vurduğu festivalin ‘Altın Aslan’ ödülü Lübnan asıllı Fransız yönetmen Audrey Diwan’ın ‘L’evenement filmine verildi. ‘En İyi Yönetmen’ dalında ‘The Power of the Dog’ filmiyle Jane Campion, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında ‘Parallel Mother’deki rolüyle Penelope Cruz, ‘En İyi Senaryo’ dalında ‘The Lost Daughter’ filmiyle Maggie Gyllenhaal ödüle layık görüldü.

SALİHA SULTAN

Bu yıl 78’ncisi düzenlenen Venedik Film Festivali ödülleri Venedik’teki Lido Yarımadası’nda yapılan ödül töreninde sahiplerini buldu. ‘Parazit’ filminin yönetmeni Bong Joon-ho liderliğinde, geçen yıl Oscar dahil bütün ödülleri toplayan ‘Nomadland’ın yönetmeni Chloe Zhao’nun da aralarında yer aldığı jüri festivalin büyük ödülü ‘Altın Aslan’ı Lübnan asıllı Fransız yönetmen Audrey Diwan’ın ‘L’evenement (Happening)’ filmine verdi. Filmde 1960’ların Fransa’sındaki yasadışı kürtajları konu alan filmiyle dikkatleri üstüne çeken Diwan, ödül konuşmasında “Bu filmi öfkeyle, arzuyla, karnımla, cesaretimle, kalbimle ve zihnimle yaptım” dedi. Yönetmen, ‘Altın Aslan’ı kazanan altıncı kadın yönetmen olurken film de temmuzda Cannes’daki ‘Titan’dan sonra büyük festivallerden ödül alan ikinci Fransız yapımı oldu. Ödülü daha önce kazanan kadın yönetmenler ‘Nomadland’ ile Chloe Zhao , ‘Marianne & Juliane’ ile Margarethe von Trotta, ‘Vagabond’ ile Agnes Varda, ‘Muson Düğünü’ ile Mira Nair ve ‘Somewhere’ ile Sofia Coppola olmuştu.

FESTİVALE KADIN KONULU YAPIMLAR DAMGA VURDU

Venedik Film Festivali’ndeki ödül törenine bu yıl kadın sinemacılar ve kadın konulu hikayeler damga vurdu. Gecede, ‘En İyi Yönetmen’ ödülü Benedict Cumberbatch’in oynadığı ‘The Power of the Dog’ filminin yönetmeni Yeni Zelandalı Oscar ödüllü yönetmen Jane Campion’a gitti. ‘En İyi Senaryo’ ödülü Oscar ödüllü Olivia Colman’ın oynadığı kariyer ve anneliği dengelemenin zorluklarına değinen ‘The Lost Daughter’ filmi ile Maggie Gyllenhaal’a verildi. ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü ise Pedro Almodovar’ın yönettiği, İspanya iç savaşında iki annenin hikayesini anlatan ‘Parallel Mothers’ filmindeki rolü ile İspanyol megastar Penelope Cruz’un oldu.

LADY DİANA ÖDÜL ALAMADI

Festivalin ‘Gümüş Aslan’ ödülü ‘The Hand of God-Tanrı’nın Eli’ filmi ile İtalyan yönetmen Paolo Sorrentino’ya, ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü suç gerilim filmi ‘On the Job: The Missing 8’ filmindeki rolüyle Filipinli yıldız John Arcilla’ya, ‘Jüri Özel’ ödülü ‘Il Buco’ filmiyle İtalyan yönetmen Michelangelo Frammartino’ya verildi. ABD’li aktris Kristen Stewart’ın Lady Diana’yı canlandırdığı biyografik filmi ‘Spencer’ ise festival öncesinde büyük beğeni toplamasına rağmen ödül alamadı. Festival, Matt Damon ve Ben Affleck’in başrollerini paylaştığı ve kadınlara yönelik tarihsel adaletsizlik mesajını vurgulayan Ridley Scott ‘The Last Duel’ filminin gösterimi ile sona erdi. Venedik ödülleri son yıllarda Oscar ödülleri için önemli bir fırlatma rampası olarak görülüyor. Festivalde ‘Altın Aslan’ ödülünü kazanan son dört yapım ‘Nomadland’, ‘Joker’, ‘Roma’ ve ‘The Shape of Water’, Venedik’ten sonra Oscar ödülü de aldı.

‘FIPRESCI’ İRANLI YÖNETMENE

Venedik Film Festivali’nin bağımsız ve paralel etkinliği ’36. Venedik Uluslararası Film Eleştirmenleri Haftası’nın büyük ödülü ‘FIPRESCI’ ise yönetmenliğini İranlı Arsalan Amiri’nin yaptığı ‘Zalava’ filmi kazandı. 1978 yılında köylülerin aralarında bir iblis olduğunu iddia ettikleri ‘Zalava’ adlı küçük bir köyde geçen film, iddiayı araştıran genç bir çavuşun hikayesini aktarıyor. Claudio Cupellini, Vanja Kaludjercic ve Sandrine Marques’den oluşan jüri, Amiri’nin ‘taze yeteneğini’ ve ‘oyuncu sinema dilini’ ve filmin ‘batıl inanç ve cehalete’ karşı açık çağrısını övdü. ‘Zalava’ şubatta Tahran’da düzenlenen 39. Fecr Film Festivali’nde de ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü aldı. Film, aynı zamanda ‘En İyi Senaryo’ ödülünü de kazandı ve başrol oyuncusu Puria Rahimi-Sam’a ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ ödülünü getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN